Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N (7)

06 Nisan 2023, Perşembe 17:06
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N (7)

Tri­opi­on antik yer­le­şi­mi üze­rin­de, gör­dük­le­rim ve his­set­tik­le­rim kar­şı­sın­da şa­şır­mış ve zaten yarım olan ak­lı­mı ka­çır­mış va­zi­yet­te ge­li­şi - gü­zel do­la­nır­ken, gözüm uzak­la­ra ka­yı­yor ve derin derin, acı acı dü­şü­nü­yor­dum..
Be­şe­ri­ye­tin, me­de­ni­ye­tin te­mel­le­ri­nin atıl­dı­ğı ,kat­man kat­man ya­şan­mış­lık­la­rın üst üste gel­di­ği böyle bir ta­ri­hi ha­zi­ne üze­rin­de ya­şar­ken..
Bu ne il­gi­siz­lik, bu ne bil­gi­siz­lik, bu ne ca­hil­lik­ti ya­rab­bim..?
İnsa­nın "Yazık olmuş bu top­rak­la­ra.. ,ca­hi­lin, cü­he­la­nın elin­de kal­mış.." di­ye­si ge­li­yor.
Ve de...
Yüz yıl önce bir İngi­liz baş­ba­ka­nı­nın sar­fet­ti­ği aşa­ğı­la­yı­cı söz­le­re hak ve­re­si ge­li­yor..”Orta doğu halk­la­rı, ha­zi­ne san­dı­ğı üze­rin­de otu­ran di­len­ci­ler­dir."
Elin ca­vu­ru, bık­ma­mış, usan­ma­mış, geç­mi­şin taşlı tozlu Datça yol­la­rı­nı ar­şın­la­yıp, aç kalma teh­li­ke­si dahi ge­çi­re­rek üç defa Datça'ya gel­miş ve bizim adını dahi te­laf­fuz­da güç­lük çek­ti­ği­miz bu top­rak­la­rın mah­sü­lü T r i o p o n me­de­ni­ye­ti­ne met­hi­ye­ler düz­müş..
Hadi sazı ve sözü yine Ge­or­ge E. Bean'a bı­ra­ka­lım..
"....?Datça-Kni­dos top­rak­la­rı için­de kalan, T r i o p i o n 'dan ta­ri­hi kay­nak­lar­da pek söz edil­me­yi­şi dik­kat çe­ki­ci.. H e r o d o t Kni­dos­lu­la­rı an­la­tır­ken, kent top­rak­la­rı­nın açık deniz, T r i o p i o n 'a kadar uzan­dı­ğı­nı be­lir­tir."
"...?Ben­cik kıs­ta­ğın­dan (ba­lı­ka­şı­ran ) baş­la­yan Kni­dos top­rak­la­rı­nın Datça'ya dek uza­nan dağ­lık ke­si­mi bir değer ta­şı­mı­yor­du.. Böy­le­ce deniz, adını ya­rı­ma­da­nın ba­tı­sın­da­ki açık alan­dan aldı. He­ro­do­tos, bu ala­nın T R İ O P İ O N adını ta­şı­dı­ğı­nı yazar. Adın kö­ke­ni ko­nu­sun­da iki açık­la­ma var; bun­lar­dan ilki bu adın des­tan kah­ra­ma­nı y i ğ i t - T r i o p a s 'dan kay­nak­lan­dı­ğı­nı sa­vu­nur. Diğer görüş ise, bu­lun­du­ğu yerin üç­ge­ne ben­zer bi­çi­min­den ötürü " üç yöne bakan" ( T r i o p i o n ) adını al­dı­ğı­nı sa­vu­nur.." (sü­recek)
K a y n a k :
1-C a r i a -Ge­or­ge E. Bean
2-He­ro­dot ta­ri­hi- He­ro­do­tos


Okunma Sayısı: 261

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.