Muğla
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR

24 Mayıs 2021, Pazartesi 16:03

Günlük yaşamımızda görmezden geldiğimiz ve onları yok saydığımız engellilerimiz  ne yazık ki azımsanmayacak bir çoğunluğu oluşturuyorlar. Engelliliğin ana nedenlerinin  ilk sırasında, ülkemizin sosyal yapısındaki  dengesizliğin yer aldığı bir gerçek . Sosyal çelişkilerini çözmüş ülkelerde engellilik oranı düşüktür. Bu toplumlar çağdaş çözümler üretebildikleri için engellilerine daha istendik bir yaşama ortamı sağlayabilmişlerdir. 
 
 *  10-16 Mayıs  Dünya Engelliler Haftası,  geçtiğimiz yıllara göre daha  sessiz sedasız geçiyor. Bunun nedeni pandemi olsa gerek. Gerçi geçtiğimiz yıllarda da pek somut adımlar atıldı sayılmaz. Göstermelik bir şeyler  yapılıyor gibi görünse de engellilerimizin sorunları tam anlamıyla çözüme ulaşmış değildir.…
 
    Engelsiz bir yaşam, herkesin hedefi ve amacı olmalı. Çünkü, '”Her insan potansiyel bir engelli adayıdır.” sözü bir gerçeği yansıtıyor. Çevremizde yaşayan engellilerin toplumsal yaşama katılmaları için, engellilik konusunda toplumun kabullenirliğini artırmak, sosyal yardımlaşmaya katkı sağlamak, engellinin toplumda üretken bir hale gelmesine yardımcı olmaktır.     
     Engellilik  konusunda toplumsal duyarlılığın artırılarak, her engellinin kendi kendine yetebileceği gerçeğine ulaşmak, toplumun diğer bireyleriyle engelli bireylerin bütünleştiği paylaşımcı bir toplum modelini gerçekleştirmek  için gerekli çalışmalara öncülük etmektir.
  * Ülkemizde engelli birey sayısı oldukça fazladır. Ülke nüfusunun %12''si   engelli olup, bu insanlarımızın büyük bir bölümü özel eğitime gerek duymaktadır. Bu sayı hiç de azımsanacak düzeyde değildir. Büyük kentlerden kırsalın en ücra yerine kadar engelliler birer birey olarak nüfus içerisinde yerini almış bulunmaktadır. Sosyal yaşamın kıyısına itilmiş bu insanlarımızın çok azı özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
                                                                      
   *  Özürlülük; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır. Bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda özürlü vatandaşlarımız için  büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır.…


Okunma Sayısı: 6403

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.