Muğla
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BAN­KA­LA­RIN HER İSTEDİĞİ ÜCRETİ ÖDE­MEYİN!

29 Temmuz 2019, Pazartesi 17:22

Ban­ka­la­rın Hak­sız Yere Al­dık­la­rı Be­del­ler Üze­ri­ne Datça Tü­ke­ti­ci Hak­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Orhan Kes­kin­soy'dan Açık­la­ma Geldi;
De­ğer­li Tü­ke­ti­ci­ler;
Son gün­ler­de gerek basın yayın or­gan­la­rın­da,gerek sos­yal med­ya­da ,tü­ke­ti­ci­ler­den ban­ka­lar ta­ra­fın­dan hak edil­me­miş üc­ret­ler alın­dı­ğı du­yum­la­rı­nı al­mak­ta­yız.
Ban­ka­lar key­fi­ne göre ücret talep ede­mez. Ban­ka­la­rın ala­ca­ğı üc­ret­ler ka­nun­la dü­zen­len­miş­tir. Lüt­fen aşa­ğı­da­ki açık­la­ma­la­rı dik­kat­li­ce oku­yu­nuz:
Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve de­net­le­me Ku­ru­mu ta­ra­fın­dan 3 Ekim 2014 ta­ri­hin­de,ya­yın­la­nan (Fi­nan­sal Tü­ke­ti­ci­ler­den Alı­na­cak Üc­ret­le­re İliş­kin Usül ve Esas­lar Hak­kın­da Yö­net­me­lik) alı­na­cak üc­ret­le­ri ve söz­leş­me ku­ral­la­rı­nı şöyle sı­ra­la­mış­tır:
“…Söz­leş­me­ler kap­sa­mın­da ücret alı­na­bi­lecek her bir ürün veya hiz­met için fi­nan­sal tü­ke­ti­ci­nin ona­yı­nın alın­ma­sı zo­run­lu­dur. Ku­ru­luş­lar ta­ra­fın­dan fi­nan­sal tü­ke­ti­ci­nin ona­yı­nın alın­dı­ğı ispat edi­le­me­di­ği tak­dir­de, onay alın­ma­mış sa­yı­lır (md:5/3)
“……artış ön­gö­ren de­ği­şik­lik­le­rin ise fi­nan­sal tü­ke­ti­ci­ye en az otuz gün önce ya­zı­lı ola­rak veya ka­lı­cı veri sak­la­yı­cı­sı yo­luy­la veya kaydı tu­tu­lan te­le­fon va­sı­ta­sıy­la bil­di­ril­me­si zo­run­lu­dur….”(Md: 7/1)
Mad­de­ler­den de an­la­şı­la­ca­ğı üze­ri­ne si­zin­le bir mü­za­ke­re yap­ma­dan ücret ar­tı­rı­mı­na gi­di­le­mez.
“…Ger­çek­leş­ti­ri­len iş­lem­le­re iliş­kin ola­rak işlem anın­da ve­ri­lecek işlem fişi, söz­leş­me ve bil­gi­len­dir­me­ye iliş­kin diğer evrak ay­rı­ca üc­ret­len­di­ri­le­mez…”(Md: 9/3)
“…Fi­nan­sal tü­ke­ti­ci­nin he­sa­bı­nın bu­lun­du­ğu ku­ru­lu­şun işlem alan­la­rın­dan her­han­gi bi­ri­ni kul­lan­mak su­re­tiy­le kendi he­sa­bı­na para ya­tır­ma­sı, ile he­sa­bın bu­lun­du­ğu şu­be­den fi­nan­sal tü­ke­ti­ci adına üçün­cü ki­şi­le­rin para ya­tır­ma­sı iş­lem­le­rin­den ücret alı­na­maz.
“Fi­nan­sal tü­ke­ti­ci­nin he­sa­bı­nın bu­lun­du­ğu ku­ru­lu­şa ait ATM'ler­den kendi he­sa­bı için para ya­tır­ma, ba­ki­ye sor­gu­la­ma ve il­gi­li ku­ru­luş ta­ra­fın­dan be­lir­le­nen limit da­hi­lin­de ya­pı­lan para çekme iş­lem­le­rin­den ücret alı­na­maz(Md:14/1)”
Hiç­bir banka ve fi­nan­sal ku­ru­luş si­zin­le an­laş­ma­dan zam ya­pa­maz. İste­di­ği pa­ra­yı ala­maz. Eğer al­mış­sa Der­ne­ği­mi­ze,Tü­ke­ti­ci So­run­la­rı Hakem he­yet­le­ri­ne baş­vu­ru­nuz.


Okunma Sayısı: 6962

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.