Muğla
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

GIDALARIMIZDAKİ ANTİBİYOTİKLER ÖLDÜRÜCÜ….

08 Aralık 2022, Perşembe 17:23

-Antibiyotikleri gıdalarımızdan çekin!...
-Vücudumuzda antibiyotiğe direnç kazanmış bakteri istemiyoruz..
-Böyle bakterilerle hastalanmak istemiyoruz..
-Antibiyotik kalıntılı gıda tüketmek istemiyoruz!..
    -Antibiyotiksiz inek,antibiyotiksiz tavuk,antibiyotiksiz balık istiyoruz!..
    

Antibiyotikler,1950 'lerden bu yana hayvan üretilen çiftliklerde sürekli kullanılmaktadır. İnsanlarda kullanılan antibiyotikler hayvanlarda da kullanılmaktadır. Genellikle,dünyada üretilen antibiyotiklerin yarısı hayvanlarda kullanılmakla birlikte,bazı ülkelerdeki hayvanlarda antibiyotik tüketimi insanlardaki tüketimi aşmaktadır. ABD'de hayvanlardaki antibiyotik kullanımı toplam antibiyotik tüketiminin yüzde seksenini(%80) oluşturmaktadır. Antibiyotikler temel olarak ya da yaygın olarak hayvan yetiştiriciliğinde hastalıkların tedavisi,hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile büyümeyi hızlandırmak için kullanılmaktadır.
    ANTİBİYOTİK DİRENCİ:Yaklaşan bir halk sağlığı krizi..
    Antibiyotik direnci,bakteriler antibiyotiklere karşı dirençli hale geldiklerinde ortaya çıkar. Bu dirençli bakteriler tedavisi çok daha zor olan enfeksiyonlara neden olur. Yeni ilaçların formüle edilememesiyle de birleşince,"bilinen modern ilaçların sonu olabilecek" önemli bir halk sağlığı krizi ortaya çıkabilir…
    Dünyada üretilen antibiyotiklerin yaklaşık yarısı,hastalıkların tedavisinden çok büyümeyi hızlandırmak ve hastalıkları önlemek amacıyla tarımda kullanılmaktadır. Bu aşırı kullanım da antibiyotik dirençli bakterilerin daha fazla artmasına neden olmaktadır. 
    Antibiyotik Direnci Nedir ve nasıl yayılır?
    Antibiyotik direnci,bakterilerin antibiyotik kullanımına dirençli hale gelmesiyle ortaya çıkar. Antibiyotik direncinden söz ettiğimizde, bakterilerden ve antibiyotiklere karşı bağışıklığı olan mikroorganizmalardan bahsettiğimiz anlaşılmalıdır.
    Bu dirençli bakteriler boğaz ağrısı, idrar yılları enfeksiyonları veya E-coli gibi tedavisi daha zor olan enfeksiyonlara neden olurlar. Bunların yanı sıra antibiyotik dirence kalça protezleri veya sezaryen gibi rutin sayılabilecek operasyonlarda ölümcül sonuçlara neden olabilir.
    Söz konusu bakteriler, kontamine (bulaşmış,bulaşık)gıdaların tüketilmesi,hayvanlarla doğrudan temas veya kirlenen su veya toprak gibi çevresel yayılımlar aracılığıyla yayılırlar.
    Antibiyotikle Yetiştirilen hayvanların Etinin Yenmesinin Tehlikesi Nedir?
    Yapılan analizlerin hepsinde et ve kümes hayvanlarının antibiyotik dirençli bakteriler ile kontamine olduğu görülmüştür. Antibiyotik dirençli bakteri taşıyan gıdaların insanlar tarafından tüketiminin ilaca dirençli enfeksiyonlara yol açtığını gösteren kuvvetli kanıtlar vardır.
    Türkiye'de Antibiyotik Kullanımı ve Antibiyotiğe Dirençli Bakteri Varlığı
