Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N ..(8)

10 Nisan 2023, Pazartesi 17:29
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N ..(8)

Hak­kın­da Dat­ça­lı­lar ola­rak hiç­bir şey bil­me­di­ği­miz Tri­opi­on me­de­ni­ye­ti, yer­le­şi­mi hak­kın­da antik ve çağ­daş ya­zar­lar çok şey­ler yaz­mış­lar , çiz­miş­ler. Hem de bal­lan­dı­ra bal­lan­dı­ra..
Biz madem Ge­or­ge E.? Bean 'den baş­la­dık.. Önce onun an­la­tım­la­rıy­la ta­nı­ma­ya ça­lı­şa­lım bu kayıp me­de­ni­ye­ti­mi­zi..
"...?Kni­dos­lu ol­ma­yan­lar için Tri­opi­on' un en önem­li öğesi aşıl­ma­sı güç D e v e - b o y n u bur­nuy­du..?Buna karşı bir Kni­dos­lu için Tri­opi­on, B e t ç e'nin ba­tı­sın­da­ki ve­rim­li top­rak­lar de­mek­ti."
"...Öte yan­dan Tri­opi­on adını, ku­ru­cu­su T r i o p a s 'tan al­dı­ğı­nın açık­lan­ma­sı, bir kent veya ka­sa­ba ola­sı­lı­ğı­nı or­ta­ya çı­ka­rı­yor. Kuş­ku­suz T r i o p a s bir burun veya ya­rı­ma­da kur­muş ola­maz.
.A r r i a n u s ,Pers­le­rin M.Ö. 333 yı­lın­da My­la­sa, Ka­unos, Thera 'dan başka Kos ve T r i o p i o n 'u da de­ne­tim al­tı­na al­ma­yı ba­şar­dık­la­rı­nı yazar..? Ar­ri­anus' un yaz­dık­la­rı doğ­ruy­sa Tri­opi­on' un ,Kni­dos'un yer de­ğiş­tir­me­sin­den sonra ayrı bir yö­ne­tim alanı du­ru­mu­na gel­di­ği or­ta­ya çıkar.."
"...?Altı dor ken­ti­nin şen­li­ği, Datça ya­rı­ma­da­sı­nın batı ke­si­min­de bir yer­ler­de ku­ru­lu olan A p o l l o n ta­pı­na­ğın­da dü­zen­le­ni­yor­du..?Tapına­ğın izine rast­lan­ma­dı..?Buna kar­şın ya­za­ra göre ta­pı­na­ğın ye­ri­ni kesin ola­rak sap­ta­mak ola­nak­lı..
Datça ya­rı­ma­da­sı üze­rin­de, yal­nız­ca B e t ç e ya­kın­la­rın­da, oyun­la­rın dü­zen­len­me­si­ne el­ve­riş­li bir alan var..."
".. Tri­opi­on' da ya­pı­lan dor şen­lik­le­rin­de ola­ğan at­le­tik ve müzik ya­rış­ma­la­rı dı­şın­da a t - y a r ı ş l a r ı 'nında yer al­dı­ğı be­lir­ti­lir"
Bu kadar önem­li bir me­de­ni­ye­te bu de­re­ce ka­yıt­sız ve ya­ban­cı ka­lı­şı­mız ger­çek­ten il­ginç..
Geç­mi­şi ve ge­le­ce­ği Dat­ça­lı­ca ta­bir­le" k i r l i - ç ı k ı n " bu ya­rı­ma­da üze­rin­de daha nice il­ginç­lik­ler var..Bir an­lat­sam....(sü­recek)
Kay­nak :K a r i a - Ge­or­ge E.? Bean
 


Okunma Sayısı: 171

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.