Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DEP­REM ÜS­TÜ­NE

09 Kasım 2020, Pazartesi 17:05

İzmir'­de vuku bulan dep­rem ne­de­ni ile mi bil­mem, hiç elim yaz­ma­ya var­mı­yor. Benim ilk gör­dü­ğüm ve dört yıl ,or­ta­okul ve lise bi­rin­ci sı­nı­fı oku­du­ğum bu şehir ,tek­rar gö­züm­de can­la­nı­ver­di. Ara­dan 60 yıl geç­miş olsa bile.
Kamu gö­re­vi­mi sür­dü­rür­ken ,o büyük Mar­ma­ra dep­re­mi­ni ya­şa­mış ve Milli Gü­ven­lik Ku­ru­lu Genel Sek­re­ter­li­ğin­de ,ko­or­di­na­tör­lük gö­re­vi ya­par­ken,24 saat sa­bah­la­ra kadar varan me­sa­imiz­de ne­ler­le kar­şı­laş­tık ,bir film şe­ri­di gibi gö­züm­den geçti. İnşal­lah tek­ra­rı­nı gör­mi­ye­lim der­ken, ka­çın­cı de­fa­dır aynı uya­rı­la­rı alı­yo­ruz. Ama yine ak­lı­mı­zı ba­şı­mı­za al­mı­yo­ruz. Tek­rar hakka yü­rü­yen­le­re rah­met, ya­kın­la­rı­na baş sağ­lı­ğı di­li­yo­rum.
İlçe­miz/ya­rı­ma­da mız da dep­rem böl­ge­si için­de ol­du­ğu her­ke­sin ma­lu­mu. Kal­kın­ma­yı ve ge­liş­me­yi ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı ile ola­ca­ğı­na ken­di­mi­zi inan­dı­ra­rak (tüm ül­ke­miz­de ol­du­ğu gibi) bir ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı­na he­pi­miz gir­dik, devam da edi­yo­ruz ,dolu diz­gin. Top­rak ben­den, ya­pı­nın ya­rı­sı sana/ ya­rı­sı bana şek­lin­de uy­gu­la­ma ile ma­şal­lah ya­rı­ma­da­mı­zı beton ku­tu­la­rı ile kap­la­ma­ya devam ediyoruz.​Hele hele bir artı bir gibi konut üre­ti­min­de­ki pat­la­ma­yı an­la­mak müm­kün değil. Böyle bir uy­gu­la­ma­nın ya­rat­tı­ğı ve ya­ra­ta­bi­le­ce­ği so­run­la­rı tar­tı­şan var­mı­dır, acaba.?
Tüm ül­ke­miz­de ol­du­ğu gibi, ilçe tarım alan­la­rı­nın imara açı­la­rak ya­pı­laş­ma­nın özen­di­ril­me­si ,ayrı bir sorun.​Bunun en tipik ör­ne­ği­ni or­ta­dan kal­dır­dı­ğı­mız yı­kı­lan Hü­kü­met ko­na­ğı ör­ne­ğin­de gör­dük. Dolgu alana yap­tı­ğı­mız ÖĞ­RET­MEN EVİ daha başka örnek. Bu ya­pı­lar için neden bu alanı seç­tik, sonra neden yı­ka­rak or­ta­dan kal­dır­ma ge­re­ği duy­duk. Bunu soran bi­ri­le­ri var mı.? Giden bu ül­ke­nin pa­ra­sı de­ğil­mi.?

