Muğla
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KİM BU MON­SAN­TO?(GDO-4)

07 Ocak 2020, Salı 12:15

Daha önce an­lat­tık­la­rı­mız­da Mon­san­to ve Tür­ki­ye aya­ğın­dan bah­set­miş­tik.Ora­dan devam ede­lim;
Mon­san­to,bi­yo­kim­ya tek­no­lo­ji­si­nin li­de­ri,daha önce say­dı­ğı­mız dev­le­rin en acı­ma­sı­zı,en ko­ca­ma­nı,en az­ma­nı!Şir­ket Dev­let olup,Bugün dün­ya­da­ki GDO'LU ÜRÜN­LERİN %91'İ Mon­san­to ta­ra­fın­dan da­ğı­tıl­mak­ta.zaten %80'i de Mon­san­to la­bo­ra­tu­ar­la­rın­da ge­liş­ti­ril­miş bir gen içer­mek­te­dir.
Ta­rım­cı­sı­nın bi­linç­siz,ama kısa va­de­li ka­zanç bi­lin­ci­nin çok yük­sek ol­du­ğu Tür­ki­ye'de tarım ve hay­van­cı­lık sek­tö­rün­de üre­tim­den it­ha­la­ta her aşa­ma­da Mon­san­to'nun ilaç­la­rı,Mon­san­to'nun kim­ya­sal­la­rı,Mon­san­to'nun GDO'ları var­dır.
Neden bun­la­rın üze­rin­de bu kadar du­ru­yo­rum? Ahmet Arif'in de­di­ği gibi”…tanı bun­la­rı tanı da büyü Adi­loş bebem”
KİM BU MON­SAN­TO?
Mon­san­to Che­mi­cal Works şir­ke­ti 1901 yı­lın­da yapay tat­lan­dı­rı­cı sa­ka­rin üret­mek için ku­rul­du. En büyük müş­te­ri­si kim miydi? Tabii ki coca cola!
Üre­tim yel­pa­ze­si­ni 1917 yı­lın­dan öteye As­pi­rin,Plas­tik Re­çi­ne,Ka­uçuk,yakıt katkı mad­de­le­ri,yapay ka­fe­in,en­düst­ri­yel sı­vı­lar,vinil kap­la­ma,de­ter­jan,fos­for,an­tif­riz,sül­fü­rik asit,er­bi­sit(za­rar­lı ot ilacı),pes­ti­sit(ha­şe­re ilacı) gibi çevre kir­le­ti­ci ne varsa çok ve de­ği­şik alana yaydı.
Tabii tüm dünya Tür­ki­ye değil ki,bazen yap­tı­ğı yı­kı­mın,za­ra­rın far­kı­na varan dev­let ve ku­ru­luş­lar ta­ra­fın­dan ku­la­ğı­nın çe­kil­di­ği de oldu. 1935 yı­lın­da üre­ti­me baş­la­dı­ğı PCB'nin(Po­lik­lor­lu bi­fe­nil­ler) kul­la­nı­mı,BM Çevre Prog­ra­mı Kim­ya­sal Bi­rim­le­ri'nin sap­ta­dı­ğı çevre ve insan sağ­lı­ğı­na ka­lı­cı za­rar­la­rı do­la­yı­sıy­la 1986 yı­lın­da ya­sak­lan­dı.
ŞİMDİ SIKI DURUN,HEPİNİZİN ÇOK İYİ TA­NI­DI­ĞI BİR ZEHİRİ AN­LA­TA­CA­ĞIM;Mon­san­to'nun zehir iş­ta­hı ha­bi­re ka­ba­rı­yor­du. Kirli pa­ra­lar da cebe.1940 lar­dan sonra pi­ya­sa­ya sür­dü­ğü DDT(ha­tır­la­dı­nız mı?,siz ha­tır­la­ma­dı­nız­sa,ni­ne­le­ri­ni­ze,de­de­le­ri­ni­ze bir sorun ba­ka­lım..),kuş­lar başta olmak üzere,bir­çok canlı tü­rü­nün so­yu­nu tü­ket­tik­ten sonda 1970 li yıl­lar­da ya­sak­lan­dı.Sorun bü­yük­le­ri­ni­ze 1960­lar­dan önce hangi kuş­la­rı ta­nı­yor­lar­dı? Şimdi neden yok­lar?
1948'de tüm dün­ya­ya “2,4,5-T”ko­duy­la üre­tip sat­tı­ğı uğur­suz her­bi­sit ise,bi­rik­ti­ği top­rak yo­luy­la in­sa­na geçen ve çok küçük mik­tar­la­rı bile kalp,ka­ra­ci­ğer,üreme ve ge­li­şim bo­zuk­luk­la­rı­na yol açan di­ok­sin mad­de­si­ni içe­ri­yor­du. Dünya sağ­lık ör­gü­tü di­ok­sin mad­de­si­ni 1997 de bi­rin­ci sınıf kan­se­ro­jen ilan etti.
Ama bu yasak çok ge­cik­miş bir ka­rar­dı. ABD hü­kü­me­ti,Mon­san­to ile Dow Che­mi­cal şir­ket­le­ri ta­ra­fın­dan üre­ti­lip”2,4,5-T”bi­le­şi­mi içe­ren ve “Tu­run­cu Ajan” adı ve­ri­len çok güçlü bir yap­rak dö­kü­cü­yü savaş si­la­hı ola­rak kul­lan­mış;hi­ka­ye şu:”1962'den 1971'e kadar Wi­et­nam top­rak­la­rı­na tam 75 mil­yon 770 bin litre bu ze­hir­den püs­kür­tül­müş­tü.!
Amaç Kuzey Wi­et­nam­lı ge­ril­la­la­rın sak­lan­dı­ğı yeşil alan­la­rı ku­ru­ta­rak,bom­ba­la­na­cak bi­çim­de gö­rü­nür hale ge­tir­mek­ti. Sonuç,sa­de­ce Kuzey Wi­et­nam değil,tüm çevre coğ­raf­ya­sın­da 4 mil­yon 800 bin in­sa­nı et­ki­le­di….Bun­lar­dan yarım mil­yo­nu len­fo­ma,Hod­gin len­fo­ma­sı ve lö­se­mi tü­rün­den kan­ser­ler­den öldü.Yarım mil­yon çocuk sakat doğdu.Bölge or­man­la­rı­nın%20 si yok oldu ve 400 bin hek­tar tarım ara­zi­si ze­hir­len­di”(Wi­et­nam'a gidip bunu ora­da­ki in­san­lar­dan din­le­mek is­ter­dim. Bizim medya bun­la­rı bilse de yaz­maz,ya­za­maz)
Mon­san­to 1973 ten bu güne tarım ilaç­la­rın­da dünya li­der­li­ği­ni sağ­la­yan Ro­un­dup her­bi­sit di­zi­si­ni pi­ya­sa­ya sürdü.Bu za­rar­lı ot zeh­ri­nin içer­di­ği gli­so­fat mo­le­kü­lü­nün bu­laş­tı­ğı bit­ki­le­ri yiyen ve in­san­lar­da,erkek üreme or­gan­la­rı de­je­ne­ras­yo­nu,gö­rül­dü.(Devam ede­ce­ğiz…)


Okunma Sayısı: 4325

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.