Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

Datça Kazan Betçe Kepçe

13 Nisan 2023, Perşembe 13:13
Datça Kazan Betçe Kepçe

Foto : Öz be öz Pa­la­mut büklü, tatlı dilli, güleç yüzlü Yaşar Çu­ha­dar abi­miz..  Ve ara­mız­da ada­mız..?Yaşar abi neler an­lat­tı  neler...
Bazı ta­ri­hi kayıt ve bel­ge­ler­de-ne­den­dir bi­lin­mez- "B a b a - a d a s ı "diye ge­çi­yor..
Bence " A n a - a d a s ı " demek la­zım­mış ona.. Çünkü ku­ca­ğın­da, ka­nat­la­rı al­tın­da ne can­lı­lar bes­le­miş.. Ne can­lı­lar...?Ne kek­lik­ler.. Ne tav­şan­lar...
Ne ka­çak­çı­lık olay­la­rı­na sahne olmuş..
İnsan­lar bu adada ne fı­rıl­dak­lar dön­dür­müş­ler, ne to­paç­lar, ne t ı r t ı l l a l a r ..*
Yaşar Çu­ha­dar abi­miz, Meh­met Ca­nö­zü de­de­miz öyle şey­ler an­lat­tı­lar ki..?Elimiz kalem tut­mak­tan yo­rul­du..
V e l h a s ı l .
Ba­şı­na gel­me­dik kal­ma­mış bu adı büyük, kendi küçük ada­cı­ğı­mı­zın..
Ku­ca­ğı­nı aç­tı­ğı kek­lik­ler, tav­şan­lar yü­zün­den Türk ba­sı­nı­nın man­şet­le­ri­ne düş­müş.
Tav­şan­la­rı kesip kesip tu­rist­le­re ya­ba­ni tav­şan diye ye­dir­miş­ler mi  ne..? Ba­sın­da bunu di­li­ne do­la­mış..
Antik ya­zar­lar, çi­zer­ler, ta­rih­çi­ler, sey­yah­lar bile an­la­ta an­la­ta bi­ti­re­me­miş­ler bu baht­sız ada­cı­ğı­mı­zı..
Ne dal­ga­lar yemiş, ne top gül­le­le­ri..
Had­di­mi­zi aşa­rak, B e t ç e (beş köy) ,Pa­la­mut bükü ta­raf­la­rın­da ye­şer­miş "T r i o p i o n" me­de­ni­ye­ti­ni an­la­tır­ken ada­mı­zın ne gel­mi­şi­ni bı­rak­tık ne geç­mi­şi­ni...
O l s u n .. Tek­rar­dan zarar gel­mez..
Sı­ra­sı ge­lin­ce Yine mu­hab­be­te dalar, uzun uzun, bal­lan­dı­ra bal­lan­dı­ra an­la­tı­rız..
Ada hak­kın­da ya­zı­lan­la­rı, ta­ri­hi kayıt ve bel­ge­le­ri ka­rış­tı­rır­ken beni en çok et­ki­li­yen 2500 yıl önce bu top­rak­la­rı yurt edi­nen­le­rin Pa­la­mut bükü adası ile kara ara­sı­na de­niz­den set çe­ke­rek, Pa­la­mut bükü ko­yu­na dal­ga­kı­ran ya­pa­rak bu­ra­yı ko­ru­nak­lı bir li­ma­na dö­nüş­tür­me­le­ri oldu..
45 yıl kadar önce rah­met­li ar­ka­da­şım Çeşme köylü Raif Din­çe­riş­le bu­ra­lar­da tü­fek­le balık av­la­mış ve de­ni­zin al­tın­da­ki pey­nir gibi di­lim­len­miş ,ke­sil­miş taş­la­rın ka­lın­tı­la­rı­na rast­la­mış­tık..
Li­ma­nın şim­di­ki ha­li­ne gö­rün­ce  acı acı te­bes­süm edi­yor.. "Bu­ra­sı s a h i p i z - D a t ç a " deyip ge­çi­yo­rum..
"Hey gidi genç­lik he­eyyy" di­ye­ce­ğim ge­li­yor ama.. Nas­ret­tin ho­ca­nın bir fık­ra­sın­da "Hadi hoca, hadi?ben senin genç­li­ği­ni de bi­li­rim " diye kendi ken­di­ne söy­len­me­si ge­li­yor.. İçin için gü­lü­yo­rum..
An­lat­ma­ya ne­re­den baş­la­ma­lı bil­mem ki..
Hadi muh­te­şem pa­di­şa­hı­mız Ka­nu­ni Sul­tan Sü­ley­man'ın 85 ya­şın­da Mısır'da idam et­tir­di­ği, dünya ha­ri­ta­sı ile meş­hur P i r i - R e isimiz­den baş­la­ya­lım..**
"....?Te k i r burnu (Kni­dos) sivri bir dağ­dır. ?Bu dağın gün do­ğu­su ci­he­tin­de ,beş mil me­sa­fe­de bir ka­ya­nın di­bin­den akan K a l m o ç (ka­la­mış) suyu var­dır. Su et­ra­fı iyi bir demir yeri de­ğil­dir....(sü­recek )
* T ı r t ı l l a - çocuk oyun­ca­ğı t o p a ç 'ın Dat­ça­lı­ca adı..
Kay­nak :
K i t a b - ı B a h r i y y e -P i r i R e i s


Okunma Sayısı: 187

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.