Muğla
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

AH BU ZEYTİN VARYA

15 Mart 2022, Salı 12:20

Gü­nü­müz­de, pek çok ko­nu­nun tar­tı­şıl­dı­ğı ül­ke­miz­de, gün­de­min tam or­ta­sı­na yer­le­şen bir şey oldu zey­tin. Gıda ala­nı­nın ol­maz­sa ol­ma­zı olan bu ürün, zaman zaman ,diğer al­ter­na­tif­le­ri ile mu­ka­ye­se edi­lir­se, baş kö­şe­de olan tahtı bazen sal­lan­sa ­da hiç dev­ril­me­di.
Pek­ çok kut­sal kitap da önemi ve de­ğe­ri vur­gu­la­nan ZEYTİN ,Ak­de­niz /Ege yö­re­mi­zin sem­bo­lü ol­sa ­da, biz­ler ma­ale­sef onu Dün­ya­da onu bi­rin­ci sı­ra­ya çı­ka­ra­ma­dık. Yü­zöl­çü­mü ül­ke­miz­den küçük olan ül­ke­le­rin ar­ka­sın­da­yız. Ül­ke­miz­de bile pek çok yerde zey­tin­ya­ğı ve diğer ürün­le­ri­nin tü­ke­ti­min­de, ye­ter­li se­vi­ye­ye çı­ka­bil­di­ği­mi­zi söy­le­ye­mi­yo­ruz. Tarım ala­nın­da fikir beyan etmek gibi bil­giç­lik tas­la­yan de­ği­lim. Bunun uz­man­la­rı var el­bet­te. Yap­tı­ğı­mız ha­ta­lar /ter­cih­ler ne­de­niy­le, tarım ürün­le­ri­miz ken­di­mi­ze ye­ter­ken, artık bu ürün­le­ri ithal eden bir ülke olduk.

Rah­met­li ulu ön­de­ri­miz ATA­TÜRK ,pek çok ko­nu­da ol­du­ğu gibi, tarım ko­nu­sun­da­ da DEV­LET ÜRET­ME ÇİFTLİKLERİ te­si­si ile ,ta­rı­mın ülke için ne kadar önem­li ve st­ra­te­jik bir alan ol­du­ğu­nu gös­ter­miş­tir. Onun gös­ter­di­ği yol­lar­dan yap­tı­ğı­mız­da ,ne kadar kötü du­rum­la­ra düş­tü­ğü­müz or­ta­da.

Isı­nan dün­ya­mız /su­suz­luk ,önü­müz­de­ki yıl­lar­da , aç­lı­ğın tüm dün­ya­mız­da teh­li­ke­li bo­yut­la­ra ula­şa­ca­ğı­nı uz­man­lar söy­lü­yor. Ül­ke­miz su zen­gi­ni bir ülke ol­ma­dı­ğı­na göre, gıda üre­ti­mi ko­nu­sun­da kendi ken­di­mi­ze ye­ti­şe­me­di­ği­miz zaman ,ne zor du­rum­la­ra düş­tü­ğü­mü­zü ,kuzey kom­şu­la­rı­mız­da sür­mek­te olan savaş ne­de­niy­le düş­tü­ğü­müz durum or­ta­da.

Dat­ça­'mız ve ZEYTİN der­sek.;
Antik dö­nem­ler­de bile öne­mi­ni ,ge­rek­si­ni­mi­ni kabul et­tir­miş olun bu ürüne ,ye­te­rin­ce emek /has­sa­si­yet gös­ter­di­ği­mi­zi söy­le­mi­ye­ce­ğim.  Bakım / cins ıs­la­hı ko­nu­sun­da, kamu gö­rev­li­le­ri­nin de ye­ter­li ön­der­lik et­tik­le­ri­ni söy­le­ye­me­ye­ce­ğim. Son yıl­lar­da il­çe­miz­de açı­lan iş­let­me­ler­de güzel ürün­le­rin üre­til­di­ği­ni gör­sek ­te, kamu ve AB fon­la­rın­dan des­tek ala­bil­me­yi be­ce­re­me­dik.
İlçe­miz­de son yıl­lar­da ge­liş­mek­te olan tu­rizm ya­tı­rım­la­rı, zey­tin­lik alan­la­rın da­ral­ma­sı­na neden ol­muş­tur. Benim gibi yet­mi­şin­den sonra zey­tin ye­tiş­tir­me ça­ba­la­rı el­bet­te ye­ter­siz. Küçük de olsa ,ya­pa­bil­di­ğim örnek ça­lış­ma ,ka­ran­lık­ta bir mum gibi. Olsun ben yi­ne­ de mut­lu­yum.
Çok şükür Dat­ça'­mız­da maden çı­kar­mak gibi bir eği­lim ol­ma­sa­ da, tu­ris­tik te­sis­le­rin zey­tin­lik alan­la­ra ya­pıl­ma­sı sı­kın­tı ya­rat­mak­ta.
Badem ko­nu­su­na gös­ter­di­ği­miz has­sa­si­ye­ti bi­raz­da ZEYTİN e gös­ter­sek ol­maz­ mı. Zey­tin ha­sa­dı­nı bir fes­ti­val­le baş­lat­sak OLMAZ MI.? Bunun ör­nek­le­ri var.
Hele zey­tin atık­la­rı­nın (pi­ri­na) yeşil ener­ji­ye dö­nüş­tü­rül­me­si için küçük bir ya­tı­rım çok mu zor.?
Kalın sağ­lı­cak­la.


Okunma Sayısı: 4883

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.