Muğla
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

SIR­LAR ÜLKESİ D A T Ç A (3)

21 Kasım 2022, Pazartesi 16:52
SIR­LAR ÜLKESİ D A T Ç A (3)

Foto : Datça ta­ri­hi­nin du­aye­ni* Numan (Tuna) ho­cam­la Datça kazan biz kepçe.
Ben alay­lı, Numan hocam mek­tep­li iki Datça aşığı, Datça ta­ri­hi­ni karış karış ka­rış­tır­ma­ya niyet et­miş­tik bir kere..
Numan hoca ile zaman içer­sin­de­ki uzun Datça ta­ri­hi yol­cu­lu­ğu­muz 1980' ?li yıl­la­rın baş­la­rın­da baş­la­mış­tı..
Mek­tep, as­ker­lik , staj falan der­ken 1964 yı­lın­da Datça'dan ay­rı­lıp 1980' de ta­ze­cik bir avu­kat ola­rak Datça'ya adım atan ben, mem­le­ke­ti­me fay­da­lı ola­bil­mek için bir­ şey­le­rin ara­yı­şı için­dey­dim..
Kör talih kar­şı­ma Numan ho­ca­mı çı­kar­dı.. ?Hocam Datça'nın hiç el atıl­ma­mış doğru dü­rüst araş­tı­rıl­ma­mış kır­sal-top­lum­sal-eko­no­mik ta­ri­hi ko­nu­sun­da araş­tır­ma­lar yap­mak, bir şey­ler üret­mek için yanıp tu­tu­şu­yor, canla başla ça­lı­şı­yor­du..
Ga­li­ba 1982 yı­lıy­dı...Kü­lüs­tür mo­to­ru­ma at­la­yıp karış karış Datça ya­rı­ma­da­sı­nı do­laş­mış, yü­zey­sel araş­tır­ma­lar yap­mış­tık Numan ho­cam­la..
Daha sonra Datça'nın Eme­cik, Bur­gaz gibi muh­te­lif ören yer­le­rin­de yü­zey­sel ka­zı­lar yapan Numan ho­ca­mız Datça eko­no­mik sos­yal ta­ri­hi ile il­gi­li çok önem­li bulgu ve bil­gi­le­re ulaş­mış, bun­la­rı "Kni­dos Te­ri­tor­yu­mu' nda ar­ke­olo­jik araş­tır­ma­lar" adı al­tın­da ya­yın­laya­rak Dat­ça­mı­zın ka­ran­lık ta­ri­hi­ne ışık tut­muş­tur..
Halen daha büyük bir öz­ve­riy­le ça­lış­ma­la­rı­na , araş­tır­ma­la­rı­na devam et­mek­te­dir yet­miş küsur ya­şın­da­ki ih­ti­yar de­li­kan­lı­mız.
S a ğ o l s u n - v a r o l s u n ...
Datça'nın sır­lar­la dolu ka­ran­lık ta­ri­hi­ni ay­dın­lat­mak için dağ tepe do­la­nır­ken usul­den usul­den de­şi­yor­dum Numan ho­ca­mı..
--Ee­ee.. hocam.. ki­mi­si K a r y a diyor.. ki­mi­si D o r y a ..
Hadi ba­ka­lım anlat... kim­ler gel­miş -g e ç m i ş .. ? Bu geç­mi­şi b*klu ya­rı­ma­da üze­rin­den...
Ve de.. büyük bir şevk­le ve zevk­le an­la­tı­yor­du hocam..
"...?Mi­lat­tan önce 12'?ci yüz­yıl­da Dor'ların Rodos ve Söm­be­ki ada­la­rı üze­rin­den Kni­dos'u ko­lo­ni­ze et­tik­le­ri tah­min edil­mek­te­dir.
De­ği­şik kay­nak­lar­da ,Datça ya­rı­ma­da­sı üze­rin­de ku­ru­lan D o r k o l o n i l e r i 'nde Kni­dos'un ku­ru­cu­su isim­ler ola­rak K r i s t e s , H i p p o t a s , ve T r i o p a s geç­mek­te­dir. R o m a im­pa­ra­tor­luk dö­ne­min­de bile ya­zıt­lar­da gö­rü­len D o r - l e h ç e s i bunun en iyi ka­nı­tı­dır...
(sü­recek)
*Du­ayen :(Fran­sız­ca ;Doyen)
Kor­dip­lo­ma­tik ba­sa­mak­ta başta gelen dip­lo­mat
 


Okunma Sayısı: 178

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.