Muğla
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BALIKAŞIRAN-KAYIKAŞIRAN,SON

11 Mart 2022, Cuma 11:41

Bir je­olog ar­ka­da­şın bana gös­ter­di­ği­ne göre ; Kni­dos­'lu ata­la­rı­mı­zın , ül­ke­le­ri­ni pers­ler­den ko­ru­mak için kaz­dık­la­rı kanal tam fo­toğ­raf­ta gö­rü­len yer­dir. Doğal ol­ma­dı­ğı gö­rü­nü­şün­den de belli zaten..
Du­ba­lar­la Ça­nak­ka­le bo­ğa­zı­na köprü kurup Trak­ya'ya geçen, He­len­le­rin yur­du­na çe­kir­ge sü­rü­le­ri gibi çöken, Pers or­du­su­nu böyle kıy­tı­rık bir ka­nal­la nasıl dur­du­ra­cak­lar­dı bil­mem.. Yine de Datça'yı, va­tan­la­rı­nı ,ko­ru­mak için o günün ko­şul­la­rın­da çok zor bir işe kal­kış­ma­la­rı tak­di­re şayan..
Şim­di­ki za­man­da biz­ler bı­ra­kın ko­ru­ma­yı...İçine edi­yo­ruz...
Hadi ba­ka­lım. .. Yine ko­ca­man bir N E Y S E .. çekip 2500 yıl ön­ce­sin­den bize ses­le­nen HE­RO­DOT ba­ba­mı­za kulak ve­re­lim.. Ba­ka­lım neler olup bit­miş kanal ka­zı­lır­ken...
"....​Pek büyük emek har­can­dı kanal kaz­mak için..​ama gö­rül­me­miş olay­lar geldi baş­la­rı­na.. İşçi­ler ka­ya­la­rı kı­rar­ken çe­şit­li yer­le­rin­de ve en çokta göz­le­rin­de ina­nıl­maz bü­yük­lük­te ya­ra­lar açıl­ma­ya baş­la­dı. Delp­hoi' ye el­çi­ler gön­de­rip "Bu nedir.? " diye da­nış­tı­lar.."
"...​Knidos'­lu­lar ken­di­le­ri an­la­tır­lar. Pyt­hia şu üçlü iam­bos ile cevap ver­miş...
KIS­TAK NE KALE İSTER NE DE KA­ZIL­MAK..
ZEUS İSTE­SEYDİ BU KA­YA­YI DA ADA YAP­MAZ MIYDI..?
Bu orak üze­ri­ne Kni­dos­lu'­lar işi bı­rak­tı­lar ve Har­pa­gos or­du­su gel­di­ği zaman çar­pış­ma­dan tes­lim ol­du­lar .."
Her şeyi ta­dın­da bı­rak­mak­ta fayda var..​ Balıka­şı­ran -akıl ka­çı­ran mın­tı­ka­mı­zı an­lat­mak­ta bu­ra­ya kadar olsun. Daha fazla kur­ca­lar­sak al­tın­dan ne ça­pa­no­ğul­la­rı çıkar kim­ bi­lir...
Ba­ka­lım... Bölük pör­çük tatlı be­la­mız Datça'yı an­la­tır­ken daha ne­re­le­re ve ne­le­re par­mak ba­sa­ca­ğız..
Bu da ben­den sev­gi­li­ler günü ar­ma­ğa­nı olsun..
Hoşça kalın.. Dost­ça kalın...
14.​02.​2022-Y.​Ziya Özalp


Okunma Sayısı: 1727

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.