s
Muğla
16 Haziran, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

GÖZLEM Yazar: Namık ANIL

23 Mayıs 2024, Perşembe 18:44
GÖZLEM Yazar: Namık ANIL

Merhaba. Ben 8 yıldan bu yana Datça'da yaşayan bir dostunuz ve arkadaşınızım. Uzun yıllar güzel ve talihsiz ülkemin dört bir yanında şantiye şefi, proje müdürü olarak görev yaptım. 27 Mayıs 1960 ihtilalini, 12 Mart 1971 muhtırasını, 12 Eylül 1980 darbesini ve 15 Temmuz 2016 kalkışmasını yaşadım. İşim gereği Cumhur başkanlar, başbakanlar, Parti Başkanları ile konuşma fırsatım oldu. 10.000'den fazla konut, Rafineri, otel, standyum, hipodrom aydınlatması yaptım. Bir de baktım ki işe başlayalı 43 yıl olmuş. '' Artık yeter, yoruldum, bundan sonra beni DATÇA paklar, deyip, aranıza katıldım. Yıllarını şantiyelerde geçirmiş bir elektrik Mühendisi olarak bilgi, görgü ve deneyimlerimi Datça Haber gazetesinde sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bana bu fırsatı veren gazetenin sahibi Haluk Laçin'e ve yöneticilere teşekkürü bir borç bilirim. Saygılarımla 

