Muğla
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BİR DEHANIN USTALIK ESERİ...

09 Ekim 2023, Pazartesi 17:53
BİR DEHANIN USTALIK ESERİ...

Konuk Yazar Oğuz GÜLDAL 

EDİRNE Meriç ve Tunca nehirlerinin beslediği bereketli topraklara kurulmuş kadim bir şehir.

SELİMİYE CAMİSİ ise Mimar SİNAN'ın  bu özel şehre en büyük armağanıdır.

Selimiye’nin inşası 1569-1575 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Ortaya çıkan eser, Sinan’ın İstanbul’daki muhteşem yadigarı Süleymaniye Camisi’nin güzelliğini geride bırakınca Selimiye, Mimar Sinan’in  “ustalık dönemi eseri” olarak tarihe yazılmıştır.

II.Selim'in talimatıyla ile seksen yaşında iken yapımına başlayan Usta  bir şehircilik uzmanı olduğunuda gösterir.2475 metrekarelik bir alanda şehrin her yerinden görünen bir konumda olan  cami ince ve zarif minareleri ile göz alır.

II.SELİM' in 12.Padisah olduğunu gösterir şekilde, dört minare de  üçer şerefeli olarak tasarlanmıştır.380 cm.çapında ve 70.89 metre yüksekliktedirler.

İçeriye adım attığınız anda sizi etkisi altına alan cami,31.30  metre çapındaki kubbesinin yerden yüksekliği 43.28  metredir. Tek bir bütün olarak altımetre genişliğindeki kemerlerle sekiz paye üzerine oturtulmuştur.

2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan cami, iç tasarımında kullanılan ve dönemin en iyi örnekleri kabul edilen taş, mermer, ahşap, sedef ve çini işçilikleriyle de büyük bir değere sahiptir.Mihrap ve minber mermer işçiliğinin mükemmel örneklerindendir.Çiniler 16 yüzyılın sıratlı tekniği ile İznik'te hazırlanmıştır.

Bir önemli ayrıntıda Usta ; Allah'in tüm isimlerinin karşılığı olarak doksandokuz çeşit lale motifinin çinilere işlenmesini ister.Bittiğinde bir eksik olduğunu görür. Kulluğun bilinmesi ve acizliğini göstermek üzere;müezzin mahvelinin oturduğu oniki mermer sütünden biri üzerine ters lale motifi kazıtır.

Sanat tarihçisi Ernst Diez'deBir dehanın ustalık eseri olan SELİMİYE' ’ yi şöyle tanımlamıştır.MEKÂN, BÜYÜKLÜK ,YÜKSEKLİK,TOPLULUK VE IŞIK ETKİSİ BAKIMINDAN YERYÜZÜNDEKİ BÜTÜN YAPILARDAN ÜSTÜNDÜR.


Okunma Sayısı: 295

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.