Muğla
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ÇATAL MAH­ZEN'İN ÖY­KÜ­SÜ (3)

09 Mart 2023, Perşembe 18:18
ÇATAL MAH­ZEN'İN ÖY­KÜ­SÜ (3)

Kayıt ve bel­ge­ler­de "Ç a t a l -m a h z e n " halk di­lin­de "Ça t a l -M a ğ a r a" ola­rak geçen bu ta­ri­hi me­ka­nı­mı­zın öy­kü­sü de­rin­dir..
Orada ki ya­şan­mış­lık­lar adeta du­var­la­rı­na sin­miş­tir..
1960' lı yıl­lar­da Me­mur­lar ve emek­li­ler ku­lü­bü ola­rak kul­la­nıl­mış ve unu­tul­maz olay­la­ra sahne ol­muş­tur..
O yıl­la­rın ko­şul­la­rı işte.. Me­mur­lar emek­li­ler bu ma­ğa­ra­mı­za o yıl­lar­da "Ba­tı­nın Hak­ka­ri­si "dam­ga­sı­nı yemiş, sür­gün yeri, mah­ru­mi­yet böl­ge­si Dat­ça­mız'­da bir nebze eğ­le­ne­rek, kumar oy­na­ya­rak ra­hat­la­ma­ya ça­lış­mış­lar­dır..
Me­mur­lar ku­lü­bü­nün baş ge­dik­li­si, iş­le­ti­ci­si bir ara şimdi Muğla huzur evin­de bit­ki­sel bir hayat süren, Dat­ça­mı­zın son kor­sa­nı "K o r s a n-A d e m " abi­miz­di.. (Me­su­di­ye­li Adem Coşar..)
1960'lı yıl­lar­da bu­ra­nın ha­va­sı­nı bir nebze te­nef­füs etmek için yet­ki­li bir ağız­dan bir ­şey­ler din­le­ye­lim ba­ka­lım..*
"...?Kay­ma­kam Cahit Gün­düz bey köye git­miş­ti..?Ma­li­ye mu­ha­si­bi Kemal Çe­li­ker'e uğ­ra­dım. Yar­dı­ma gel­dim di­ye­rek ya­nı­na otur­dum.?Beni gören ma­li­ye tah­sil­da­rı Enver Al­de­mir ka­pı­ya di­kil­di..
--Ben maaş ter­fi­si aldım. Bir şişe likör çek­me­ce­de du­ru­yor..?Bir­lik­te içe­lim dedi..
Mesai bit­me­miş­ti ama ma­ze­ret ha­zır­dı. O gün Hava kuv­vet­le­ri ku­ru­luş gü­nüy­dü..
Lik­ör şi­şe­si­ni aça­rak çi­ko­la­ta ile da­ire­de dem­len­me­ye baş­la­dık. Bir şişe li­kör­le kör­kü­tük sar­hoş olduk..?Esen ada­da­ki hü­kü­met ko­na­ğı­nın mer­di­ven­le­rin­den nasıl in­di­ği­mi ha­tır­la­mı­yo­rum."
"..?Me­mur­lar emek­li­ler ku­lü­bü ç a t a l - m a ğ a r a 'ya var­dı­ğı­mız­da Hava kuv­vet­le­ri ku­ru­luş gü­nü­nü kut­la­ma­ya devam ede­ce­ği­miz bel­liy­di. Çok güzel ud çalan ve oku­yan Kemal Çe­li­ker evine udunu al­ma­ya gitti. ?Bende çatal ma­ğa­ra­da sof­ra­yı, me­ze­le­ri ha­zır­lat­tım. Bize iş­ti­rak eden memur ar­ka­daş­lar­la ve en son gelen Kay­ma­kam Cahit Gün­düz ile bir­lik­te geç sa­at­le­re kadar oyun ha­va­la­rı, şarkı ve tür­kü­ler eş­li­ğin­de eğ­len­dik oy­na­dık.." (sü­recek)
Kay­nak : Yitik za­ma­nın ar­dın­da.?-M.?Ali Am­bar­cı


Okunma Sayısı: 157

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.