Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N (9)

13 Nisan 2023, Perşembe 13:15
DATÇA'DA KAYIP BİR MEDENİYET : T R İ O P İ O N (9)

Foto : Bir şey­ler keş­fet­me­nin, üret­me­nin mut­lu­lu­ğu..
Ruh­sal ve fi­zik­sel şifa mer­ke­zi Datça'da şifa bul­maz bir il­le­ti­miz var..
Kendi mes­le­ği­miz, işi­miz gü­cü­müz dı­şın­da hemen hemen her şeyi bi­li­yo­ruz.. He­pi­miz Avu­ka­tız, Dok­to­ruz, Ar­ke­olo­guz, Kim­ya­ge­riz, Fi­zik­çi­yiz ,Po­li­ti­ka­cı­yız, ide­olo­ğuz, sos­yo­lo­guz, fi­lo­zo­fuz..  
Girin bir köy kah­ve­si­ne veya en­tel­le­rin-dan­tel­le­rin ta­kıl­dı­ğı bir cafe' ye bar' a..."kar­nım ağ­rı­yor" de­yi­ve­rin ba­ka­lım..?Doktor­la­rın dahi bil­me­di­ği re­çe­te­ler ya­zar­lar, ilaç­lar şi­fa­lı bit­ki­ler tav­si­ye eder­ler size..
Avu­kat­lı­ğım dö­ne­min­de ta­ham­mül sı­nır­la­rım zor­la­nıp, bi­raz­da ak­şam­dan kal­ma­lı­ğın (Alkol) et­ki­siy­le .. "Madem bun­la­rı bi­li­yor­dun.. Avu­ka­ta neden gel­din ?"diye azar­la­dı­ğım hatta kov­du­ğum ki­şi­ler ol­muş­tur..
Mü­sa­ade edin ben de biraz bil­giç­lik ede­yim. O ka­dar­cık olsun..
Antik dö­nem­de Kni­dos dün­ya­nın en ünlü tıp mer­kez­le­rin­den biri..?Kos (İstan­köy) da öyle .
Kos tıp ekolü ile Kni­dos ekolü sü­rek­li yarış ha­lin­de­ler..?Ni­te­kim tıb­bın ba­ba­sı H i p o k r a t Kom­şu­muz İ s t a n k ö y adalı..
Antik kayıt ve bel­ge­ler­de Hi­pok­rat'ın tek­ne­si­ne at­la­yıp şi­fa­lı otlar ve pan -ze­hir ola­rak kul­lan­mak üzere yılan ze­hi­ri top­la­mak için sık sık Datça ya­rı­ma­da­sı­nı zi­ya­ret et­ti­ği ri­va­yet edi­lir..
Hatta ben Hi­pok­rat'ın asa­sı­na sa­rı­lı yı­la­nın Dat­ça­lı ol­du­ğu ka­naa­tin­de­yim..
Şimdi biraz daha uke­la­lık edip, Sağ­lık tan­rı­sı A p o l l o n ve onun azgın ve tez­gin , şeh­vet abi­de­si K o r o n i s adı bir peri ile te­pi­şip (!) çift­leş­me­sin­den doğan ev­lat­la­rı Tıp tan­rı­sı A k s l e p i o s 'tan söz ede­lim..
Ni­te­kim (!) ölü­le­ri dahi di­ril­ten tıp tan­rı­sı A k s l e p i o s 'u kıs­ka­nan, tan­rı­la­rın tan­rı­sı Z e u s ken­di­si­ne rakip gör­dü­ğü A k s l e p i o s 'u öl­dü­rü­yor..
Antik kayıt ve bel­ge­le­re ba­kı­lır­sa Datça ya­rı­ma­da­sı üze­rin­de antik dö­nem­de sağ­lık tan­rı­sı A p o l l o n adına inşa edil­miş bir ta­pı­nak ve onun oğlu tıp tan­rı­sı A k s le p i o s adına inşa edil­miş bir A k s l e p i o n (Şifa mer­ke­zi ) var..
Aman bana, hangi antik kayıt ve bel­ge­den söz edi­yor­sun..? Nedir bu uke­la­lık .?" de­me­yin..
Her­ke­sin eli­nin al­tın­da bil­gi­sa­yar var..
Antik dönem ya­zar­la­rı, ta­rih­çi­le­ri, fi­lo­zof­la­rı Aris­to'nun, Di­odo­rus Si­ci­lus 'un, Plu­tarch'ın, Pse­udos' un , Ro­ma­lı Pli­ni­us 'un eser­le­ri­ni ka­rış­tı­rın..
Dat­ça­mı­zın kal­bin­de ye­şer­miş T r i o p i o n me­de­ni­ye­ti, Apol­lon ta­pı­na­ğı, Ask­le­pi­on (sağ­lık mer­ke­zi) hak­kın­da o kadar zen­gin bilgi ve detay var ki...
Hadi biraz daha uke­la­lık edip bu antik kay­nak­lar­dan bi­rin­den pa­saj­lar ak­ta­ra­lım..
" .. İyon­ya­lı­lar E f e s 'te D i a n a ta­pı­na­ğı­nı, Dor­lar t r i o p i o n 'da(Kni­dos) A p o l l o n ta­pı­na­ğı­nı inşa et­ti­ler..?Belli za­man­lar­da eş­le­ri ve ço­cuk­la­rıy­la bir arada kur­ban kes­mek, bay­ram kut­la­mak için bir araya gel­di­ler..?bi­ni­ci­lik, jim­nas­tik.., ve müzik gibi ya­rış­ma­la­ra ka­tıl­dı­lar..?Tan­rı­la­ra ortak adak sun­du­lar.."
Kimse alın­ma­sın.. gü­cen­me­sin.. Tri­opi­on ka­lın­tı­la­rı üze­rin­de do­la­nır­ken hay­ret ve deh­şet­ten ego­muz yük­sel­di..
Ko­nu­nun hiç uz­ma­nı ol­ma­dı­ğı­mız halde ,ya­ra­da­na , Z e u s 'a sı­ğı­nıp(! )Uke­la­lık ,bil­giç­lik, ve il­ginç­lik bom­bar­dı­ma­nı­nı sür­dü­re­ce­ğiz..
Ağ­zı­mı­zın yayı gev­şe­di bir kere..
Ka­pa­ta­bi­le­ne aş­kol­sun..!
(sü­recek)


Okunma Sayısı: 257

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.