Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA KUVA-YI MİLLİYE BELGELERİ.. RUMLARIN DOMUZ ÇUKURU BASKINI (1)

16 Ekim 2023, Pazartesi 17:55

Belge No : 42-43 ,
Orijinal sayfa No : 23-24 
Belge tarihi : 20 Nisan1336 (1920) 
Eskiler "Hafıza-ı beşer nisyan (unutma) ile maluldür " derler..
Yani "insanlıkta unutma hastalığı vardır " gibi bir şey..
Şimdi.. Eski defterleri karıştırıp ne için bu belgeleri yayınlıyor, bu yüzde bin yaşandığı belgelerle sabit olayları anlatıyoruz..
Amacımız elbette .. halan daha Ege'deki bir kaya parçası yüzünden birbirine sataşıp duran iki halk arasına kin ve nefret tohumları ekmek, arı kovanına çomak sokmak değil.. 
Bunlar bizim haddimizi aşan konular..
Ne var ki.. Coğrafi koşullar, tarihi olaylar, ekonomik zorunluluklar biz Datçalıları geçmişte, Rumlarla koyun koyuna, diz dize, göz göze, hatta kucak kucağa, dudak dudağa (!) yaşamaya mahkum etmiş..
İyi de etmiş...
Birbirimizin gelenek ve göreneklerini, yemek, içmek, çiçek kültürlerini, hatta dillerini paylaşmıştık, kaynaştırmıştık..
Benim doğup büyüdüğüm Eleee (Reşadiye) Osmanlı temsilcisi ayanların, ağaların, beylerin buraya çöreklenmesi nedeniyle biraz İslam-Türk kokar.. Rum nüfusun en az olduğu yer olarak biliyordum..
Sömbekili (Symi) dostlarımın yardımıyla ulaştığım Yunan kayıt ve belgelerine bakılırsa .. Meğer Osmanlının son dönemlerinde, yani 1900lü yılların başlarında dahi orada 5-6 Rum aile varmış..
Neyse... Bunları ilerde hazırlayıp paylaşmayı düşündüğüm "Datçalı Rumlar" yazı dizisinde uzun uzun anlatırım..
İstiyoruz ki... Şu üç gün misafiri bulunduğumuz yalan dünyada geçmişten ders alarak komşularımızla huzur ve barış içinde yaşayıp gidelim.. Yaşanmışlıklardan ibret alalım..
Datça'nın makus (kötü-ters) talihi... Tam bir talan, yağma yeri.. Tarihi boyunca böyle devam etmiş ve halan etmede...
1nci dünya savaşı ve Kurtuluş savaşı boyunca bu yağma talan korkunç boyutlara ulaşmış.. Katliamlar, kız kaçırmalar, adam kaçırmalar.. yağmalar.. sürüsüne bereket..
Çeteler kurarak korsanlık faaliyetlerini arttıran adalı Rumlar Domuz çukuru çiftliğini bile basmışlar..
Önce Datça Kuva-yi milliye belgeleri üzerine yoğunlaşalım.. Sonra felsefe yapmayı, olayların ayrıntılarına girmeyi sürdürürüz..
Belge No : 42-43 orijinal sayfa No : 23-24 , 20 Nisan 1336 (1920) tarihli belgeye kulak verelim...
"19 Nisan 1336 Pazartesi akşamı, Reşadiye hududu dahilinde, beş saatlik mesafede kain Domuz - Çukuru limanına üç kayıkla, takriben (80) kadar Rum'un çıktıkları, kol memuru Kamil efendinin tezkeresi ile anlaşılması üzerine derhal Kuvvei İcraiye efradı sevk edilmiş...."    
    


Okunma Sayısı: 135

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.