Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BÖLÜK -PÖR­ÇÜK- D A T Ç A ...YA­ZI­LI SÖZLÜ KAY­NAK­LAR­DA

31 Ocak 2022, Pazartesi 17:10

Her şeyi ta­dın­da ve za­ma­nın­da bı­rak­mak lazım.. Bak ma­şal­lah bana ..​ Ana­mın me­me­si gibi em­di­ğim iç­ki­yi nasıl bı­rak­tım..
Tam iyi­lik me­le­ği­miz Çakır Ayşe ni­ne­mi­zin çal­kan­tı­lı ya­şa­mı­nı ta­dın­da bı­ra­kıp, sözlü kay­nak­la­ra baş­vu­rup, Datça'mızın geç­miş­te­ki sün­ger­ci ta­ife­si­nin son ka­lın­tı­la­rın­dan ,ma­ce­ra dolu ya­şa­mı ro­man­la­ra sığ­ma­ya­cak, SİNYOR GÜNAY Kap­tan'ın ma­ce­ra­la­rı­na ba­lık­la­ma da­la­cak­tım ki...
Umumi istek üze­ri­ne ,Çakır Ayşe ni­ne­mi­zin son yıl­la­rı­nı an­lat­ma­ya karar ver­dim.
Çakır Ayşe ninemiz son yıl­la­rı­nı , o za­man­lar de­va­sa pa­la­mut ağaç­la­rı ile kaplı olan Datça Pa­la­mut bü­kün­de ge­çi­rir. Genç yaşta yi­tir­di­ği ko­ca­sı Hamza'nın am­ca­sı ,ih­ti­yar de­niz­ci Salih Reis'in ya­nın­da..
Hadi is­ter­se­niz yine sazı ve sözü Ha­li­kar­nas Ba­lık­çı­sı­na bı­ra­ka­lım..
"...Sün­ger­ci­ler Bod­rum'a gi­de­cek­le­ri günün ak­şa­mı Salih Reis'le Ayşe ni­ne­ye "Al­la­ha ­ıs­mar­la­dık" de­me­ye ve arta kalan ku­man­ya­la­rı­nı ver­me­ye git­ti­ler. Salih Reis'in ku­lak­la­rı­nın hiç duy­maz ol­du­ğu­nu an­la­yın­ca ta­sa­lan­dı­lar...​Onu Bod­rum'a dok­to­ra gö­tür­me­ye kal­kış­tı­lar.
Ama Salih Reis Pa­la­mut bü­kün­den bir türlü ay­rı­la­mı­yor­du.
-Var­sın ku­la­ğım sağır olsun.. Gözüm görür zaten Pa­la­mut bü­kün­de kimse kal­ma­dı. Ver­di­ği­niz ku­man­ya bana bir yıl yeter...​ Aklım eser­se gider iki balık avlar kar­nı­mı do­yu­ru­rum.. "
"..​Ayşe nineye de uğ­ra­dı­lar. Yemek pi­şi­ri­yor­du.
Ufak çöm­le­ği­nin al­tı­na bir kaç dal sı­kış­tı­rı­yor­du. On­la­rın adım­la­rı­nı du­yun­ca döndü. Göz­le­ri­nin yan­dı­ğın­dan ya­kın­dı.
--Ön­ce­le­ri gü­ne­şe ba­kar­ken göz­le­rim ya­nar­dı, sonra ka­ra­rır­dı. Şimdi ocağa ba­kın­ca ate­şin alev­le­ri bile göz­le­ri­mi ya­kı­yor . dedi.
Onu, göz­le­ri­ne bak­tır­mak için Bod­rum'a gö­tür­me­ye çok uğ­raş­tı­lar ama na­fi­le..
--Ben nasıl ay­rı­lı­rım Pa­la­mut bü­kün­den..​Salih Reis'in ben­den başka kim­se­si yok.​Salih Reis de Hamza'mın öz be öz am­ca­sı­dır..​Onu yal­nız bı­ra­ka­mam." (sü­recek)
Kay­nak : Deniz Gur­bet­çi­le­ri-Ha­li­kar­nas Ba­lık­çı­sı


Okunma Sayısı: 986

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.