Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

BÖLÜK -PÖR­ÇÜK- D A T Ç A ......YA­ZI­LI SÖZLÜ KAY­NAK­LAR­DA

15 Şubat 2022, Salı 10:53

Madem ba­lık-aşı­ran, ak­lı-ka­çı­ran de­ni­len, Datça'mızın in­ci­si bu güzel ko­yu­mu­za bur­nu­mu­zu sok­tuk..
Se­fer­ber­lik , (1.'nci dünya sa­va­şı ) yıl­la­rın­da ,Adalı kor­san rum­la­rın bas­kın­la­rın­da bu­ra­lar­da neler olup bit­miş .. bü­yük­le­ri­miz­den duy­duk­la­rı­mı­zı, ya­zı­lı kay­nak­lar­dan da fay­da­la­na­rak an­lat­ma­ya devam ede­lim bari..
Eme­cik bas­kı­nın­da hedef tüm Datça ya­rı­ma­da­sı­nı bir uçtan bir uca yağ­ma­la­mak­tır. Aynı anda Han be­le­ni- ba­lı­ka­şı­ran ta­raf­la­rı­na da çı­kart­ma ya­pıl­ma­sı Mar­ma­ris'ten ge­lecek tak­vi­ye as­ke­ri yar­dım­la­rı en­gel­le­mek için­dir.. Çı­kart­ma­nın arka pla­nın­da İngi­liz, İtal­yan, Fran­sız savaş ge­mi­le­ri var­dır... Amaç biraz da psi­ko­lo­jik harp­tir. Yıl­dır­ma, deh­şet saçma, panik ya­rat­ma, hal­kın mo­ra­li­ni boz­ma­dır. Bu çı­kart­ma es­na­sın­da olan Eme­cik da­ğı­mı­za olmuş, da­ğı­mı­zın güney ya­maç­la­rı iki in­sa­nı­mız­la bir­lik­te ca­yır - cu­yur yan­mış­tır.
Savaş ge­mi­le­ri bu­ra­da yan­gın çı­ka­rıp panik ya­rat­mak için gazlı bez­le­re sa­rı­lı bom­ba­lar at­mış­lar­dır. Bütün bun­lar tüm de­tay­la­rıy­la "Eme­cik bas­kı­nı" yazı di­zi­miz­de an­la­tıl­mış­tır,
Sa­ğol­sun va­rol­sun..  Söm­be­ki' den küçük bir ka­yık­la gelen in­sa­ni­yet­li bir Rum papaz' ın ön­ce­den bas­kı­nı haber ver­me­si ne­de­niy­le ge­rek­li ted­bir­ler ön­ce­den alın­mış­tır.
Din bü­yük­le­ri­miz müs­lü­man­lar­dan gay­rı­sı­nın Ce­hen­nem­lik ol­du­ğu­nu söy­lü­yor­lar­sa da .. Biz yi­ne­ de ..​bu rum pa­pa­zın me­ka­nı cen­net olsun di­yo­ruz..
Rum Papaz' ın an­lat­tık­la­rı şöy­le­dir..
"...İngi­liz­ler, İtal­yan­lar civar ada­lar­dan bin kadar Rum gen­ci­ni Söm­be­ki ada­sın­da top­la­dı. Eme­cik gül­lük ko­yu­na 18 Ağus­tos­ta bas­kın ya­pı­la­cak. Eme­cik kö­yün­den baş­la­ya­rak bütün köy­ler­de­ki canlı hay­van, kıy­met­li eşya .. ne varsa talan ede­cek­ler. 15 gün her yeri yağ­ma­la­dık­tan sonra, Pa­la­mut­bü­kü­ne ya­na­şan savaş ge­mi­le­riy­le Datça'yı terk ede­cek­ler.
"... Ben aslen Milas'ın Man­dal­yat kö­yün­de­nim. (artık ne­re­si ise).Türk müs­lü­man düş­ma­nı de­ği­lim. On­la­rı se­ve­rim.​ Sa­va­şa kar­şı­yım. Siz beni lüt­fen kö­yü­me gön­de­rin.. Başka bir şey is­te­mem.."
Allah bin kere razı olsun..​Bu haber üze­ri­ne Eme­cik -gül­lük koyu (Pe­ri­li köşk) ve Ba­lı­ka­şı­ran mın­tı­ka­sın­da ge­rek­li ted­bir­ler alı­nır. Bu­ra­la­ra nö­bet­çi­ler bı­ra­kı­lır. Savaş ge­mi­le­rin­den açı­la­cak top ate­şi­ne ve bas­kın­cı­la­ra karşı ge­rek­li si­per­ler ka­zı­lır. Özel­lik­le Ba­lı­ka­şı­ran­da Mar­ma­ris'ten gelen as­ke­ri tak­vi­ye­ler­le bir­lik­te yoğun ted­bir­ler alı­nır..​Si­per­le­re nö­bet­çi­ler yer­leş­ti­ri­lir.
Not : Sı­kıl­ma­dı­nız­sa de­va­mı var..
Kay­nak :
1-Geç­miş­te yaş­lı­lar­la ya­pı­lan soh­bet­ler.
2-Dat­ça­ya ait bil­dik­le­rim- M. Fethi Mel­tem.
3-Dat­ça -Re­şa­di­ye Ku­va­yı Mil­li­ye­si - Ü.Tür­keş ,M. Çanlı
4-Kur­tu­luş sa­va­şın­da Muğ­la- Ünal Tür­keş.


Okunma Sayısı: 1425

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.