Bu hafta su fiyatlarını gözlem altına alacağım. Evimize bırakılan ya da telefonumuza ödeyeceğimiz bedelin ne olduğu bilgisinin geldiği su faturalarında iki bölüm var. Üstteki ilk bölümde kullanılan suyun ve atık suyun miktarını ve bedelini, alt kısımda ise "Diğer Kurumlar Adına Su Faturasıyla Birlikte Alınması Zorunlu Ücretler" başlığıyla, kırmızı çerçeveli bölümde Datça Belediyesi adına alınan çöp (katı atık) toplama taşıma ücretini görüyoruz. Bu bedel 2024 yılı için 62 TL olarak tespit edilmiş. Geçen yıl bu bedel 28 TL idi, ondan önceki yıl için de 16 TL idi buradan da anlaşılacağı gibi son yıllarda %100 artmış.  Önümüzdeki yıl için de 100 TL' yi geçeceği söyleniyor. Kırmızı çerçeveli bölümde  ki 62 TL'ye diğer vergiler de eklendiğinde bu bedel 82.16 TL'ye yükseliyor ki, 1 m³ su bile tüketseniz bu 82.16 TL'yi sizden sabit ücret olarak alıyorlar. Önümüzdeki sene bu ücret 62 TL'lik fiyat, vergilerle 125 TL ye çıkarsa bizler 125x 12 ay= 1500TL katı atık vergisi ödeyeceğiz, haberiniz olsun. 
Bu kırmızı çerçeveli bölümün alt kısmında "ÇTV" dediğimiz, "Çevre Temizlik Vergisi" adı altında bir bölüm de bulunmakta. Peki, hem çöp (katı atık) vergisi veriyoruz, hem de ÇTV (Çevre Temizlik Vergisi) veriyoruz. Ahmet Kaya'nın dediği gibi, "Bu ne yaman çelişki, anne diyesim" geliyor? 
Yazımın ekinde bana ait olan bir su faturasını görüyorsunuz. 2 m³ su kullanmışım. MUSKİ ve diğer hizmetler için 71.46 TL, Diğer Kurumlar Adına Su Faturasıyla Birlikte Alınması Zorunlu Ücretler için de 82.16 TL, toplamda 153.62 TL ödüyorum. Yani su parasından daha çok zorunlu vergi ödüyorum. Deli Dumrul hikayesindeki gibi; köprüden geçersen 1 akçe, geçmezsen döve döve 2 akçe alıyorlar. 1 m³ u kullansan da 82.16 TL, 2 m³ su kullansan da 82.16 TL, 10 m³  su kullansa da 82. 16 TL . Anlayan beri gelsin.
 Bu konuyu 15 Mayıs 2024 günü, önce Datça Belediyesi'nde Avukat Ufuk Hanımla, sonra başkan yardımcısı Ali Bey ile, sonrasında da Ali Bey'in yönlendirmesiyle Kurtuluş Bey'le konuştum. Belediye Başkanı Aytaç Bey o gün ilçe Kaymakamı ile birlikte bir etkinlikte olduğundan görüşemedim. "Ardından MUSKİ ye geçtim. Saat 10:00 olmasına rağmen bu konuyu konuşabileceğim bir şef ya da müdür olmadığından, giriş katındaki çok kibar genç bir kadın memur ile görüştüm. O da beni ikna edici bilgi veremedi ama, güler yüzlü ve konuya olan yaklaşımıyla gönlümü aldı.  
Sonuç; konuştuğum kişilerin hepsi bana "siz çok haklısınız ama yapacak bir şey yok kanun böyle!" dediler peki dedim, kırmızı çerçeveli alandaki 62 TL'yi kim tespit ediyor da her yıl %100 den fazla nasıl zam yapılıyor? Cevap; Belediye Meclisi toplantısında karar alınıyor ve zam yapılıyor. Sordum, Belediye Meclis üyeleri bu zam için el kaldırırken hiç itiraz eden olmuyor mu? Cevap; çoğunluk kararıyla kabul ediliyor. 
Datça'daki su faturasının yanı sıra aynı döneme ait Ankara ve Alanya'daki arkadaşlarımdan da su faturalarını istedim ve yayınlıyorum. Ankara da ki arkadaşım da tesadüfen 2 m³  su kullanmış ve ödeyeceği bedel 52.29 TL, Alanya da ki arkadaşım 9 m³ su kullanmış ve ödeyeceği bedel 141.20 TL bunu 2 m³'e indirgersek; 31.37 TL ödeyecek Datça'da yaşayan ben 2 m³ su için 153. 62 TL ödeyeceğim. Tabii, burası Yunanistan'a yakın ya, ben de Yunan vatandaşıyım ya, öde gitsin. Nasıl olsa SYMİ( Sömbeki) Adası bir bağırmalık mesafede, sanki ben suyu olmayan Symi de yaşıyorum, su da tankerle geliyor, yokluk var.  
Datça halkından konuştuğun dostlarımla bu fiyatları tartıştım, fikirlerini sordum. Hepsi şikayetçi ama hiçbiri elini taşın altına koymaya yanaşmıyor. Hiçbiri açıktan tepki göstermiyor. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın, mantığıyla yaşayıp gidiyorlar. Datça Belediyesinden indirim konusunda hiçbir beklentileri ve umutları yok. 
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın seçim öncesinde "su paralarını ucuzlatacağı" diye bir sözü varmış. Halkımız; Aras'ın vaadini tutmasını bekliyorlar. Datça Belediyesine girerken gözüme otobüs terminalinin girişindeki yüksek billboard üzerindeki tabela ilişti. "Datça'ya Hoş geldiniz" diyordu. Ahmet Aras güler yüzlü bir fotoğrafıyla Datça'ya gelenlere gülümsüyordu. Onun fotoğrafının yanında gözlerim Aytaç Kurt'un da fotoğrafını aradı gözlerim, ama boşuna aramışım, yoktu. Üzüldüm. Haksız mıyım üzülmekte? Orası Datça Otobüs Terminali, Muğla Büyükşehir Otobüs Terminali değil.
 Artık silkinin ve üzerinizdeki ölü toprağından kurtulun.  Datça Cittaslow (sakin şehir) değil. Datça hizmet bekliyor. Sizi seçenleri hayal kırıklığına uğratmayın. Su şebeke hattını yenileyin, yeni bir imar planı yapın, şehir hangi yöne doğru genişleyecek tespit edin, mevcut yolların parke ve asfalt döşeme işlerini başlatın ve bitirin. Haydi bakalım, artık çalışma zamanı. Datça hizmet bekliyor..."

NAMIK ANIL KİMDİR? 
1954 Yılında Kdz. Ereğli/ ZONGULDAK ta doğdu. 1978 yılında İ.D.M.M.A (Yıldız Teknik Üniversitesi) Elektrik fakültesinden mezun oldu. Yurtiçinde ve yurt dışında çeşitli şantiyelerde grup şefi, şantiye şefi ve proje müdürü olarak çalıştı. Datça'ya yakın coğrafya da 1989-1991 yılları arasında Ortaca Sarı germe' de  5 yıldızlı otel, 2006 da Aydın'da Forum Aydın Alışveriş Merkezi inşaatlarında şantiye şefi ve proje müdürü olarak çalıştı. Halen Datça'da yaşamaktadır. 


Okunma Sayısı: 181

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.