Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DÜN­YA­MIZ ISI­NIR­KEN

11 Şubat 2022, Cuma 11:32

kar­bon ar­tı­şı­nın ya­rat­tı­ğı so­run­lar gün­dem olur­ken, ya­rat­tı­ğı olum­suz ko­şul­la­rın dün­ya­mız / biz­ler üze­rin­de et­ki­le­ri ko­nu­sun­da çe­şit­li tez­ler ve çö­züm­ler üre­til­mek­te. Ko­nu­ya dik­kat çek­mek is­te­yen uz­man­lar­da ,ya­zı­yor­lar ve söy­lü­yor­lar. An­la­ya­bi­len­le­re /an­la­mak is­te­yen­le­re ula­şa­bi­li­yor­lar mı bil­mem ama, pek çok ülke ko­nu­yu önem­se­ye­rek ,Paris de top­la­na­rak konu hak­kın­da kafa yor­ma­ya baş­la­dı bile.​Mu­ta­ba­kat sağ­la­nan bil­di­ri­yi ül­ke­miz­de im­za­lan­dı. İşte bu­ra­da ANCAK de­me­den ge­çe­me­ye­ce­ğim. Dün­ya­mız için (in­sa­nıy­la do­ğa­sıy­la) üze­rin­de fikir bir­li­ği sağ­la­nan ko­nu­lar­da ,ül­ke­miz­de ne ya­pı­yo­ruz/ne ya­pa­bi­li­yo­ruz.?
Dün­ya­mız ,ya­şa­yan tüm var­lık­la­rı ile bir denge üze­ri­ne ku­rul­muş- ya­ra­tıl­mış. Biz­ler bu den­ge­yi kendi ego­muz için boz­du­ğu­muz zaman, ge­çi­ci bir ka­za­nım sağ­la­mış olsak da, kul­lan­dı­ğı­mız an­ti­bi­yo­tik ilaç­la­rın yan te­sir­le­ri­ni gibi, ta­rım­sal ilaç­la­rın-to­hum­la­rın za­rar­lı et­ki­le­ri­ni artık do­ğa­da gö­zü­müz­le gör­me­ye baş­la­dık. Or­ga­nik/do­ğa­ya dönüş ça­ba­la­rı için har­ca­dı­ğı­mız bunca çaba ye­ri­ne, dün­ya­mız­da hak­kı­mız ka­da­rı­nı neden ka­bul­le­ne­me­yiz. Bunu ısın­ma­dan tu­tun­da ,tüm hayat ala­nı­mı­za ya­ya­bi­li­riz .
Dün­ya­mız­da ve ül­ke­miz­de gıda en önem­li ko­nu­lar­dan biri. Ku­rak­la­şan ül­ke­miz­de ,artık dün­ya­dan gıda ithal eden bir ülke du­ru­mu­na gel­dik.​Yenile­ne­bi­lir YEŞİL ENERJİ ye­ri­ne ,kar­bon sa­lı­nı­mı­nı ter­cih eden tek­no­lo­ji­le­ri öne­ren ka­pi­tal dün­ya­sı­nın öne­ri­le­ri­ne ka­pıl­dık git­tik. Kömür ithal ede­rek ,bun­dan elekt­rik üret­me ter­ci­hi­mi­ze ,bir türlü neden bu­la­mı­yo­rum. Hele doğal gaz: apay­rı tra­je­di. Tüm bun­la­rın acı­sı­nı son yıl­lar­da hep bir­lik­te his­set­mi­yor muyuz.?
Kar­bon sa­lı­nı­mı­nın art­tı­ğı -ar­tmak­ta ol­du­ğu dün­ya­mız­da bir iki de­re­ce­lik ısın­ma­nın ya­rat­tı­ğı et­ki­yi, ku­rak­laş­ma so­nu­cu ,bes­len­me­de ya­rat­tı­ğı teh­li­ke­yi ,eli­miz­de­ki para ile sa­vuş­tur­ma­mız müm­kün mü. Tüm bun­la­rın se­be­bi biz değil miyiz. ?
Ge­le­lim DAT­ÇA­MI­ZA.
De­fa­lar­ca yazıp söy­le­di­ğim gibi, il­çe­miz­de bu ya­pı­laş­ma çıl­gın­lı­ğı sür­dük­çe ,ho­var­da kul­lan­ma ve artan nüfus ne­de­ni ile SU en büyük so­ru­nu­muz ola­cak.​Yarım ada­mız­da de­ni­ze ze­min­den de­ni­ze ula­şan su kay­nak­la­rın­dan ye­te­rin­ce fay­da­lan­ma­dan, top­rak al­tın­da bin­ler­ce yıl önce oluş­muş (Aki­fer) su re­zerv­le­ri­nin kul­la­nıl­ma­sı­nı ,ben bir mi­ras­ye­di­ye ben­ze­ti­yo­rum.​Unutma­ya­lım :HA­ZI­RA DAĞ DA­YA­NIR MI.?
Sahi ,yarım ada­mız üze­rin­de­ki bu RÜZ­GAR SANT­RAL­LERİNİN Datça ya bı­rak­tı­ğı ne ola ki.?
Gü­neş­ten ener­ji ka­za­nı­mı apay­rı bir konu ol­sa­ da, ben odun­su atık­lar­dan üre­ti­len ve ev­ler­de ısın­ma­da kul­la­nıl­ma­ya baş­la­nan PELET ko­nu­su­nu ,ayrı bir konu baş­lı­ğın­da ,sayın YEREL YÖNETİMİNİZİN dik­kat ve il­gi­si­ne sun­ma­ya ça­lı­şa­ca­ğım.
HAM­MAD­DE YERLİ,ÇEV­RECİ,TÜKETİM İHTİYAÇ YERLİ,İSTİHDAM VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ DE SAĞ­LI­YOR­SA.. BUNA NE DEMELİ....
Sağ­lı­cak­la....


Okunma Sayısı: 4512

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.