Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

SIR­LAR ÜLKESİ .. D A T Ç A (13)

06 Mart 2023, Pazartesi 17:21
SIR­LAR ÜLKESİ .. D A T Ç A (13)

Sır­lar­la dolu bir ta­ri­hi ka­le­nin do­ruk­la­rın­da do­la­nı­yor­duk..
Çok çok iyi ha­tır­lı­yor­dum..
Ka­le­nin du­var­la­rı­nın al­tın­da bu­lu­nan küçük bir ki­li­se ve ka­le­nin du­var­la­rı­nın önem­li bir bö­lü­mü 1980' li yıl­la­rın baş­la­rın­da aşa­ğı­da ku­ru­lan tatil si­te­si­nin ku­ru­cu­la­rı ta­ra­fın­dan do­zer­ler­le bir ge­ce­de yerle bir edil­miş­ti.. İnci de­re­ce­de antik sit ala­nın­dan çı­ka­rıl­mak için ...
Ba­şa­rı­lı da ol­muş­lar­dır ..N e t e k i m ..
12 Eylül 1980 de­mok­ra­si ih­ti­la­li (!) bütün haş­me­ti ve şid­de­tiy­le devam edi­yor­du..? Datça­lı­lar ola­rak imza top­la­mış pa­şa­la­rı­mı­za ilet­miş­tik ama .. Aması var işte.. Az daha toplu imza ver­dik diye biz dama tı­kı­lı­yor­duk..
Yı­kı­mı ya­pan­lar bize bıyık al­tın­dan gülüp geç­miş­ler­di.. Şimdi o yı­kı­lan ka­le­nin do­ruk­la­rın­da şanlı bay­ra­ğı­mız dal­ga­la­nı­yor­du. ..
Vede..
Özü de sözü de Dat­ça­lı ol­ma­sı­na rağ­men kim­se­le­re eğil­me­di­ği için tek ba­şı­na onur­lu bir yaşam kav­ga­sı veren, dik ve onur­lu du­ru­şu­na, kav­ga­cı, mü­ca­de­le­ci ru­hu­na, kız­gın, dar­gın, ılgın ve küs­kün ba­kış­la­rı­na hay­ran ol­du­ğum say­gı­ya layık bir ha­tu­nu­muz ka­le­nin do­ruk­la­rın­da taş­tan taşa se­ki­yor.. Ayak­lar al­tı­na se­ri­len ta­ri­hin, göz­ler önün­de­ki do­yum­suz man­za­ra­nın ta­dı­nı çı­ka­rı­yor­du..  ?Dat­ça'­nın ter­te­miz, ok­si­jen yüklü ha­va­sı ile ci­ğer­le­ri­ni ta­ze­li­yor­du..
Ve du­ayen ta­rih­çi­miz, ele ge­çir­di­ği ki­re­mit par­ça­la­rı­nı dik­kat­le in­ce­li­yor, ta­rih­le­me­ye ça­lı­şa­rak huşu için­de an­la­tı­yor, an­la­tı­yor, an­la­tı­yor­du..
"...?Datça ya­rı­ma­da­sı , Güney batı Ege­nin de­niz­den giriş ka­pı­sı­dır..?Bu ne­den­le ti­ca­ri ve ta­ri­hi öne­mi­ni çağ­lar bo­yun­ca ko­ru­muş­tur..?Ancak coğ­ra­fi ko­nu­mu, doğal ve kül­tü­rel zen­gin­lik­le­ri yine çağ­lar bo­yun­ca deniz eş­ki­ya­la­rı­nın ,kor­san­la­rın ve güçlü dev­let­le­rin iş­ta­hı­nı ka­bart­mış ve ta­ri­hi bo­yun­ca talan edil­miş, acı­ma­sız­ca yağ­ma­lan­mış­tır.."
".. M.S. 7'nci yüz­yıl­da, İstan­bul'un fet­hi­ne gelen İslam-arap or­du­la­rı Datça ya­rı­ma­da­sı­nı ele ge­çi­rip, yağ­ma­la­mış­lar ve özel­lik­le Tekir bur­nun­da ku­ru­lan Kni­dos ken­ti­ni 20-25 yıl as­ke­ri geçiş üssü ola­rak kul­lan­mış­lar­dır..?Knidos­ta­ki ki­li­se­ler­de, pagan ta­pı­nak­la­rın­da bu­lu­nan arap­ça ya­zıt­lar ve yeni bu­lu­nan arap me­zar­lı­ğı bunun en iyi ka­nı­tı­dır.(sü­recek)


Okunma Sayısı: 168

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.