Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BEN­DEN SÖY­LE­MESİ

23 Kasım 2023, Perşembe 16:45

Datça Mız için göz­lem­le­ri­mi hep siz­ler­le pay­laş­ma­ya gay­ret edi­yo­rum.
Bun­la­ra ken­dim­ce ak­lı­mın yet­ti­ğin­ce ,yorum ve öneri ka­ta­rak yine siz­le­re bu kö­şe­den ulaş­tı­rı­yo­rum. Çok şükür mut­lu­yum bu güne kadar yan­lış dü­şü­nü­yor­sun di­ye­ni duy­ma­dık.

-Bu­gün­ler­de tar­la­dan do­ma­te­sin top­lan­dı­ğı gün­le­ri il­çe­miz­de ya­şı­yo­ruz. Bu olay ül­ke­mi­zin kaç ye­rin­de ger­çek­le­şe­bi­li­yor bilmiyorum.?Bunun bir hasat baş­lan­gıç et­kin­li­ği ile gün­de­me ge­ti­ril­me­si iyi ol­maz ­mıy­dı.

-Kış mev­si­mi­ne gir­dik sa­yı­lır, İlçe­miz­de bas­kın bir ya­ğı­şa maruz kal­ma­mız ha­lin­de ,dere ya­tak­la­rı­nın hali or­ta­day­ken, pek­ çok ala­nın sular al­tın­da kal­ma­sı ka­çı­nıl­maz..?Kargı de­re­si, Ge­le­mer de­re­si ,Kısık de­re­si ve De­ğir­men de­re­le­ri bence has­sas yö­re­ler. Tek­rar et­me­den ede­me­ye­ce­ğim Has­ta­ne giriş kav­şa­ğı bence he­ye­lan için alarm ve­ri­yor,

-Ağaç dikme et­kin­lik­le­ri el­bet­te güzel. Bakım ve ko­run­ma­sı da­ha ­da güzel olur. ?Doğaya terk :EŞEĞİ SAL­DIM ÇA­YI­RA MEV­LAM KA­YI­RA gibi ol­mu­yor mu ? Lüt­fen; çevre yolu üze­rin­de­ki geçen yıl­lar Cum­hu­ri­yet Or­ma­nı adı ve­ri­len ala­nın ha­li­ne bir ba­kı­nız.

-Önü­müz­de­ki ayın 4. günü; Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı ile 1933 yı­lın­da il­çe­mi­zin adı­nın DATÇA ola­rak tes­cil edil­di­ği gün. ?Bu an­lam­lı ka­rar­na­me­de, Rah­met­li Büyük ebedi ön­de­ri­miz ATA­TÜRK ün im­za­sı bile var. Kı­sa­ca­sı 90 ya­şı­nı dol­du­ran bir il­çe­yiz. Her­ke­sin ka­tı­la­bi­le­ce­ği bir ağaç­lan­dır­ma bay­ra­mın­da kaç ağaç di­ke­bi­li­riz.

-İlçede top­la­nan çalı çırpı odun­su atık­lar­dan, PELET üre­ti­mi için de­va­sal bir ya­tı­rı­ma ih­ti­yaç yok. ?Bu atık mal­ze­me­den yakıt (Pelet) ve doğal gübre üre­te­rek geri ka­za­nım sağ­la­dı­ğı­mız gibi, çevre te­miz­li­ğin­de bir ka­za­nım de­ğil­mi­dir.
-Ke­çi­boy­nu­zu fi­de­si gü­zel­ de, ağaç­lan­dır­ma ­da, DEFNE de bir se­çe­nek. Çünkü aynı za­man­da bir sa­na­yi bit­ki­si ya­nın­da bal için POLEN üre­ten bir ağaç. Hatta sa­hil­le­ri­miz­de bolca bu­lu­nan ILGIN ağacı, su is­te­me­yen, de­niz­den mü­te­es­sir ol­ma­yan­dır.

-Bil­has­sa Ha­yıt­bü­kü' n­den, Pa­la­mut­bü­kü'­ne uza­nan sahil yolu ke­nar­la­rı­nın, hiç su is­te­me­yen, bu­ra­sı­nın doğa do­ku­su­na uyan ANDIZ ağacı ile yeşil bir kuşak şek­lin­de do­nat­ma­yız.

-An­tik dö­nem­de ,bir bağ üzüm cen­ne­ti olan ya­rı­ma­da­nın ,kli­ma­sı­na en iyi uyan ÜZÜM türü nedir acaba.? İlçe Tarım teş­ki­la­tı­mız bunu biz­le­re neden öner­mez. Hatta buna ZEYTİN /BA­DEM ­li­de ek­le­ye­bi­li­riz.

-Dün­ya/Ül­ke­miz ku­rak­la­şı­yor. Suya ih­ti­yaç her yıl daha fazla ola­cak gö­rü­nü­yor. Bu son­daj/ar­tez­yen fur­ya­sı­na kim dur di­yecek. Genel ola­rak ya­pı­lar­da SAR­NIÇ ın mi­ma­ri bir koşul ol­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­sun­da, dü­şü­nen hangi kurum ol­ma­lı.?

-Kü­çük­te olsa, Hı­zır­şah Kül­tür Evi bah­çe­si­nin açık Et­nog­ra­fik bir Müze ol­ma­sı­nı is­te­yen bir ku­ru­mu­muz olsa, fena mı olur.

-Ben KENT KON­SEYİ nin Dat­ça­mı­zın gözü ku­la­ğı hatta proje üre­ten beyni ol­ma­sı­nı arzu eder­dim.

Şim­di­lik ben­den söy­le­me­si..
YK
 


Okunma Sayısı: 229

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.