Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (12)

04 Mayıs 2023, Perşembe 15:13
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (12)

Foto : Ta­ri­hi köp­rü­den ge­ri­ye ka­lan­lar..
Tri­opi­on me­de­ni­ye­ti ile Kni­dos iç içe geç­miş, bir bü­tü­nün bö­lün­mez par­ça­la­rı­dır. Geç­miş­ten gü­nü­mü­ze in­ti­kal eden ya­zı­lı kay­nak­lar­da bir­lik­te de­ğer­len­di­ril­me­si, mer­cek al­tı­na alın­ma­sı gayet nor­mal­dir..
Zaten Kni­dos der­ken, tüm Datça ya­rı­ma­da­sı­nı an­la­mak la­zım­dır...?Ancak bazı eski ha­ri­ta­lar­da ve ya­zı­lı kay­nak­lar­da tüm Datça ya­rı­ma­da­sı­na T r i o p i o n den­di­ği de ol­muş­tur.
T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti­ne ait ol­du­ğu­na inan­dı­ğı­mız, her na­sıl­sa gü­nü­mü­ze kadar ge­le­bil­me cü­re­ti­ni(!) gös­te­re­bil­miş, re­sim­de gö­rü­len ta­ri­hi köp­rü­mü­zün iz­le­ri­ni sür­me­ye devam ede­lim ba­ka­lım..?Hak­kın­da neler ya­zı­lıp çi­zil­miş..
Ye­ni­den Ge­or­ge E. Bean'a kulak ve­re­lim..*
"....?Eski Kni­dos'­la (Bur­gaz) T r i o p i o n' u bir ­bi­ri­ne bağ­la­yan Datça ile K u m y e r ara­sın­da­ki antik yolun iz­le­ri­ne çe­şit­li yer­ler­de rast­la­nır.
İki yönlü akışa ola­nak ve­recek ge­niş­lik­te­ki yol mo­dern ana yol (bu­gün­kü yol) çiz­gi­sin­de uza­nır.
Yeni ken­tin ku­ru­lu­şun­dan sonra Tekir'e kadar uza­nan yol, K u m y e r 'in ba­tı­sın­da­ki de­re­yi güzel bir k ö p r ü ile ge­çi­yor­du.."
"...?Antik Yunan köp­rü­le­ri­nin en il­ginç ör­nek­le­rin­den biri olan bu köprü, ke­me­ri­nin üst ke­si­mi dı­şın­da ko­ru­na­bil­miş­tir..
Üçgen ya da ikiz­ke­nar yamuk bi­çi­min­de­ki ke­me­re, her iki ya­nın­dan uzun da­ya­nak­lar­la yak­la­şı­lır. Köp­rü­de­ki du­var­cı­lık tarzı göz önüne alı­na­rak, ya­pı­nın M.Ö. 3'ncü yüz­yıl­dan kalma ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz.."
Bugün, bu top­rak­lar üze­rin­de ya­şa­yan­la­rın- bı­ra­kın ken­di­ni gör­me­yi-adı­nı bile doğru dü­rüst bil­me­dik­le­ri k e m e r -k ö p r ü s ü 'nün öy­kü­sü­nü bu şe­kil­de nok­ta­la­ya­lım..
Ancak T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti ile il­gi­li söy­le­ye­ce­ği­miz ya­zı­lı kay­nak­lar­dan ak­ta­ra­ca­ğımz daha çok şey­ler var..
Ağ­zı­mı­zın yayı gev­şe­di bir kere...?Mey­da­nı boş bul­duk.. Bom­bar­dı­ma­na devam ede­lim.
Ge­lecek se­fe­re de, çok­tan de­ni­zin di­bi­ni boy­la­mış olan, Pa­la­mut­bü­kü adası ile kara ara­sın­da­ki men­di­re­ği, ko­ru­nak­lı antik T r i o p i o n li­ma­nı­nı (Pa­la­mut­bü­kü) an­la­ta­lım ..(sü­recek)
K a y n a k :
K a r i a - Ge­or­ge E. Bean


Okunma Sayısı: 351

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.