Muğla
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KA­BO­TAJ KA­NU­NU

07 Temmuz 2022, Perşembe 16:51

Uzun­ca bir sü­re­dir canım hiç yaz­mak is­te­mi­yor. Ancak geçen yıl ol­du­ğu gibi ,1 Tem­muz günü ge­lin­ce, içim­de­ki Milli duy­gu­la­rım co­şu­yor, içimi bir hüzün kap­la­mı­yor desem yalan olur. Çünkü: 1 Tem­muz 1926 ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe ko­nu­lan bu kanun, LOZAN Ant­laş­ma­sı gibi, Li­man­la­rı­mı­zın mül­ki­yet ve kul­la­nı­mın Türk Va­tan­daş­la­rı­na ve­ril­di­ği­nin tüm dün­ya­ya ilan edil­di­ği­nin teb­liğ fer­ma­nı de­ğil­ mi­dir.?
Evet bugün 1 Tem­muz Ka­bo­taj Bay­ra­mı de­me­ye dilim var­mı­yor. So­kak­ta ya­şa­yan va­tan­daş­la­rı­mı­zın pek ço­ğu­nun KA­BO­TAJ söz­cü­ğün­den ne an­la­dı­ğı­nı unut­tu gitti bile. Bu Cum­hu­ri­ye­ti kurup bize ema­net eden­le­re iha­net de­ğil­ mi­dir.
Çe­şit­li yıl­lar­da ka­nun­la­rı­mız­da ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler veya onun ar­ka­sın­dan do­la­şa­rak, özel­leş­tir­me adı al­tın­da ,ül­ke­mi­zin pek çok de­ğe­ri­ni sat­tık veya uzun yıl­la­rı kap­sar bi­çim­de ki­ra­ya ver­dik. Bun­la­rın için­de Li­man­la­rı­mız­da var. Bu uy­gu­la­ma­nın ül­ke­mi­ze ne ge­ti­rip gö­tür­dü­ğü­nü bu­ra­da tar­tı­şa­cak de­ği­lim. Bu be­ce­rik­siz­li­ği­mi­zin ale­nen tes­ci­li de­ğil ­mi­dir.? O ne­den­le bugün sa­de­ce liman şehir ve ka­sa­ba­la­rın­da çok cılız bir şe­kil­de ha­tır­la­nan /kut­la­mak şek­lin­de dost­lar alış­ve­riş­te gör­sün mi­sa­li ya­pıl­mış olan et­kin­lik­le­re git­me­dim.

Bize Tan­rı­nın bir lütfu ola­rak kıs­met olmuş, o büyük lider ATA­TÜRK' ün, bu ko­nu­da­ki ema­ne­ti­ne sahip çı­ka­ma­dık. Onun ( yan­lış ha­tır­lı­yor­sam özür )İstan­bul li­ma­nın­da bir Fran­sız ge­mi­si­nin ka­za­en ba­tır­dı­ğı BOZ­KURT bo­tu­na karşı gös­ter­di­ği du­yar­lı­lı­ğı ,ka­çı­mız bi­li­yo­ruz acaba.?

De­fa­lar­ca yaz­dı­ğım gibi, Datça Mıza gelip yer­le­şenle­ri­mi­zin ,bir şey­ler yap­mış olma sev­da­sı­nın son ör­ne­ği ,ılıca ya atı­lan balık ör­ne­ği. Baş­ka­ca can­lı­la­rın ya­şa­ma­sı­na ortam bı­rak­ma­yan bu balık türü, de­niz­de gör­dü­ğü­müz BALON ba­lı­ğı­nın bir başka ver­si­yo­nu ol­ma­lı.

Bir daha ha­tır­lat­ma­dan ede­me­ye­ce­ğim. Has­ta­ne­miz çevre du­va­rı içine di­ki­len Andız fi­de­le­ri ka­de­ri­ne terk. Bu fi­dan­la­rın bü­yü­me­le­ri­ne des­tek olan ka­zık­la­rın çoğu çürük, kırık ve eksik. Ta­ra­fı­mız­ca geçen yıl kıs­men ye­ni­len­me­si, sağ­lan­mış­sa­ da, gö­nül­lü bi­ri­le­ri­nin him­me­ti­ne MUH­TAÇ.
Yine Bul­var­dan Has­ta­ne­ye giriş kav­şa­ğı, bir he­ye­lan ha­lin­de ka­pa­nır­sa, sürp­riz almaz.
Tek­rar mer­ha­ba, sağ­lı­cak­la.


Okunma Sayısı: 2966

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.