Tatilde Yöresel Lezzetleri Tatmak…
08 Mayıs 2025, Perşembe 15:43Yaşadığımız şehirlerde,sabahın erken saatlerinde,mükellef bir kahvaltı olmasa bile, Simit veya Tost eşliğinde çayla bir kahvaltı, Kuru Fasulya-Pilav, Musakka ile başlayan sulu yemekler, Döner,Pide,kebap çeşitleri baklava-kadayıf gibi tatlı çeşitleriyle geçirilen günlerin ardından çıkılan sayılı tatil günlerinde farklı lezzetleri tadabilmek tatilcilerin dinlenmesinde,mavi deniz,kum,güneş, yeşil doğa kadar etkin rol oynuyor.
Tatilde nereye gidersek gidelim, o kentin gezilecek kültürel ve doğal zenginliklerini görür, sonunda midemizin sesine kulak vererek yemek yiyecek restoran arayışına gireriz. Masaya yerleşip menü kartı uzatılınca ,garsona 'Buranın nesi meşhur' diye sormayanımız hemen hemen yok gibidiir. Eğer garsonun servis edecek herhangi bir yöresel lezzeti yoksa, sıkıntıya girdiğini fark ederiz. Sonunda garsonun saydığı yemek adlarından tanımadığımız bir isimi duyduğumuzda bilgi alıp çoğunlukla da bu yemeği ısmarlarız. Damak zevkimize hitap etmezse de, 'denedim' deyip geçer, bildiğimiz bir yemeği ısmarlayıp lokantadaki seyahatimizin en zevki anlarından birini yaşayıp ayrılırız.
Yıllar once,90'lı yıllarda Münih'te gittiğim bir restoranda menu kartında tatlılar bölümünde gördüğüm Kaiserschmarrn (kral tatlısı) ismi dikkatimi çekmiş,tatmak için 20 dakikalık bekleme süresi sonunda önüme cevizli,üzümlü,pudra şekerli elma tortuyla bir hamur tatlısı gelmişti.Bir Frankfurt seyahatimde gittiğim restoranda aynı tatlıyı ısmarlamak istediğimde,garsonun' Bu tatlıyı Bavyera bölgesinde bulabilirsiniz' dediğini unutamıyorum.Ama 2006'da katıldığım bir foto safaride Malak adıyla bol cevizli,bol pekmezli olarak, Ankara'nın Nallıhan'ında karşıma çıkmış,benim için unutulmaz lezzetlerin arasına girmişti.
Döneri yanında ,Ankara Tavası, Beypazarı'nın Yaprak Sarması ve Baklavası, Çubuk'un Turşuları,Gaziantep Baklavası,Adana Kebabı,Kadirli'nin İriçkili(Ekmek arası dökme sucuk),Mersin'in bir bardak çay ile Sıkması ve Tantunisi,Sinop'un Mantısı ve Nokul'u, Çarşamba'nın Pidesi,Urfa'nın Lahmacun'u,Datça'nın Ballı Bademi ,Hatay'ın Künefesi,Maraş'ın Dondurması gibi lezzetlerin çoğunu yaşadığımız kentlerde buluyoruz.Ama lezzetlerin ilk üretildikleri şehirlerdeki tadının damaklara daha fazla iz bıraktığı herkesçe kabul edilmektedir.
Konaklama tesislerimizin ile restoran ve lokantalar sundukları çeşitli milletlerin mutfağı ile Türk mutfağından örneklerin yanında bulundukları yörelere ait yerel lezzetlerden örnekler sunabilmeleri farklı lezzetleri tatilcilere yaşatabilecektir. Çok geniş ve farklı coğrafyamızın sunduğu sebze ve meyve zenginliğinden yararlanarak hazırlanan lezzetler birbirine yakın köylerde bile farklılık gösterebilmektedir.
Antik dönemde Bergamalı eczacılık bilgini Galenos (M.S. 129- 216 ) yazdığı 'Yiyeceklerin Nitelikleri Üzerine' kitabında, kızartılmış balığın en iyi ballı ve bademli sosla gideceğini yazar. Bu günümüz Datça sofrasına balıktan sonra ballı badem tatlısı verilmesi şeklinde ulaşmış. Ballı badem, tavada az zeytin yağda hafifçe kızartılan bademlerin üzerine bal dökülerek hazırlanıyor.
Üniversiteler, yerel yönetimler ve dernekler, lezzet uzmanlarının yerelde başta ninelerimizin hazırladıkları yemekler üzerinde yapacakları araştırmalar sonunda elde edilecek tarifler önemli bir kaynak olabilir.Bu yolla lezzet uzmanlarının keşfedecekleri yeni lezzetler, yörelerimizin sahip oldukları doğal ve tarihi zenginliğindeki farklılığın yanında,tairihten günümüze ulaşan geleneksel lezzet farklılığını oluşturarak ayrı bir zenginlik yaratabilecektir.
Tatilcilere, yaşadıkları şehirde ve her yerde bulabildikleri yiyecek içeceklerin dışında,sadece tatil yapılan yerlerde bulunulabilen farklı lezzetleri de tatma imkanının sağlanması, tatil beldelerinin cazibesini artıran önemli bir unsur olabilecektir.
Okunma Sayısı: 308
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.