Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ŞUN­DAN BUN­DAN ONDAN,,,

03 Mart 2022, Perşembe 18:11

Şah­sı­mın ile­ti­şim dü­ze­nek­le­rin­de olu­şan sorun ne­de­niy­le, yaz­ma­ya bir süre ara ver­dim.​Ney­se ­ki so­ru­nu ar­ka­daş­la­rın yar­dı­mıy­la çöz­dük. Bu ko­nu­da ve her zaman yar­dı­mı­nı ben­den esir­ge­me­yen Sev­gi­li Deniz dos­tu­mu­za çok te­şek­kür ede­rim.

Bu kış daha ya­ğış­lı ve soğuk ge­çi­yor gibi bana göre.​Yağış­la­rın baş­la­ma­sıy­la bazı taş­kın­lar ya­şan­mış ol­sa­ da, can kay­bı­nın ol­ma­ma­sı se­vin­di­ri­ci.​Ancak örtü altı (sera) sebze üre­ti­mi­nin il­çe­miz­de yay­gın ol­ma­ma­sı, bir­ kaç gece vuku bulan so­ğuk­lar, üre­ti­ci­le­rin zarar gör­me­si­ne neden oldu.​Bu ko­nu­da Kız­lan ve Ka­ra­köy' lü üre­ti­ci­le­ri­mi­zin ser­ze­nişle­ri­ni din­le­yen ol­du­ mu bil­mi­yo­rum. Artan yer­le­şik nü­fu­sun sebze ta­lep­le­ri , yerli üre­tim­le kar­şı­lan­ması müm­kün ol­ma­mak­ta­dır. Dar alan­da ya­pı­lan üre­ti­min az­lı­ğı ve artan üre­tim ma­li­yet­le­ri ,ge­çi­mi­ni top­rak­tan ka­za­nan­lar ha­ya­tı­nı güç­len­dir­mek­te­dir. Bu ko­nu­da ürün çe­şit­li­li­ği ve üre­ti­mi ko­nu­sun­da yerel ve diğer kamu bi­rim­le­ri­mi­zin bir pro­je­si var mıdır, bil­mi­yo­rum. Ül­ke­miz­de pek çok yerel yö­ne­tim yet­ki­li­le­ri­nin, ta­rı­ma des­tek ça­ba­la­rı ,ol­duk­ça güzel -an­lam­lı ve ma­ni­dar.
Bu kış ye­te­rin­ce yağ­mu­ra ka­vuş­muş gibi gö­rün­se ­de ,artan ta­lep­ler kar­şı­sın­da ,bana göre ye­ter­siz.​Su da­ğı­tım şe­be­ke­sin­de­ki so­run­lar ne­de­niy­le ,ka­yıp­la­rın ol­duk­ça fazla ol­du­ğu ifade edi­li­yor.​Ay­rı­ca biz tü­ke­ti­ci­ler ola­rak ,ta­sar­ruf ada uy­du­ğu­muz söy­le­ne­mez. Ko­nut­lar­da SAR­NIÇ­LI EV pro­je­le­ri mev­zu­ata kon­muş ol­sa­ da, tek ba­şı­na çözüm olur mu.? Atık suyun tek­rar ka­za­nı­mı ve bu son­daj­lar/ar­tez­yen­le­re bir sınır ge­ti­ril­me­si ve mev­cut­la­rın di­sip­li­ne alın­ma­sı dü­şü­nül­me­si ge­re­ken ko­nu­lar.

Bir diğer husus ise: elekt­rik yani ener­ji.​Başlan­gıç ola­rak Be­le­di­ye­mi­zin çatı ka­tı­nın güneş pa­nel­le­ri ile do­na­tıl­ma­sı ve yeni bi­na­lar­da ça­tı­lar­da GÜNEŞ PANELİ zo­run­lu­lu­ğu mev­zu­ata kon­ma­sı ya­nın­da özen­di­ril­me­li­ de. BU KO­NU­DA BELEDİYEMİZİN ÖDERLİK ETMESİNİ ÖNEMSİYOR VE TE­MENNİ EDİYORUM.

Bu kö­şe­den de­fa­lar­ca yaz­dı­ğım gibi, YEŞİL ENERJİ tüm dün­ya­mı­zın gün­de­min­de. Odun­su bitki /çalı çırpı atık­la­rı­nın ,gübre ve PELET üre­ti­mi ile tek­rar ka­za­nıl­ma­sı ,Ener­ji fi­yat­la­rı­nın ve gübre fi­yat­la­rı­nın art­tı­ğı şu gün­ler­de gün­dem ko­nu­muz ol­ma­sı ge­rek­mez mi.? Bu ko­nu­lar­da çevre ve is­tih­da­ma katkı sağ­la­ma­ya yö­ne­lik bir AB pro­je­si­ne biraz geç kal­dık gibi.​Bu ko­nu­da çözüm için başka kay­nak­lar­da (bütçe dışı) ara­na­bi­lir.
Sahi Datça Mızda bu­lu­nan bu rüz­gar tür­bin­le­ri­nin elekt­ri­ğin­den biz ne zaman (Dat­ça­'mız) fay­da­la­na­bi­le­ce­ğiz.?
Şim­di­lik kalın sağ­lı­cak­la.


Okunma Sayısı: 4924

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.