Muğla
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

KURTULUŞ'TAN KURULUŞA - OTUZ AĞUSTOS DUMLUPINAR SAVAŞI VE KURTULUŞ…

20 Temmuz 2023, Perşembe 16:21

30 Ağustos günü Dr. Murat Bey, Halide Edip'i otomobille Afyonkarahisar'dan Dumlupınar'a götürüyordu. Yollar cephane ve mühimmat yüklü kamyonlar ve yorgun düşmüş atlarla doluydu. Köylüler, otomobili durdurarak onlarla gözleri ışık içinde konuşuyorlardı. Bir köylü kadın, Halide Edip'in boynuna sarıldı, sonra eline fırından yeni çıkmış, kara ve sıcacık bir ekmek tutuşturdu. Dr. Murat bey:
    -Bu, onun yüreğinin bir sembolüdür, dedi.
    Çok sevinçliydiler. O kadar da kin ve hınçla doluydular. Özellikle köylü kadınları düşman askeri görünce deliye dönüyorlardı. Bir karmaşa gördü Halide Hanım. Yüzbaşı Şemsettin Bey, Halide Hanım'a:
    -Onbaşı, dedi. Köyün kadınları söylenemeyecek kadar kötü işkencelere, tecavüzlere uğramışlar ki, az önce bir yunan askerini linç ettiler..
    Halide Edip, Mustafa Kemal'e ulaşmak için Nurettin Paşa'ya ulaştı.Mustafa Kemal'le karşılaşınca, Mustafa Kemal Nurettin paşa'ya dönerek:
    -Bana ayrılan odayı size veriyorum onbaşım. Ben, çadırda yatacağım.
    Halide Hanım o savaş meydanındaki vahim durumu , korku içinde izledi. Artık savaş bitmiş, Yunanlılar yakınlarının ölüsünü, yaralısını acı içinde arıyorlardı. 
    Bu arada  Uşak'ta da epey bir esir alınmıştı. O esirleri kurmay başkanı Albay Asım şu sözlerle karşıladı:
    -Sizleri düzgün ve modern bir ordunun subayları olarak mı, yoksa kanlı bir çetenin adamları olarak mı karşılayayım, bilemiyorum. 
    İçerden tutsakların getirildiğini anlayan Mustafa Kemal:
    -Getirdiler mi? Diye sordu. 
    Onları Türk askeri geleneklerine göre selamla karşıladılar. İçlerinde ünlü komutan Trikopis de vardı.(o öyküyü anlatmıştım) 
    Mustafa Kemal. Trikopis'e askerlik, taktik. Strateji dersleri verdi. Ve ona:
    -Savaş bir talih oyunudur, general. Kimi zaman en büyük kumandanlar da yenilir. Nitekim dünyanın en büyük askerlerinden biri olan  Napolyon da yenilmiş ve  tutsak olmuştur. Üzülmeyiniz…


Okunma Sayısı: 215

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.