Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA İÇİN NE YAPTINIZ?

09 Kasım 2023, Perşembe 17:38

Büyükşehir Belediyesi yasası dikkate alınarak bir ilçe belediyesinin sorumluluk alanında etkin ve efektif faaliyetler yürüttüğünü en kısa yoldan nasıl anlayabiliriz? Kuşkusuz bu soruya verilecek doğru yanıt Büyükşehir Belediyesi yıllık faaliyet raporlarını incelemek olmalıdır. Yasa gereği yıllık faaliyet raporlarının şeffaf bir şekilde devletin denetim mekanizması ile halka açıklanması zorunludur. Bu da bizlere halk adına halk için görev yürüten yerel yönetimin faaliyetlerini öğrenme fırsatı veriyor. (Bu yazıda ilçe belediyesinin görevlerini uzun uzadıya anlatarak sizleri boğmak yerine konuyu özet geçerek açıklamayı tercih ediyorum.) 

Konumu, sosyo kültürel yapısı, kolaya kaçan sessiz siyasi potansiyeli ile Muğla ilinde çok önceden beri Datça'ya hep en arkalarda yer verilmiştir. Hızla büyüyen, pandemiyle birlikte hatırı sayılır bir göç alan, turizmde marka olma yolunda ilerleyen Datça, büyümesine ve cazibesine parelel bir kentsel gelişme gösteremiyor. Muğla ilinin şu an için en gözde yeri olması gereken ilçemiz ne yazık ki yine en arkada büyük bir köy olarak makus talihinin kabusunu yaşıyor.

2020 yılı Muğla Büyükşehir Belediyesi yıllık faaliyet raporuna bakalım;

Fen işleri daire başkanlığı bünyesinde Muğla merkez ve diğer ilçeler için yapılan epey hizmet varken Datça sıfır! Yol yapım çalışmalarında kullanmak üzere parke taşı için ihale açılmış ilçemizin adı sadece orada görülüyor. İl geneli proje başvurularında Datça yok.

2021 yılı;
İl geneli destek ve proje başvurusu sıfır. Fen işleri bünyesinde Muğla merkez ve diğer ilçeler için yapılan epey hizmet varken Datça için yapılan iş olmadığını ve özel bir ihale açılmadığını görüyoruz. Hemen hemen tüm ilçelerden haşere ve sineklere karşı ilaçlama talep edilmişken Datça'da giden bir talep olmamış. (Datça olarak çok şanslıyız demek ki burada hiç haşere yok!)
2022 yılı;
Datça için açılan ihale yok. Fen işlerinde sadece Yaka'ya ait sathi yol kaplama çalışması yer almış. Bir de Datça için parke alınmış, Knidos yoluna korkuluk yapılmış. Etüt ve projelerde, ihalelerde yine Datça yok! Hemen hemen tüm ilçelerden haşere ve sineklere karşı ilaçlama talep edilmişken Datça'da giden bir talep olmamış. (Datça olarak çok şanslıyız demek ki burada hiç haşere olmamış!) Buna karşın diğer ilçeler raporda her yerde var ve onlara hizmet götürüldüğünü tespit edebiliyoruz.
Büyükşehirin mevcut hizmet binaları neredeyse her ilçede var ve hizmet veriyor. Peki Büyükşehire ait bizde ne var biliyor musunuz? Sadece yasa gereği olması gereken, Datça sağlık hizmet birimi, mezbaha, katı atık toplama tesisi ve itfaiye grup amirliği var. Datça'da Büyükşehir bünyesinde bir tarımsal faaliyet alanı, spor alanı yok. 39 mezarlık, 31 arazi ve 10 binalı taşınmaz büyükşehire ait. Bunu da özellikle belirtmeliyim. Yani diğer ilçelerde bu kadar malı mülkü olmamasına rağmen Büyükşehirin onlara neler yaptığını görseniz şaşıracağınıza eminim. 

Ben şahsen raporları incelerken bir Datçalı olarak utandım. Zira koca raporda Datça kelimesini arayıp da bulamamaktan gına geldi. Ağlamayan bebeğe emzik vermezler, çok sayın yerel yönetimimiz neden ağlamadınız neden bastırmadınız? Burada böyle yaşamak kaderimiz mi? Muğla'nın diğer ilçeleri yatırımlarla coşarken biz neden hala cebelleşiyoruz?

Malum 10.07.2004 tarih ve 5216 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Büyükşehir statüsüne giren illerdeki ilçe belediyelerinin en gözde ve önemli görevleri çöp toplamak ve defin işlemleri oldu. Peki hal böyleyken insanlar neden belediye başkanı, meclis üyesi vb olmak ister? Bu da başka bir sohbetimizin konusu olsun. Zira anlatmakla bitmez…
Üzülerek söylüyorum Datçamız Muğla ilinin en geri kalmış ilçesidir. Tüm ilçelere yatırım yapılırken Datçanın göz ardı edilmesini kabullenemiyorum. Yerel yönetim seçim döneminde propaganda olarak ne kullanacak, neler yaptık diyecek emin olun çok merak ediyorum.
Aklıma gelmişken ben şimdiden sorayım, sahi siz Datça için ne yaptınız?


Okunma Sayısı: 413

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.