Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

GÖRGÜ KURALLARI TOPLUMUN DEĞİŞMESİYLE ŞEKİL DEĞİŞTİRİR

04 Ocak 2022, Salı 13:18
Görgü kuralları, önce evimizde başlamalıdır. Görgü kuralları hiçbir zaman bir süs değildir. Görgü kuralları, insanların birbirleriyle iyi geçinmeleri için gerekli kurallardır. Zamanla bunların bir kısmı değişmiş, yerine başka görgü kuralları gelmiştir. Sırası geldikçe onlardan söz edeceğiz.Her toplum, kendine göre bazı kuralları, eğip, bükmüş, daha kullanılır hale getirmiştir. Sınıflı toplumlarda, görgü kuralları da değişmiştir. Sınıfların ortadan kalkmasıyla, ya da daha insancıl bir yapıya kavuştukça, toplumda görgü kuralları daha belirleyici olacaktır. Tabii her toplumsal değişimde, bazı kurallar değişmiştir. Ancak, bazıları günümüze kadar gelmiştir. Bunlara da gelenek görenek demişler. Ama, eski görgü kuralları, eğitilmemiş, kültürel olarak gelişmemiş yer ve bölgelerde kalmıştır.
Bugün Cumhuriyet değerleriyle yaşayan bir toplumuz. Ancak, padişahlık döneminden kalma bazı alışkanlıklar, bazı insanlar arasında sürmektedir. Örneğin, Beyefendi, Hanımefendi gibi. Bay sözcüğü kabul edileli70 yılı aşkın bir zaman olmuş, hala oturamamıştır. 
Tabii bunların yerine, Bey , Bay, Bayan, Hanım sözcükleri de pek rağbet görmemiştir. 
Bugün, Beyefendi  ya da Hanımefendi söyleniş biçimine göre hakaret bile sayılmaktadır.
Askerlerin üniformaları ve apoletleri vardır. Onlara, buna bakarak hitap edebilirsiniz. Ancak, toplumda sivil kişilerin böyle apoletleri yoktur. Ama değerleri vardır. Öyle hitap edilmesinde yarar vardır. Ali Bey, Emine Hanım…Ya da Ali Abi, Emine Abla gibi…bunlar da görülmeyen üniformalardır. Böyle hitaplar insanları birbirine yakınlaştırır, daha içten ve sıcak ilişki kurmalarına yardımcı olur. 

Okunma Sayısı: 4594

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.