LAÇİNNN
s
Muğla
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BALIKAŞIRAN-KAYIKAŞIRAN (8)

01 Mart 2022, Salı 12:54

1915  yılında ,adalı korsanların Emecik baskınında yaşananları daha önce defalarca anlattık. Yanarım yanarım da ...
    Bu baskında biz Datçalılar için kendini feda eden Bodrumlu ÇAKIR MEHMET'in Emecik dağı eteklerindeki mezarının kaybolmak üzere olduğuna..Bu şehidimizin mezarına dahi sahip çıkamadığımıza yanarım. Nankörlüğün,vefasızlığın  bu kadarına da "PESSS " ... 
   Şimdi bu baskında   Balıkaşıran taraflarında neler olup bitmiş , neler yaşanmış, çatışmaya iştirak eden Reşadiyeli Rahmetli Mehmet Kaya  dedemizden dinlemeye devam edelim...
“..Çatışmaya bizimle birlikte iştirak eden Askerlerin başında bulunan Çallı Mustafa çavuş"Ben çekileceğim" dedi. Bir kısım askerler onunla birlikte çatışma yerini terk ettiler..Bir kısmı kaldı..."
"..Ben ve Datça'nın bazı köylerinden dört Datçalı arkadaş çatışmaya devam kararı verdik. Neticede vatanımızı , Datçamızı savunuyorduk.Beş bağ   mermimiz kalmıştı..Bunları da harcamadan çekilmeyecektik.
    Askerlerin bir kısmının çekildiğini gören Rumlar birbirlerine sarılarak "HURRAAA.. HURRAA.."  diye  bağırışmaya, yukardaki siperlerimize doğru tırmanmaya başladılar.
Hepimizin elinde kalan 125 mermiyi de harcadık..Rumlar sapır sapır dökülüyorlardı. Tahminen 50-60 rumu yere serdik. Mermilerimiz bitince bizde geri çekildik.. Çünkü takviye gelmiyordu..
"..Sabahtan beri Ağustos güneşi (18. Ağustos. 1915) altında kavrulmuştuk.Suyumuz ve mermimiz bitmişti. Yanımızda yiyecek te yoktu. Çekilmeye mecburduk... 
  Siperlerimizden gözlüyorduk. Mukavemet ettiğimizi gören Rumlar yerlerine mıhlanıp kalmışlardı. Bir kısmı aşağıda bulunan asker kulübesinin kapılarını, pencerelerini sökmüşler,ölülerini ,yaralılarını sahildeki  teknelerine taşıyorlardı..Rum tarafında ortalık kan revan içindeydi. Allaha şükür bizim kaybımız yoktu.."(sürecek)
Kaynaklar :
1-Geçmişte yaşlılarla yapılan sohbetler
2-Datça'ya ait bildiklerim-M.Fethi Meltem
3-Datça kuva-yı milliyesi -Ü.Türkeş, M.Çanlı


Okunma Sayısı: 1858

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.