Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

CUMHURİYET KURULURKEN PARAPİGMATA CEZAEVİ-İNGİLİZ KEMAL-YUNANLI SOSYALİSTLER…

22 Eylül 2023, Cuma 12:19

Burada maksadım İngiliz Kemal'i(Esat Tomruk) anlatmak değil. O ayrı bir kitap olur. Amacım, tarihçilerimiz tarafından çok ıskalanan bir gerçek. Yunanlılar Türkiye'ye saldırırken, zamanın iktidarına karşı çıkan, askere de gitmeyen Yunanlı yurtseverler vardı. Bunlar neden iyi anlatılmaz. Sadece dil ucuyla böyle insanların da olduğu anlatılıp geçilir. Acaba şundan mı anlatılmak istenmiyor? Bizde de olursa(zaten vatan haini deriz de) ne deriz? Kaygısı mı? Öyle ya, kimse(asker olsun,sivil ohsun) Kore'de ne işimiz var? dememiş, diyememiş. Vatan haini damgası yememek için. Ama Yunanlı yurtseverler bunu yapmış. Ben birazcık onu anlatmak istiyorum. Olayın içinde İngiliz kemal olduğu için, zorunlu buraya aldım.
    …..Atina'nın büyük Askeri Cezaevi Parapigmata'ya, elleri kelepçeli, orta boylu,kırmızı yüzlü,kasketli genç bir adam girdi. Hangi ulustan olduğu ilk bakışta anlaşılmıyordu. Gardiyanlar ellerindeki kelepçeyi çözerek, onu büyük bir koğuşa götürdüler. Koğuştan kalabalık genç sesleri geliyordu. Bir gardiyan kendisine boş bir ranza gösterdi.
    Bu adam, İngiliz Kemal'in ta kendisiydi. İzmir'de yakalanıp, tutuklanmış,dokuz ay İzmir Büyük mahpushanesinde, Yunan yönetimi altında inlemiş.Sonra oradan Yunanistan, Atina mahpushanesine…
    Ranzaya oturup, şöyle bir etrafa baktı. İçeridekilerin hepsi Yunan askerleriydi. Bunu konuşmalarından anlıyordu. Onlar bu konuğun Yunanca bildiğini bilmiyorlardı. 
    Gemiyle geldiği için çok yorgun ve açtı. Ona hemen yemek verdiler. Ne olur ne olmaz diye Türk olduğunu saklamak zorunda kaldı. Yemeğini yedikten sonra yatağına uzandı. Bu gençleri dinlemeye başladı. Anladı ki, bunların hepsi Yunanlı sosyalist gençlerdi. 
    Konuşmalarında, Papulas'a, Venizelos'a, Kral Konstantin'e sövüp sayıyor, böylece karpuz keserek, yürek soğutuyorlardı!
    Hemen hepsi, Yunan Ordusunun bozguna uğrayacağına, arkasından sol devrimin geleceğine inanıyor, buna dayanarak birbirlerine nutuklar atıyorlardı. Bunlar, işçi, üniversiteli liseli gençlerdi…Yunan Ordusunun başına iyice ekşimişlerdi. 
    Yunan Ordusu içinde egemen olan Kralcılık,Venizelosçuluk akımlarının yanı başında, her iki grubun da yürütmek istediği Anadolu Savaşı'na karşı çıkan, genç işçiler, aydınlardı. 
    Cephe gerisinde olduğu gibi, cephede de bu savaşın gereksiz, insanlık dışı, emperyalist bir savaş olduğu üstüne durmadan açıklamalarda bulunuyor, propaganda yapıyorlardı. 
    Onlara göre Yunan insanları İngiliz emperyalistlerinin onuruna mezbahaya sürülüyor, acımaksızın öldürülüyorlardı. 
    Bu konuşmalardan sonra İngiliz Kemal de kendisinin bir komünist olduğunu söyleyecekti! Suçunun ne olduğunu sorduklarında; Komünistlik diyecekti!
    Kendisinin bir İtalyan olduğunu, Fransızca ve İngilizce de bildiğini söyleyecekti. Hala Yunanca bildiğini söylememişti. 
    Akşam kendisiyle ilgilenen çocuklar götürüldü. Yerlerine başka gençler getirildi. Gelenlerde solcuydu. İngiliz Kemal'in komünistliği asker arasında çok yaygınlaşmıştı. Gelenler de onunla iyi dost oldular. 
    Cezaevine bir yığın da esir Türk getirilmişti. Hepsi 150 kişi kadardı. 
    Öteki hikayelerde bu cezaevinde, Yunanlı solcularla kurduğu dostluğu da ayrıca anlatacağım. 
    


Okunma Sayısı: 182

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.