Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

GDO DOS­YA­SI(2)

20 Aralık 2019, Cuma 11:47

ÇOK­ÇA SO­RU­LAN BİR SORU.HİBRİT ÜRÜN­LE GDO ARA­SIN­DAKİ FARK VAR MIDIR? NEDİR?
Doğru bil­di­ği­miz bir yan­lış var. Bu çokça ka­rış­tı­rı­lan bir durum.?Oysa ikisi ta­ma­men fark­lı­dır. Hib­rit(melez) 1930 lar­dan bu yana uy­gu­la­nı­yor. Aynı tür için­de iki ayrı çe­şi­din nor­mal ıslah yön­tem­le­ri ile toz­laş­tı­rı­la­rak to­hum­la­rın alın­ma­sı­dır. Hib­rit uy­gu­la­ma­lar köy­lü­le­rin elin­de ol­say­dı iyi so­nuç­lar ve­re­bi­lir­di. Ancak şir­ket­ler elin­de en­düst­ri­yel ta­rı­mı,yani kim­ya­sal gübre kul­la­nı­lan ta­rı­mı teş­vik et­miş­tir. GDO ve hib­rit bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­rıl­ma­ma­lı­dır.Bu­ra­da bir şeyin daha al­tı­nı çiz­mek is­ti­yo­ruz. Bu hib­rit to­hum­la­rın to­hu­mu­nu almak da müm­kün­dür. Ama yu­ka­rı­da an­la­tıl­dı­ğı gibi çift­çi­le­rin elin­de ol­say­dı!
-GDO'LU ÜRÜN ÜRE­TEN VE PARA KA­ZA­NAN ÜL­KE­LER,TE­KEL­LER VAR. ALICI,ÖDEYİCİ ÜL­KE­LER VAR(TÜRKİYE GİBİ…) KO­NU­NUN SÖ­MÜR­GE BO­YU­TU NEDİR? YA DA ŞÖYLE SO­RAR­SAK;BU KONU ÜZERİNE SÖ­MÜ­RÜ SÖY­LEMİ KU­RUL­MA­SI DOĞRU MUDUR?
Ka­za­nan her zaman dev şir­ket­ler(bun­la­rın yap­tık­la­rı­nı da ile­ri­de an­la­ta­ca­ğım tek tek ad­la­rıy­la) Bun­lar hem tohum,hem tarım ilacı üre­ti­yor­lar. Her­bi­si­te(tarım ilacı) da­ya­nık­lı­lık içe­ren GDO'lu mısır ve pa­muk­ta şir­ke­tin hem to­hu­mu,hem de her­bi­si­te kar­şı­lık ilacı var. İki­si­ni de satar.(ile­ri­de gö­re­cek­si­niz,hem GDO'lu ürün satıp,hem de kan­ser ilacı satan şir­ket­ler var) ABD'de GDO yay­gın­dır. Şir­ket çı­kar­la­rı her şeyin üze­rin­de­dir. Aile ta­rı­mı yapan Ame­ri­ka­lı çift­çi­ler de kay­be­di­yor. (Yani Tür­ki­ye'de ço­ğun­luk­ta olan tarım sis­te­mi) Ancak,büyük iş­let­me­ler­de tarım yapan şir­ket­ler,çok az işçi ile ça­lış­mak için,insan sağ­lı­ğı ve çev­re­yi dü­şün­me­den bu ta­rı­ma evet di­yor­lar(kat­mer­li sö­mü­rü) Bu gi­diş­le GDO'nun yay­gın­laş­ma­sı,çoğu ABD'de bu­lu­nan GDO şir­ket­le­ri ne­de­niy­le ül­ke­ler ara­sın­da gelir da­ğı­lı­mı­nın bo­zul­ma­sı­na da yol aça­cak­tır.
-TÜRKİYE'YE GDO'LU ÜRÜN GİRMİŞ MİDİR?
Tür­ki­ye'ye pi­rinç ola­yın­dan önce de,sonra da GDO'lu ürün gir­miş­tir,gir­mek­te­dir. Dı­şa­lı­mı ya­pı­lan soya,mısır ve pa­mu­ğun hemen tü­mü­nün GDO'lu ol­du­ğu tah­min edil­mek­te­dir.?Geçti­ği­miz yıl­lar­da, buna pi­rinç de dahil oldu. Bak­ma­yın siz eski bir tarım ba­ka­nı­nın”-Pi­rin­cin için­de değil,ka­bu­ğun­da GDO var­mış” de­me­si­ne.Böyle bakan bir başka uygar ül­ke­de olsa,mizah der­gi­le­ri bir­kaç aylık mi­za­hı çı­ka­rır­lar­dı.Bu bakan da bir da­ki­ka ye­rin­de ka­la­maz­dı. Adam GDO'yu kuş pis­li­ği sa­nı­yor!
-GDO'LU ÜRETİM HER ÜRÜN­DE OLABİLİR Mİ?
Bil­di­ği­miz ka­da­rıy­la yay­gın uy­gu­la­ma pamuk,mısır,soya ve kol­za­da­dır. Biraz da ka­no­la. Di­ğer­le­rin­de olma ola­sı­lı­ğı çok çok kü­çük­tür. Ama ,-Oh! Oh! Başka bir şey de yok­muş! Diye de se­vin­me­yin.Çünkü soya de­nin­ce,o mar­ket­ler­de al­dı­ğı­nız yüz­ler­ce ve hatta bin­ler­ce ürün­de var.?Dondur­ma­dan,çi­ko­la­ta­ya,kaşar pey­ni­rin­den,iş­len­miş et­le­re kadar….Mısır de­nin­ce durum daha da vahim! Bin­ler­ce ürün­de,içe­cek­ler­de mısır şu­ru­bu kul­la­nıl­mak­ta­dır,hem de GDO lu mısır şu­ru­bu.O mar­ket­ler­de­ki tüm bis­kü­vi,pasta vs.(biz 900 ürün sa­ya­bil­dik) içe­cek­ler(gaz­lı-gaz­sız) yani tatlı olan her şeyde hemen hemen GDO lu mısır şu­ru­bu kul­la­nıl­mak­ta­dır.Tabii kul­lan­ma­yan dü­rüst üre­ti­ci­ler de var!Hem de ül­ke­miz­de. Hak­sız re­ka­bet ol­ma­sın diye isim ver­mi­yo­rum. Bi­re­bir ko­nu­şur­sak söy­le­rim.
-TÜM BUN­LA­RA KARŞI BİR CAR­TA­GE­NA SÖZ­LEŞ­MESİ VAR,NE GETİRİYOR?İMZA­LAN­MA­SI ZO­RUN­LU MUDUR? İMZA­LA­MA­YA­NA YAP­TI­RIM ÖN­GÖ­RÜ­LÜ­YOR MU?
Tür­ki­ye bu söz­leş­me­yi im­za­la­dı. Söz­leş­me ül­ke­le­re bi­yo­gü­ven­lik ya­sa­sı çı­kar­ma­la­rı­nı ön­gö­rü­yor. Bunu uy­gu­la­ma­yan ül­ke­ler di­ğer­le­ri ta­ra­fın­dan kara lis­te­ye alı­na­bi­lir.Çin mal­la­rı­nın bir­çok ül­ke­de kara lis­te­ye alın­dı­ğı gibi…(devam edecek….)


Okunma Sayısı: 4564

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.