Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET ; T R İ O P İ O N (3)

27 Mart 2023, Pazartesi 17:08
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET ; T R İ O P İ O N (3)

Foto : Tri­opi­on me­de­ni­ye­tin­den bir detay..
Dün­ya­nın bu ta­raf­la­rı­nın ye­tiş­tir­di­ği en ünlü şah­si­yet­ler­den biri olan, ta­ri­hin ba­ba­sı sa­yı­lan H e r o d o t , dip­siz tarih ku­yu­su­nun en dip­siz yer­le­rin­den gelen da­vu­di ve tok se­siy­le, son yıl­lar­da yosma garı do­nu­na çe­vir­di­ği­miz Datça'mızın 2500 yıl ön­ce­sin­de­ki asa­le­ti­ni, ze­ra­fe­ti­ni, le­ta­fe­ti­ni ba­kı­nız ne güzel an­la­tı­yor..*!
"....?Dor Pen­ta­po­li­sin­de - ki es­ki­den He­xa­po­lis de­nir­di - T r i o p i o n ta­pı­na­ğı­na öbür Dor halk­la­rı­nın yak­laş­ma­ma­sı için titiz bir dik­kat gös­te­rir­ler­di...?Hatta kendi ara­la­rın­da T r i o p i o n ta­pı­na­ğı­na karşı say­gı­sız­lık gös­te­ren­ler çı­kar­sa, on­la­rı da içe­ri­ye al­maz­lar­dı...
"... Tri­opi­on ta­pı­na­ğı­na yakın hi­pod­rum­da ,A p o l l o n onu­ru­na dü­zen­le­nen spor­tif tö­ren­ler­de ka­za­nan­la­ra ödül ola­rak bronz üça­yak­lar ve­ri­lir­di.. ?Bunu ka­za­nan alıp ta­pı­nak­tan çı­ka­ra­maz, tan­rı­ya adak ola­rak orada bı­ra­kır­dı.."
"...?Halikar­nas­sos­lu (Bod­rum) A g a s i k l e s adın­da bi­ri­si, bu adeti umur­sa­ma­mış, ka­zan­dı­ğı üç ayağı evine gö­tür­müş, evi­nin du­va­rı­na as­mış­tı. Bu olay üze­ri­ne öbür beş kent, Lin­dos, İaly­sos  Ka­me­iros, Kos ve K n i d o s al­tın­cı­sı­na yani Ha­li­kar­nas­sos' a ta­pı­na­ğın ka­pı­la­rı­nı ka­pat­mış­lar­dı..?On­lar­da onu işte böyle ce­za­lan­dır­mış­lar­dı.."
Datça ya­rı­ma­da­sı üze­rin­de biten, fi­liz­le­nen, dal budak salan ve her na­sıl­sa gay­bu­bet ale­mi­ne ka­rı­şan T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti­ni, iz­le­ri­ni sü­re­rek ,ta­ri­hi kayıt ve bel­ge­le­ri ko­nuş­tu­ra­rak, ma­ale­sef ve ma­ale­sef ya­ban­cı kay­nak­la­rı ta­raya­rak an­lat­ma­ya devam ede­ce­ğiz (sü­recek)
Kay­nak :
He­ro­dot ta­ri­hi -İonia -kı­sım : 144 - sa­hi­fe : 80 -He­ro­do­tos


Okunma Sayısı: 112

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.