Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

CUMHURİYET KURULURKEN“ONLARA HIRSIZ MUAMELESİ YAPAMAZSINIZ…!”

26 Eylül 2023, Salı 13:03

Mevlüt'ün bizzat tanık olduğu bir olay vardır ki, bu adamlarla bir saat bile bir arada kalınmaz ,dedirtir adama.
    Okula dönme zamanı gelmişti. Kendisini götürecek arabayı bekliyordu. Bu sırada, Paşa'nın taşınmak üzere olduğu yeni köşkte çalışan İstanbul'dan getirilmiş zengin, kalifiye ustalar işten çıkmış, onlar da kente inmeye hazırlanıyorlardı. Yaverler onların üstlerini başlarını arattılar. Adamcağızlar, bütün ceplerindekileri ortaya döktüler; hepsinin yüzü bir karış, mahcubiyetin ifadesiyle yüklü idi. Bu arama çok güçlerine gitmişti. Yüzlerinden anlaşılıyordu. Böyle bir yerde, böyle bir şeyin oluşuna bir anlam veremedikleri görülüyordu. Ustalar, olan biteni görmezlikten, anlamazlıktan gelerek geçip, gittiler. Onların ardından, Paşa, köşkün önünde göründü. Az önce olup bitenleri görmüş, önleyememiş, çok öfkelenmişti. Arslan kükremesine benzeyen bir ses duyulmaya başladı:
    -Bizi utandıracak, küçük düşürecek davranışlar bunlar! Bu adamlar İstanbul'da zengin ve rahat bir yaşam süren aile sahipleridir. Sigara çalmazlar; ancak, ailelerine bizden bir hatıra götürmüş olmak üzere alabilirler. Şimdi gidecekler; iki sigara aldık, bize hırsız işlemi yapıldı diyecekler.
    Paşa'nın azarladığı kişiler, ortada görünmemekle birlikte onlar kendilerini biliyor; paşa'da bu sözleri kimlere söylediğini gayet iyi biliyordu!
    Olay şuydu: Yeni köşkün yapılışı sırasında, Paşa yapımı sık sık gözden geçiriyor, zamanlı zamansız oraya girip çıkıyordu. Onun oraya gittiği zaman sigara gereksinimini karşılamak üzere, bütün odalara kullansın diye tabaklar içinde sigaralar konmuştu. 
    Ustalar, işlerini bitirip giderken birer hatıra olmak üzere, işte bunlardan, birer ikişer tane almışlardı. Sigaraların eksildiğini gören yaverler de onların üstlerini arayarak bunları geri almışlardı. Mustafa kemal, bunu yüzü kızararak gizli bir yerden seyrederken, utançtan yerin dibine geçtiğini duymuştu. Yaverlerin bu davranışını ayıplayan Paşa'nın madeni sesi bir zaman köşkün yöresindeki sessizliğe egemen oldu. Çın çın öttü etraf! Genç adamın yüreğine de bir kez daha soğuk su serpildi.
    Mustafa Kemal buyruğundakileri de, Meclistekileri de gayet iyi tanıyordu,ama ne yapsın yetişkin adam yoktu ülkede! 
    Gerçekten Paşa'nın da, genç Cumhuriyet'in de işi zordu!


Okunma Sayısı: 632

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.