Muğla
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KA­DE­RE TERK

17 Ekim 2022, Pazartesi 17:09

Son yıl­lar­da tarım ke­si­min­de üre­tim yapan , ancak ka­de­ri­ne terk edil­miş bir üre­ti­ci gru­bu­nun ser­ze­ni­şi­ni dile ge­tir­mek is­ti­yo­rum. Geçen yıl­lar­da yal­nız­ca kendi aile ih­ti­ya­cı için üre­tim yapan ,SÜT üre­ti­ci­le­ri­mi­zin ya­kın­ma­la­rı­nı dile ge­tir­mek is­ti­yo­rum.​Ka­mu­nun/bil­has­sa yerel yö­ne­ti­min ko­ru­ma­sı kol­la­ma­sı­na ih­ti­yaç duyan bu üre­ti­ci­le­ri­miz,

Dat­ça'­nın en sulak köy­le­rin­den olan Ka­ra­köy ve Kız­lan (ma­hal­le­le­ri­miz) , il­çe­mi­zin sebze ih­ti­ya­cı­nın büyük bir kıs­mı­nı kar­şı­la­ma­sı ya­nın­da ,son yıl­lar­da Süt inek­çi­li­ği ile, bu alan­da da gay­ret­keş üre­ti­ci­le­ri­mi­zin örnek ça­ba­la­rı­nı göz­le­di­ğim köy­le­ri­miz. Top­rak­tan ko­pa­ma­yan ,top­ra­ğı­nı APART fur­ya­sı­na kur­ban et­me­yen bu üre­ti­ci­le­ri­mi­zin gay­ret­le­ri­ni , tak­dir et­me­mek müm­kün değil.
Ge­nel­lik­le bir­kaç inek ile ya­pı­lan üre­ti­min tüm yü­kü­nü her zaman ol­du­ğu gibi ,ha­nım­lar çek­mek­te. Ge­nel­lik­le 1,5 - 5'lt lik bo­şal­mış pet şi­şe­ler, çiğ sütün da­ğı­tı­mın­da er­kek­ler ta­ra­fın­dan kul­la­nıl­mak­ta. Top­la­nan boş pet şi­şe­le­rin ikin­ci defa tek­rar kul­la­nıl­ma­dı­ğı­nı sa­nı­yo­rum. Ancak kul­la­nı­lan yo­ğurt kap­la­rı­nın (çe­şit­li mar­ka­la­ra ait) de­fa­lar­ca kul­la­nıl­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Söz Ko­nu­su kap­la­rın bir kul­la­nım için üre­til­di­ği dü­şü­nü­lür­se, ne kadar te­miz­le­nip yı­kan­sa­' da hij­ye­nik­li­ği tar­tı­şı­la­bi­lir. Ma­ki­na veya elle sa­ğı­lan SÜT genel ola­rak çiğ ola­rak veya yo­ğurt ola­rak pa­zar­lan­mak­ta , ev­ler­de de yo­ğurt üre­til­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Üre­ti­min çok ol­ma­ma­sı ne­de­niy­le, pey­nir- te­re­ya­ğı üre­ti­mi­nin ,ter­cih edil­me­di­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Süt ürün­le­ri­nin üre­ti­ci­ler ta­ra­fın­dan ,mer­kez­de genel Cu­mar­te­si, Özbel sem­tin­de köylü pa­za­rın­da sa­tı­şa su­nul­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Haf­ta­nın her günü müş­te­ri­le­ri­ne (onlar abone der­ler) süt da­ğı­tan­la­rı mer­kez ma­hal­le­miz­de gö­re­bi­lir­si­niz.

Benim asıl vur­gu­la­mak is­te­di­ğim konu:

Bu üre­ti­ci­le­ri­miz bir elin par­mak­la­rı­nı geç­me­yen sa­yı­da inek­ler­le bu üre­tim­le­ri­ni ger­çek­leş­ti­re­rek ayak­ta kal­ma­ya ça­lı­şı­yor­lar. Ye­ter­li top­rak sa­hi­bi ol­ma­yan ,bu üre­ti­ci­le­ri­miz kendi yem­le­ri­ni de çe­şit­li yol­lar­la temin etme yo­lu­na git­mek­te­dir­ler. Son yıl­lar­da hazır yem fi­yat­la­rı­nın uç­tu­ğu da göz önüne alı­nır­sa, ayak­ta dur­ma­la­rı mu­ci­ze. Tü­ke­ti­len sa­ma­nın bile Vi­la­yet dı­şın­dan ge­ti­ril­di­ği dü­şü­nü­lür­se , bu ko­nu­nun önemi ve sı­kın­tı­sı or­ta­da.

Gıda üre­ti­mi­nin ne kadar önem­li ol­du­ğu bu sal­gın dö­ne­min­de bir daha öne çıktı. Ülke ola­rak kendi ya­ğı­mız­la kav­rul­mak' ın ge­rek­li­li­ği or­ta­day­ken, biz­ler ilçe ola­rak ,kendi ça­ba­la­rı ile ayak­ta dur­ma­ya ça­lı­şan bu üre­ti­ci­le­ri­mi­ze, TİRE ör­ne­ğin­de ol­du­ğu gibi sahip çıkıp des­tek ver­mek zo­run­da­yız. Bir ko­ope­ra­tif ve soğuk hava de­po­suy­la hatta bir man­dı­ra te­si­si ile bu üre­ti­ci­le­ri­mi­zi des­tek­le­me­miz ge­rek­mez ­mi.? Sahi şu soğuk hava de­po­su­nu neden yap­tık neden yık­tık ..?

Aynı sı­kın­tı ,güz do­ma­te­si üre­ten­ler dede var. Ka­der­le­ri bir iki tüc­ca­rın iki du­da­ğı ara­sın­da. Zin­cir mar­ket­le­ri­nin du­yar­lı­lı­ğı­nı talep etmek, neyi kay­bet­ti­rir.? İste­ye­nin bir yüzü....

Başka ko­nu­lar­da bu­luş­mak üzere.... Hoşça ka­lı­nız.


Okunma Sayısı: 960

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.