Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (14)

11 Mayıs 2023, Perşembe 14:38
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET T R İ O P İ O N (14)

Foto ; Kum­yer ka­le­sin­den , pa­la­mut bükü ada­sı­na (baba adası) bakış..
Ko­nu­nun el­bet­te uz­ma­nı de­ği­liz. An­lat­tık­la­rı­mı­zın ve an­la­ta­cak­la­rı­mı­zın aka­de­mik , bi­lim­sel, hiç­bir de­ğe­ri yok­tur.
Olsa olsa ... ta­ri­hin ka­ran­lık deh­li­zin­de iler­le­yen me­rak­lı bir gruba ,çak­mak ça­ka­rak yol gös­ter­miş ola­bi­li­riz..
Ancak Dat­ça­mı­zın kal­bin­de ye­şer­miş, iz­le­ri hala be­lir­gin ışıl­tı­lı, şa­ta­fat­lı bir uy­gar­lı­ğa il­gi­li­le­rin ve yet­ki­li­le­rin bu de­re­ce du­yar­sız kal­ma­la­rı­nı da an­la­ya­mı­yo­ruz..
Hadi ba­ka­lım ... T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti­nin de­ni­ze açı­lan pen­ce­re­si olan Pa­la­mut bükü ko­yun­da­ki a n t i k li­ma­nı bu defa başka bir ya­zı­lı kay­nak­tan din­le­me­ye devam ede­lim.*
"....T r i o p i o n kni­dos' un li­ma­nın­dan ayrı bir li­ma­na sa­hip­tir. Ami­ral Kimon M.Ö.468 yı­lın­da, Kni­dos açık­la­rın­da ce­re­yan eden Ati­na- Spar­ta ça­tış­ma­sın­da iki yüz ge­mi­den olu­şan bir do­nan­ma ile Kni­dos'u ve T r i o p i o n 'u üs ola­rak kul­lan­mış­tır..
Bu T r i o p i o n li­ma­nı­nın K u m - y e r aşa­ğı­sın­da­ki Pa­la­mut bükü koyu ol­ma­sı kuv­vet­le muh­te­mel­dir."
"...?Bu­ra­sı kı­yı­ya 800 metre uzak­ta bu­lu­nan b a b a - a d a s ı (Pa­la­mut bükü adası) ile be­ra­ber açık bir dış li­man­dır. Koy biraz açık­ta ise de. çok sık esen ku­zey-ba­tı rüz­ga­rı ,ka­ra­yel' e açık
de­ğil­dir. Kni­dos­lu­la­r' ın bu­ra­yı ada­dan ana ka­ra­ya uza­nan bir set va­sı­ta­sıy­la bi­rin­ci sınıf bir li­ma­na dö­nüş­tür­dü­ğü gö­rü­lür..?Bugün bu li­man­dan gö­rü­le­bi­len tek şey ,biri ada­nın güney ucun­dan, di­ğe­ri ise ana ka­ra­dan adaya doğru uza­nan iki çı­kın­tı­dır.".
".... 1956 yı­lın­da kı­yı­da ku­ru­lan bir sahil gü­ven­lik is­tas­yo­nu ...."(sü­recek)
K a y n a k :
Eski çağ­da-Men­de­res'in ötesi
Ge­or­ge E. Bean


Okunma Sayısı: 157

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.