Muğla
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KAR­TAL TİBET

27 Temmuz 2021, Salı 11:49

Ço­cuk­luk­tan kur­tu­lup da ken­di­mi­zi ve ya­şa­dı­ğı­mız kenti keş­fet­me­ye baş­la­dı­ğı­mız alt­mış­lı yıl­la­rın son­la­rın­da evi­miz­den, komşu ev­le­rin­den, okul­da­ki sı­nıf­lar­dan çok fark­lı; tahta ta­ba­nı mazot kokan, loş ışık­lı büyük sa­lon­la­rı ve için­de bir­bi­ri­ne bağ­la­na­rak sı­ra­lan­mış on­lar­ca kol­tu­ğu dol­du­ran in­san­la­rın oluş­tur­du­ğu ka­la­ba­lık­la­rı şaş­kın­lık­la an­lam­lan­dır­ma­ya ça­lı­şır­dık.

Du­var­la­rı Ava Gard­ner, Aud­rey Hep­burn, Cary Grant, Clark Gable, Ayhan Işık, Tür­kan Şoray, Bar­ba­ra Eden, Humph­rey Bo­gart, Gene Kelly gibi Ye­şil­çam'ın ve Holly­vo­od'un aktör ve akt­ris­le­ri­nin büyük boy çer­çe­ve­li fo­toğ­raf­la­rıy­la süs­lüy­dü.
Sa­lo­nu dol­du­ran kol­tuk­la­rın tam kar­şı­sı­na düşen ve üze­rin­de ço­ğun­luk­la, yal­dız­lı harf­ler­le TC Zi­ra­at Ban­ka­sı yazan kır­mı­zı ka­di­fe per­de­nin iki yana açıl­ma­sın­dan önce gong çalar, bir süre sonra da elekt­rik­ler sö­ner­di. Göz gözü gör­mez o tıl­sım­lı ka­ran­lık­ta bir ışık de­me­ti üze­ri­miz­den geçer, kar­şı­mız­da­ki perde de bam­baş­ka bir dünya can­la­nır­dı.
Bir düş dün­ya­sı!
Bize ben­ze­yen in­san­lar­la bir­lik­te, gün­lük ya­şa­mı­mız­dan fark­lı ol­ma­yan olay­lar akıp gi­der­di.
Bu düş dün­ya­sı sa­lon­lar zevk­li sa­at­ler ge­çir­di­ği­miz ve hep orada olmak is­te­di­ği­miz yer­le­re dö­nüş­tü za­man­la.
Çar­şam­ba ma­ti­ne­le­ri­ni bek­ler­dik sa­bır­sız­lık­la.
Sa­de­ce ba­yan­la­ra özel oy­na­tı­lan film­le­ri biz ço­cuk­lar da iz­ler­dik. An­ne­le­ri­miz ta­ra­fın­dan si­ne­ma­ya gö­tü­rü­lür­dük.
İşte o gün­ler­den baş­la­ya­rak Ye­şil­çam'ın jön­le­ri­ni, akt­ris­le­ri­ni ta­nı­yıp, Zambo cik­let­le­rin­den çıkan fo­toğ­raf­la­rı­nı top­la­ma alış­kan­lı­ğı­nı edin­di­ği­miz gün­ler­de, Yıl­maz Güney'i, İzzet Günay'ı, Ayhan Işk'ı, Cü­neyt Arkın'ı, Gök­sel Arsoy'u, Kar­tal Tibet'i ta­nı­mış ve sev­miş­tik. Özel­lik­le 4. Sı­nı­fa gi­der­ken, öğ­ret­me­ni­mi­zin sı­nı­fı­mı­zı gö­tür­dü­ğü “BİR MİLLET UYA­NI­YOR” fil­min­de ta­nı­dı­ğım Kar­tal Tibet'e di­ğer­le­rin­den ayrı bir hay­ran­lık oluş­muş­tu. Ar­dın­dan Do­ku­zun­cı Ha­ri­ci­ye Ko­ğu­şu, Ömre bedel Kız, Paşa Kızı film­le­ri­ni iz­le­dik. Tam er­gen­lik dö­ne­mi­miz­de yü­rek­le­ri­miz­de kıp­raş­ma­lar baş­la­dı­ğın­da iz­le­di­ği­miz 'Se­ne­de Bir Gün' fil­min­de duy­gu­sal­lı­ğı­mı­zın do­ru­ğa çık­tı­ğı­nı anım­sı­yo­rum.

Ve Ka­ra­oğ­lan, Tar­kan. Si­ne­ma tut­ku­nu ol­du­ğu­muz gün­le­rin, hafta son­la­rı­nı sa­bır­sız­lık­la bek­le­di­ği­miz yaş­lar. Yaz­lık si­ne­ma ge­ce­le­ri.
70'li yıl­lar gel­di­ğin­de oku­du­ğum bir ki­tap­ta;
“An­ka­ra Mey­dan Sah­ne­si'nin genç oyun­cu­la­rın­dan biri olan Kar­tal Tibet, 21 Mayıs 1963 ge­ce­si tank­la­rın An­ka­ra cad­de­le­rin­de do­laş­tı­ğı­nı görür ve dar­be­den şüp­he­le­ne­rek nö­bet­çi amiri Sey­fet­tin Ka­ra­dağ'a te­le­fon ede­rek du­ru­mu bil­di­rir. O da bu ih­ba­rı 28. Tümen Kur­may Baş­ka­nı Ali El­ver­di Paşa'ya du­yu­rur. 12 Mart 1971 dar­be­sin­de, Deniz Gez­miş ve ar­ka­daş­la­rı­nın idam ka­ra­rı­nı veren Sı­kı­yö­ne­tim Mah­ke­me­si'nin Baş­ka­nı Ali El­ver­di Paşa, Rad­yo­dan yap­tı­ğı Anons­ta, is­ya­nın Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri ta­ra­fın­dan bas­tı­rıl­dı­ğı­nı du­yur­muş­tur. Talat Ay­de­mir ve ar­ka­daş­la­rı­nın darbe kal­kış­ma­sı­nın ön­len­me­si Kar­tal Tibet'in uya­rı­sıy­la ger­çek­leş­ti­ği iddia edile gel­mek­te­dir.
Üni­ver­si­te ya­şa­mı­mı kap­sa­yan ve bir ucun­dan Ye­şil­çam gün­le­ri­ni ya­şa­dı­ğım aynı yıl­lar­da oyun­cu­lu­ğu bı­ra­kıp, se­na­rist ve yö­net­men­li­ğe geçen Kar­tal Ti­bet­le; “CEN­NETİN ÇO­CUK­LA­RI” adlı film­de çe­ki­len bir düğün sah­ne­sin­de rast­laş­mış­tık. Zen­gin kız, fakir oğlan aş­kı­nın ça­re­siz­li­ği an­la­tı­lan fil­min ar­dın­dan Zübük, Orta Direk Şaban, Deli Deli Kü­pe­li, Uya­nık Ga­ze­te­ci,Öğ­ret­men gibi bir­çok sos­yal içe­rik­li filmi yö­ne­ten Kar­tal Tibet'i 1 Tem­muz 2021'de 82 ya­şın­da yi­tir­dik.


Okunma Sayısı: 6208

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.