Son za­man­lar­da ise: il­çe­mi­zin mer­kez üç ma­hal­le­sin­de se­çi­len konut alan­la­rı ,hep tarım ya­pı­lan ayan­lar­dı. Bil­has­sa Ka­ra­ke­sik Mev­ki­in­de man­tar gibi or­ta­ya çıkan ya­pı­lar, ol­duk­ça dik­kat çe­ki­ci. Temel atıl­ma­dan ,güç­len­di­ril­miş beton zemin üze­ri­ne kon­du­ru­lan ko­nut­la­rın, bir dep­rem vu­ku­un­da ,bir sorun ol­ma­ya­ca­ğı­nı, SAYIN MİMAR VE JE­OLOG­LAR nasıl sa­vu­nur­lar bil­mem. İnşal­lah bi­lim­sel bir ve­ri­ye da­ya­nan dü­şün­ce­le­ri var­dır. Çünkü hemen hemen iki ay için­de evi­ni­ze gi­re­bil­mek­te­si­niz.!!!!
Bil­has­sa nem/ru­tu­bet ko­nu­sun­da çok ge­liş­miş in­şa­at mal­ze­me­le­ri kul­la­nı­lı­yor ol­sa­ da, doğa ko­şul­la­rı­nın hep aynı devam ede­bi­le­ce­ği­nin ga­ran­ti­si­mi var.?
Diğer bir konu ise: Se­ne­nin be­lir­li ay­la­rın­da (YAZ mev­si­mi) gelip tek­rar büyük şe­hir­le­re dö­nen­ler (YAZ­LIK­ÇI­LA­RI­MIZ) artık ka­lı­cı olmuş gibi gö­rü­nü­yor. Bu sal­gın şe­hir­ler­de ya­şa­ma­nın bir sorun ol­du­ğu­nu da per­çin­le­di. Gör­dü­ğüm pek çok aile ,(ben dahil) artık büyük şe­hir­de ya­şa­ma­nın ca­zi­be­si­nin ol­ma­dı­ğı­nı ka­bul­len­miş gibi. Ancak sağ­lık hiz­me­ti alma açı­sın­dan bazı kay­gı­la­rı var el­bet­te. Has­ta­ne­mi­zin bu ko­nu­da daha do­na­nım­lı bir hale ge­ti­ril­me­si ,(per­so­ne­li ile el­bet­te) bir çözüm olur mu bil­mem.
Datça mızda yer­le­şik nüfus yaş or­ta­la­ma­sı­nın ,Ül­ke­miz or­ta­la­ma­sı­nın çok üs­tün­de gibi gö­rü­nü­yor. Genç nü­fu­sun eği­tim son­ra­sı ge­le­ce­ği­ni ilçe dı­şın­da arama yo­lun­da ol­ma­sı ,il­çe­de iş alan­la­rı­nın çok sı­nır­lı ol­ma­sı ne­de­ni ile nor­mal kar­şı­la­nır. Datça'da ya­şa­ma­yı se­çen­ler, tüm ül­ke­miz­de ol­du­ğu gibi ,tarım ala­nın­da ça­lış­ma­yı is­te­me­mek­te­dir. Ay­rı­ca bu ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı­mız , tarım alan­la­rı­mı­zı her ­gün da­ralt­mak­ta­dır. İşte bu ne­den­le­dir ki, atıl du­rum­da bu­lu­nan eski HÜ­KÜ­MET BİNA­SI­NIN bir HUZUR EVİ ne dö­nüş­tü­rül­me­si­nin ,(bazı ta­di­lat ve ila­ve­ler­de ya­pı­la­rak) Dev­le­ti­mi­zin bir sos­yal dev­let ol­ma­sı­nın ge­re­ği ol­du­ğu ka­nı­sın­da­yım. Ev bakım hiz­me­ti bu­lun­ma­yan yaş­lı­la­rı­mız için bu­ra­sı sıcak bir yuva olabilir.​CUMHURİYETİMİZ KİMSESİZLERİN KİMSESİ DEĞİL MİDİR.?
Halk Eği­ti­mi için tah­sis gibi bir söy­len­ti­nin ,ger­çek­leş­me­si­nin ,kaç ki­şi­ye ne gibi fayda sağ­la­ya­ca­ğı­nı bir dü­şün­sek.!!! Ay­rı­ca yerel yö­ne­ti­mi­mi­zin ta­sar­ru­fun­da olan bir mekan mut­la­ka bu­lu­na­bi­lir..

İstan­bul İli­mi­zin en büyük so­ru­nu nasıl dep­rem ise, Dat­ça'­nın en büyük sı­kın­tı­sı , önü­müz­de­ki yıl­lar­da ,SU ola­cak­tır. Bu ko­nu­da sayın MUSKİ yet­ki­li­le­ri üs­tün­de baskı oluş­tur­mak ŞART.
Güzel, den­ge­li ,ya­ğış­lı bir kış mev­si­mi di­lek­le­rim­le...
SAĞ­LI­CAK­LA.............


Okunma Sayısı: 2143

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.