Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DİPLO­MAT

03 Mayıs 2021, Pazartesi 17:23

Ül­ke­nin en iyi okul­la­rın­dan biri MÜLKİYEDİR. Mül­ki­ye demek; asker ol­ma­ya­nın dı­şın­da­ki dev­let gö­rev­li­le­ri için per­so­nel ye­tiş­ti­ren ku­rum­dur, bu gö­rev­ler için seç­kin- özel in­san­lar ye­tiş­ti­rir.
Bu­ra­dan mezun olan genç be­yin­ler daha sonra dev­le­tin çar­kın­dan ( ted­ri­sa­tın­dan) ge­çe­rek pa­laz­la­nır, bil­gi­le­nir, tec­rü­be ka­za­nır, sonra da uy­gun­lar­sa ba­sa­mak­lar­da yük­se­lir­ler.
Va­li­lik­ler­de gö­rev­li ise­ler kay­ma­kam­lık, vali yrd ve vali ola­rak görev ya­par­lar, şayet dı­şiş­le­ri ba­kan­lı­ğın­da ise­ler ka­de­me­le­ri birer birer at­la­ya­rak bü­yü­kel­çi olur­lar.
Bu ba­sa­mak­lar öy­le­si­ne zor­lu­dur ki, ça­lış­tık­la­rı her ka­de­me as­lın­da dip­lo­ma­si ka­de­me­le­ri­dir.
Bir dip­lo­mat nedir?
Bir dip­lo­mat ne bil­me­li­dir?
Bir dip­lo­mat nasıl dav­ran­ma­lı­dır?
Şair şöyle diyor;
En azın­dan üç dil bi­le­cek­sin
En azın­dan üç dilde
Ana avrat düm­düz gi­de­cek­sin
En azın­dan üç dil bi­le­cek­sin
En azın­dan üç dilde dü­şü­nüp rüya gö­re­cek­sin.
Diye devam edi­yor.
Ye­ter­li mi?
Bir dip­lo­mat psi­ko­lo­ji bil­me­li; kar­şı­sın­da­ki­nin gö­zü­ne ba­kın­ca onun dü­şün­ce­le­ri­ni oku­ma­lı, eline bak­ma­lı, eli­nin ha­re­ket­le­ri­ne tit­re­me­si­ne göre onu ta­nı­ma­lı, vücut di­li­ni bil­me­li, gi­yi­mi­ni, vücut ha­re­ke­ti ona ne dü­şün­dü­ğü­nü an­lat­ma­lı v.b
Bir dip­lo­mat sos­yo­lo­ji bil­me­li; onun hangi kök­ten gel­di­ği­ni, o kökün kül­tü­rel ya­pı­sı­nı, ikili iliş­ki­le­ri­ni, ye­me­ği­ni, mü­zi­ği­ni, yaşam bi­çi­mi­ni bil­me­li, v.b.
Bir dip­lo­mat ede­bi­yat bil­me­li; güzel Türk­çe ko­nuş­ma­yı, hızlı oku­ma­yı, oku­du­ğu­nu ana­liz edip ya­zı­ya dök­me­yi, dil bil­gi­si ve gra­me­ri bil­me­li.
Bir dip­lo­mat en az üç dil bil­me­li diyor şair, üç dilde aşkı, sev­gi­yi, ya­şa­mı, şiiri, dağı taşı an­la­ta­bil­me­li.
Bir dip­lo­mat coğ­raf­ya bil­me­li; o ül­ke­nin akar­su­yu­nu, da­ğı­nı, top­ra­ğı­nı, ik­li­mi­ni v.b bil­me­li,
Bir dip­lo­mat; sa­vun­ma sa­na­yi­ini, tek­no­lo­ji­yi, uzayı, de­ni­zi, ka­ra­yı bil­me­li bun­la­rı tarih ile har­man­la­ma­lı.
Bir dip­lo­mat; önce insan ol­ma­yı, be­şe­ri iliş­ki­le­ri, gi­yin­me­yi, te­miz­li­ği, ti­tiz­li­ği, dav­ra­nış­la­rı bil­me­li ki kar­şı­sın­da­ki­ni et­ki­le­sin, kendi önünü gör­sün.
Bir dip­lo­mat; tüm bun­la­rın ya­nın­da vatan sev­gi­si ile dolu olup bu doğ­rul­tu­da ah­la­ki ya­pı­ya sahip ol­ma­lı, yani va­ta­nı­nı sat­ma­ma­lı, vatan sev­gi­si en önde gel­me­li­dir.
Buna daha bir çok şey ek­le­ye­bi­li­riz, dip­lo­ma­si bunu ge­rek­ti­rir, bunu da ya­pa­cak per­so­ne­le kı­sa­ca DİPLO­MAT denir.

Daha fazla la­ga­lu­ga yap­ma­dan son söz­le­ri şaire bı­ra­ka­yım.
En azın­dan üç dil bi­le­cek­sin
En azın­dan üç dilde
Ana avrat düm­düz gi­de­cek­sin
En azın­dan üç dil
Çünkü sen ne tarih ne coğ­raf­ya
Ne şu ne busun
Oğlum Mer­nus
Sen oto­bü­sü ka­çır­mış bir mil­le­tin ço­cu­ğu­sun.
  Say­gı­la­rım­la ....28/04/21 -V.​Mutlugel­di.


Okunma Sayısı: 1441

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.