Muğla
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KNİDOS ASLANI DERTLİ..(10)

15 Eylül 2022, Perşembe 17:48

Foto : Knidos aslanını paketleyip bulunduğu yerden denizdeki gemiye indirme çalışmaları.. Kazı heyeti başkanı İngiltere Rodos konsolosu Charles Thomas Newton ve Arkeolog Richard popplewell Pullan heykeli inceliyor.
S.Esin : 
--İkide bir biz Datçalıları ve atalarımızı suçlayıp durma da.. anlat bakalım..Knidosta başına neler geldi.. seni kimler bulup buralara taşıdı..
K.Aslanı :
--Datça yarımadasının yüzey şekillerini dahi değiştiren, Knidos'u bir daha ayağa kalkamayacak şekilde harabeye döndüren çok şiddetli bir depremde bulunduğum yerden tepetaklak yuvarlandım. Çenem ve ayaklarım kırıldı.. Toprağın altında kaldım..
S.Esin :
--Seni kimler gün yüzüne çıkardı..?
K.Aslanı :
--Daha önce British Museum'da asistan olarak çalışan dönemin Rodos İngiliz konsolosu Charles Thomas Newton ve Arkeolog Richard Pullan dönemin padişahı Abdülmecit'in izniyle 26.Aralık.1857 tarihinde Knidos'ta kazı çalışmalarına başladılar.. 
Bir İngiliz savaş gemisiyle gelen kazı heyetinde yeteri kadar personel, marangoz, koruma görevlisi bir çavuş, altı denizci, bir fotoğrafçı ,bir duvarcı, v.s, vardı. Yanlarında kereste, demir, el arabası gibi bir sürü malzeme vardı..
Knidos'ta kamp kurup kazı çalışmalarına başladılar..
S.Esin :
-- Bu anlattıkların, o yılların Datça'sında tehlikelerle dolu tam bir macera..
K.Aslanı :
--Hiç sorma.. Adamcağızların başlarına neler geldi .. neler..
S.Esin :
--Hadi hadi anlat.. heyecanlı oluyor..
K.Aslanı :
--Adamların şansına o yıl Datça'da kış çok şiddetli geçti..
Aç kalan çakallar, kurtlar bir gece kamp yakınlarına kadar gelip iki atı parçalayıp yiyince , adamların korkudan imanı gevredi. Ellerinde son model silahlar ,her gece kampta nöbet tutmaya başladılar..
S.Esin..:
--Vayy bee.. Demek o yıllarda Datça'da kurtlar, çakallar cirit atıyordu..
K.Aslanı :
--Ahh be kızım ..Datça'da o yıllarda daha ne hayvanlar vardı ne hayvanlar.. Hatta Koca dağda leopar bile vardı.. Birçok hayvan türünü yok ettiniz..
S.Esin : 
--Hadi canım.. İnanmıyorum.. Biraz atıyorsun gibime geliyor..
K.Aslanı : 
--İnanmazsan inanma.. Gözlerimle gördüm.. O zaman ismi E l a k i olan Reşadiye mahallesinde oturan Datça ayanı ,yöneticisi M.Ali ağa ,kazı Başkanı C. Newton'a bir leopar kürkü hediye etti.. İnanmıyorsan Kazı başkanının anılarını oku *
S.Esin :
--Ne güzel anlatıyorsun.. O günlerin canlı tanığı bir tek sen kaldın.. Kazıları boş verde.. İngiliz kazı heyetinin başına başka neler geldi.. Hadi anlat..
K.Aslanı :
--Valla adamlar Knidos'a geldiklerine geleceklerine bin pişman ettiler.. Kış o kadar şiddetli geçti ki ..kuzeyden esen soğuk rüzgarın gazabına uğradılar.. Bazı geceler donmamak , ısınmak için kampta bir kulübe de muhafaza altına alınan, kendilerine Datça ağasının gönderdiği koyunların, kuzuların kulübesinde koyunlarla birlikte koyun koyuna yatmak zorunda kalanlar bile oldu..
Sara Esin gülmekten katılır..
K.Aslanı :
--Gülme gülme.. 2.000.li yılların rahat koltuğuna oturup, o yıllarda Datça'da yaşananlara gülmek kolay..
Hele bir korsan baskınına uğradı ki adamlar.. Datça'nın ne kadar "çetin ceviz" bir yer olduğunu anladılar..
Bir daha da kamplarında güvenlik tedbirleri almayı asla ihmal etmediler..(sürecek)
*Kaynak :
History of discoveries at Halicarnasus,C n i d u s ,  ect. Sir Charles Newton-1863


Okunma Sayısı: 1925

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.