Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N (6)

06 Nisan 2023, Perşembe 17:00
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N (6)

Datça aşığı de­ğer­li kar­de­şim Gök­çer Ka­ra­ağaç­la bir­lik­te muh­te­şem ve mu­az­zam bir me­de­ni­ye­tin ka­lın­tı­la­rı üze­ri­ne otur­muş, çi­lin­gir sof­ra­mı­zı kur­muş , bir yan­dan mi­de­mi­zin aç­lı­ğı­nı gi­de­ri­yor, diğer yan­dan göz­le­ri­mi­zin ve ayak­la­rı­mı­zın al­tı­na se­ri­len ta­ri­hi ka­lın­tı­la­rı hay­ran­lık­la sey­re­de­rek ru­hu­mu­zun aç­lı­ğı­nı din­di­ri­yor­duk.
Antik yazar ve dü­şü­nür­ler­den He­ro­dot, Aris­to dahil, D i o d o r u s ,P l u t a r c ,P s e u d o s , P l i n i u s ,gibi bir çok ün­lü­nün di­li­ne do­la­dı­ğı ve hay­ran­lık­la sö­zü­nü et­ti­ği, öve öve bi­ti­re­me­di­ği, Dat­ça­mı­zın kal­bin­de ye­şer­miş T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti­ne karşı nasıl bu kadar ka­yıt­sız ka­la­bi­li­yor, ya­ban­cı ola­bi­li­yor­duk..?
Gel de H e l e n hay­ra­nı olma.. Batı komp­lek­si­ne ka­pıl­ma...!
25 yıl İstan­bul Üni­ver­si­te­sin­de Kla­sik Yunan ve Roma Sa­na­tı üze­ri­ne ders­ler ver­miş, elin ca­vu­ru İngi­liz Ge­or­ge Bean, 1940'lı 1950'?li 1960'lı yıl­lar­da Dat­ça­mı­za üç defa gel­miş , T r i o p i o n ka­lın­tı­la­rı­nı adım adım, gıdım gıdım do­laş­mış, say­fa­lar do­lu­su met­hi­ye­ler dök­tür­müş­tü..
Ge­or­ge E. ?Bean ma­ale­sef bu ge­zi­le­rin­de Datça'da kar­nı­nı do­yu­ra­cak bir lo­kan­ta bu­la­ma­dı­ğın­dan, ne­re­dey­se açlık teh­li­ke­si ge­çir­di­ğin­den söz edi­yor­du..
Re­şa­di­ye ma­hal­le­si­nin İhti­yar de­li­kan­lı­sı (Yaşı 85 - da­yım olur) Ergin Bir­can ço­cuk­luk yıl­la­rın­da gör­dü­ğü Ge­or­ga Bean'ı şöyle an­la­tı­yor­du..
--Dev gibi, ga­da­na gibi bir adam­dı.. Bizim oku­du­ğu­muz Re­şa­di­ye il­ko­ku­lu­nun al­tın­da­ki de­po­da Kni­dos'tan ge­ti­ril­miş, çu­val­la­ra sa­rıl­mış dev gibi hey­kel­ler du­ru­yor­du.. Bu hey­kel­le­ri in­ce­le­me­ye ge­lir­di..
Ken­di­si­ni gö­rün­ce G a d a n a c a v u r u ge­li­yor diye korku ile sağa sola ka­çı­şır­dık..?Ve bu dev adam kah­ka­ha­lar­la güler bize el sal­lar­dı..Ve dev adam Ge­or­ga E.?Bean , K n i d o s ve T r i o p o n me­de­ni­ye­ti hak­kın­da ina­nıl­maz bil­gi­ler ve­ri­yor­du..*
"..?Pe­le­po­nez'den gelen dor­lar.  Rho­dos ve ve Kos yer­le­şim­le­rin­den sonra D a t ç a ya­rı­ma­da­sı­nın or­ta­sın­da (Bur­gaz) K n i d o s ken­ti­ni kur­du­lar. Çe­şit­li kay­nak­lar­da bu ken­tin A r g o s l u yiğit T r i o p a s ta­ra­fın­dan ku­rul­du­ğu söy­le­nir.."
"... O sı­ra­lar­da Datça ya­rı­ma­da­sı üze­rin­de T r i o p i o n adı al­tın­da bir başka yer­le­şim daha ger­çek­leş­ti.. ?Altı kente bağlı üye­ler (Rho­dos, Kos, Ha­li­kar­na­sos,Kni­dos . v.s.) ünlü D o r i a -Ş e n l i ğ i n i , Kni­dos top­rak­la­rı için­de kalan T r i o p o n l u -A p o l l o n kut­sal ta­pı­na­ğın­da kut­la­mak­tay­dı­lar.." (sü­recek)
Kay­nak :
K a r i a - George E. Bean
 


Okunma Sayısı: 215

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.