Muğla
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ENDEMİK BİTKİLER/AL­TER­NATİF TIP SU

30 Eylül 2022, Cuma 12:42

Ül­ke­miz /Datça ya­rı­ma­da­sın­da ,En­de­mik bit­ki­ler ve flora üze­rin­de çe­şit­li ça­lış­ma­lar ya­pıl­mış, ya­pıl­mak­ta ve ya­pı­la­cak­tır. Bunun ge­rek­li ol­du­ğu­na yü­rek­ten ina­nı­yo­rum. Ancak bu araş­tır­ma­la­rın , kim­ler ta­ra­fın­dan hangi amaç­lar­la ya­pıl­mak­ta ol­du­ğu ,kim­ler için ya­pıl­dı­ğı önem­li. Söz Ko­nu­su ça­lış­ma ve araş­tır­ma­la­rın ,ül­ke­miz yet­ki­li­le­ri ta­ra­fın­dan takip edi­lip ,gö­ze­ti­lip gö­ze­til­me­di­ği önem­li.

En­de­mik bit­ki­le­rin ko­ru­nup , kol­lan­dı­ğı söy­le­nir ­de, ger­çek­ten öyle mi acaba,? Bir Datça Hur­ma­sı, Salep ve Sahil zam­ba­ğı ilk ak­lı­ma gelive­ren­ler. Bir de bun­la­ra son yıl­lar­da Me­nen­giç /Sakız ağacı ek­ler­sek fazla abar­tı­lı olmaz uma­rım. Bir yö­re­miz­de is­mi­ de ya­şa­tıl­mak­ta olan PA­LA­MUT - Pa­la­mut Bükü Bu ko­nu­nun öne­mi­ni , ko­nu­nun yet­ki­li/yet­kin ve so­rum­lu­la­rı­na bı­rak­mak ye­rin­de olur. Ben bu ko­nu­ya fark­lı bir bo­yut­tan bak­mak is­ti­yo­rum.

Şöy­le ­ki; Bu bitki ve flo­ra­nın ,yöre hal­kı­na ve ül­ke­mi­ze eko­no­mik bir katkı ya­pa­bil­me­si için ne ya­pa­bi­li­riz. Bu ko­nu­da ; Kamu/ özel gi­ri­şim­le ve hatta Üni­ver­si­te­le­rin des­tek­le­ri nasıl sağ­la­nır.? Ko­nu­ya gerek ülke için­den, ge­rek­se ülke dı­şın­da­ki ku­ru­luş­lar­dan nasıl bir FON des­te­ği sağ­la­na­bi­lir.? Dü­şün­me­miz ge­re­ken ko­nu­lar­dan biri bu bence. İşte bu ne­den­ler­le, başta Be­le­di­ye Mec­li­si­miz olmak üzere, KENT Kon­se­yi ile bir­lik­te oluş­tu­ru­la­cak ça­lış­ma grup­la­rın­da ,konu çözüm öne­ri­le­ri ile bir­lik­te aci­len ele alın­ma­lı­dır. Bu ko­nu­lar­da ça­lış­mış ve me­sa­fe almış yerel yö­ne­tim­ler ile ortak ça­lış­ma ya­pıl­ma­sı ya­rar­lı olur.

Antik kay­nak­lar ve TIP Ta­ri­hi, KNİDOS/ ya­rı­ma­da­nın bir te­da­vi mer­ke­zi ol­du­ğu­nu söy­lü­yor. Ya­pı­lan ka­zı­lar­da Tıp bi­li­mi­nin ba­ba­sı sa­yı­lan, HİPOK­RAT 'ın is­mi­nin ya­zı­lı ol­du­ğu pla­ket­le­ri bu­lu­yo­ruz. Karia bir­li­ği olan PEN­TE­POLİS 'in mer­ke­zi olan KNİDOS un Tıp ve te­da­vi ko­nu­sun­da­ki ünü ,tüm antik kay­nak­lar­ca kabul gören bir ger­çek­tir. İşte bu ne­den­le gü­nü­müz­de ,bazı tıp bilim adam­la­rı ta­ra­fın­dan can­lı­la­rın kabul gör­me­se­ de. AL­TER­NATİF TIP in­san­la­rın ve pek çok can­lı­nın te­da­vi­sin­de ,ilaç­la­rın ye­ri­ne uy­gu­lan­mak­ta olan bir yön­tem. Konu MUĞLA Üni­ver­si­te­si TIP Fa­kül­te­sin­ce bi­lim­sel ola­rak ,DAT­ÇA­MIZ MER­KEZLİ ele alın­ma­lı­dır derim. İşte bu ne­den­le ,geçen yıl bu fa­kül­te­den mezun olan­la­rın ,me­zu­ni­yet et­kin­lik­le­ri­ni KNİDOS ANTİK KENTİNDE kut­la­ma­la­rı­nı fev­ka­la­de ye­rin­de bir karar ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. İnşal­lah ya­rı­ma­damız TIP ala­nın­da da bir ilgi odağı olur.

Bık­ma­dan usan­ma­dan;, yarım ada­mız­dan de­ni­ze bo­şa­lan su­la­rın ,bir­kaç yerde top­la­na­rak hatta de­po­la­na­rak kul­la­nı­ma so­kul­ma­sı­nın en akıl­cı yol ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum. Dat­ça­mız­da yer­le­şik nüfus ar­tı­yor, su ge­rek­si­ni­mi ya­rın­lar­da daha çok ola­cak. İnşal­lah ya­nı­lan ben olu­rum.
Unut­ma­ya­lım ,dün­ya­mız ısı­nı­yor ve su hele temiz içme /kul­lan­ma suyu ih­ti­ya­cı her gün art­mak­ta.

Elekt­rik üret­mek için iki temiz ener­ji kay­na­ğı bur­ada - bizde. İŞTE GÜNEŞ/ İŞTE RÜZ­GAR:...
İlgi­li­le­re......


Okunma Sayısı: 1353

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.