    Türkiye'de antibiyotiklerin hayvanlarda tedavi amaçlı kullanımı dışında,büyümeyi hızlandırmak,hastalıkları önlemek amacıyla sürekli kullanılması yasaklanmıştır. Ancak,denetimler yeterli olmadığı için antibiyotiklerin bilinçsizce,gelişigüzel ve konuyla ilgili yasal düzenlemelere aykırı kullanımının yaygın olduğunu ortaya koyan araştırmalar vardır. Ne yazık ki,Türkiye'de büyükbaş hayvanlarla ve tavuklar üzerinde yapılan araştırmalarda görülen yüzlerce bakterinin yüzde yetmişten fazlasının antibiyotiğe dirençli olduğu vurgulanmaktadır.
    Bununla birlikte,Türkiye'de ulusal antibiyotik kalıntı izleme programı ile ulusal antibiyotik direnci izleme programı bulunmadığı belirtilmektedir.
    Hasta Hayvanların Antibiyotiğe Gereksinimi Yok mu?
    Hasta hayvanlara gerektiğinde antibiyotik verilebilir. Ancak,antibiyotiklerin büyümeyi hızlandırma ve hastalıklardan koruma amacıyla gereksiz yere rutin olarak kullanımı antibiyotik direncine neden olur.
ÇÖZÜM:Antibiyotikleri Gıdamızdan çekin!..
Antibiyotik direnci önümüzde büyük bir sorun olarak durmaktadır. Eğer önlem alınmazsa, basit kesikler ve çiziklerin bir kez daha öldürebileceği bir gelecekle karşı karşıya kalabiliriz.
    -Tarımda ANTİBİYOTİK kullanımının 2030 yılana kadar üçte iki oranında artması beklenmektedir.
    -Yani 63,200 tondan 105,600 tona…
KÜRESEL RESTORAN ZİNCİRLERİ NE YAPABİLİR..?
    Dünya çapındaki 100 binin üzerinde satış noktası ile McDonald's,Subway ve KFC büyük etki için kullanılabilecek ikmal zincirleri üzerinde etki sahibidir.
    Bunlar antibiyotiksiz etlerin kullanımına öncülük edebilirler.
    Adı geçen küresel restaurant zincirlerinin alacakları önlemlerle kullanılan etlerde antibiyotik kalıntısının olmadığı güvenini sağlayıncaya kadar,tüketicilere bu restaurant zincirlerinde yemek yenmemesi çağrısında bulunuyoruz.
    Bu eylemler dünya çapında yani küresel olmak zorundadır. Çünkü tüm insanlığı ilgilendirmektedir.
    2050 Yılına Kadar Antibiyotik Direncine Bağlı Yıllık Ölüm Oranları Tahmini:
    Kuzey Amerika'da 317.000,Latin Amerika'da 392.000,Avrupa'da 390.000,Afrika'da 4,150.000,Avustralya'da 22.000,Asya'da 4.730.000…Toplamda:10 milyon insanı böyle kaybedebiliriz
    Acil Olarak Şunlar Yapılmalı:
    *Ulusal Antibiyotik kalıntı İzleme Programı ile Ulusal Antibiyotik Direnci İzleme Programı acilen oluşturulsun.
    *Gıdada,insanda,hayvanda,toprakta,suda,havada antibiyotiğe direnç kazanmış bakteri bitirilsin,,,
    *İnsanlığın ve doğanın baş belası olan dirençli bakterileri hortlatan antibiyotik kullanımına son verilsin!
    *Hayvanlarda antibiyotik kullanımına değil,koruyucu hayvan sağlık hizmetlerine ağırlık verilsin.
    *Antibiyotiksiz inek,antibiyotiksiz tavuk,antibiyotiksiz balık!..
    *İneklere,tavuklara,balıklara özgürlük!..
    *Gıdada antibiyotik kalıntısına son!
    *Antibiyotiksiz hayvan,antibiyotiksiz gıda istiyoruz
    *Antibiyotik kalıntılı gıda tüketmek istemiyoruz!
    *Antibiyotiğe dirençli bakteri nedeniyle hastalanmak istemiyoruz!
    ANTİBİYOTİKLERİ GIDAMIZDAN ÇEKİN!...


Okunma Sayısı: 143

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.