Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (11)

01 Mayıs 2023, Pazartesi 17:15
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (11)

Foto : Ta­ri­hi köprü..
Fazla merak iyi bir şey de­ğil­dir.. Bal gibi bi­li­yo­rum da..?Yine de çok merak edi­yo­rum.. Bı­ra­kın sade va­tan­da­şı...?Datça'da ya­şa­yan yet­ki­li veya yet­ki­siz ar­ke­olog­lar­dan acaba kaç ta­ne­si, at ara­ba­sı­nın ge­çe­bi­le­ce­ği ge­niş­lik­te­ki bu köp­rü­den ha­ber­dar..?
T r i o p i o n ka­lın­tı­sı ol­du­ğu­na inan­dı­ğım Kemer de­re­sin­de­ki bu köprü çok çok uzun yıl­lar Dat­ça­lı­ya hiz­met etmiş... Zaman içeri­sin­de iş­le­vi­ni yi­tir­miş... Ka­bu­ğu­na çe­kil­miş..?Ka­de­ri ve ke­de­ri ile baş­ ba­şa bı­ra­kıl­mış­tır..?Belki de böy­le­si daha ha­yır­lı olmuş..?Yalnız­lı­ğı ile baş ­ba­şa bu­gün­le­re ge­le­bil­miş­tir..
Tri­opi­on me­de­ni­ye­tin­de­ki şifa mer­ke­zi ile il­gi­li söy­le­yecek daha çok sö­zü­müz var..
Hele şu fo­toğ­raf­ta­ki köprü fas­lı­nı bi­ti­re­lim...
1857-1858 yıl­la­rın­da K n i d o s 'un al­tı­nı üs­tü­ne ge­ti­ren Sir Char­les Ne­w­ton'un anı­la­rı­na kulak ve­re­lim..*
."...?Yazı köy' den gü­ney-do­ğu yö­nün­de­ki Ç e ş m e - k ö y 'e git­tik.. Çeşme köyün do­ğu­sun­da­ki düz­lük­te do­ğu-ba­tı is­ti­ka­me­tin­de uza­nan ta­ri­hi bir yola rast­la­dık..?Bu yolu takip ede­rek ta­ri­hi bir k ö p r ü n ü n ka­lın­tı­la­rı­nı bul­duk...?Bu köprü ke­mer­li de­ğil­di.. dar açılı ola­rak yatay sı­ra­lan­mış taş­lar­la ya­pıl­mış­tı.. Köp­rü­nün yol ge­niş­li­ği 24 feet ( 7.30 metre) dir..?Orta boy­da­ki m a v i ki­reç­ta­şı blok­lar­dan inşa edil­miş­ti..?Taş iş­çi­li­ği­ne ba­kı­lır­sa ke­sin­lik­le H e l e n i s t i k dö­ne­me aitti."
"...?Bu köprü bir mil(1.609 metre) gü­ney­de bu­lu­nan Rodos ve söm­be­ki ada­la­rı­na bakan, ka­ya­lık bir te­pe­nin üze­rin­de­ki K o u m y a -k a l e s i (Kum­yer ka­le­si) ta­ra­fın­dan ko­run­mak­tay­dı.."*
T r i o p i o n me­de­ni­ye­tiy­le il­gi­li söy­le­yecek daha çok sö­zü­müz var..
Elin ca­vu­ru 170 yıl önce gel­miş..? Datça­mı­zın inini di­bi­ni araş­tır­mış...
Biz daha bur­nu­mu­zun di­bin­de­ki mu­az­zam ve muh­te­şem köp­rü­den ha­ber­dar deği­liz..
Ondan sonra da..
--Vayyy.. Ta­ri­hi eser­le­ri­mi­zi ,Kni­dos as­la­nı­mı­zı ,fa­la­nı­mı­zı fi­la­nı­mı­zı ka­çır­mış­lar..?Geri is­te­ye­lim" diye sız­la­nıp du­ru­yo­ruz..
Çok eleş­ti­ri­le­ce­ği­mi bile bile... üze­ri­ne basa basa söy­lü­yo­rum..
İ y i k i ... k a ç ı r m ı ş l a r ...(sü­recek)
*Kay­nak :
His­tory of dis­co­ve­ri­es at Ha­li­car­na­sus, C n i d u s ect..?Sir Char­les Ne­w­ton
(1863 yı­lın­da ka­le­me alı­nan anı­lar..)


Okunma Sayısı: 318

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.