Muğla
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

MAAŞINI TAŞIMAK İSTEYEN EMEKLİLER DİKKATLİ OKUSUN! BANKALAR EMEKLİ MAAŞINI BLOKE EDEMEZ

02 Eylül 2022, Cuma 10:42
Biliyorsunuz, bazı bankalar, emekliler için promosyon yarışına girdiler. Bazı bankalar ise komik rakamlar veriyorlar. Bunu da, emeklilerin çoğunun o bankalardan kredi kullanmasına bağlıyorlar. Yani çoğu emekli o bankalardan kredi çekmiş, maaşını da oradan almak zorunda kalmış.
Başka bankaların daha fazla promosyon ücreti vermesi üzerine, tüketiciler, kredi kullandığı bankaya başvuru yaptıklarında, olumsuz yanıt almaktadırlar. Yani" borcunu sıfırlamadan, bir yere gidemezsin" demektedirler. Kısacası, emeklinin maaşına bloke koymaktadırlar.
Bu hukuksuzdur. Hem hukuka, hem Anayasanın 17. Maddesine aykırıdır.
Bununla ilgili YARGITAY Genel Kurulunun önemli bir kakarı var.
Önce o karardan kısaca söz etmek istiyorum:
"Yüksel Öztürk adlı bir emekli, kredi kullandığı bir bankaya, kredilerini zamanında ödeyemiyor. Banka bunun üzerine maaşına tam bir   bloke uyguluyor."Yani kredi taksitlerini artık blokeden karşılamaya başlıyor.
Yüksel Öztürk, olayı İzmir 2. Tüketici Mahkemesine taşıyor. Mahkeme başkanı Feryal Atay, blokenin yersiz olduğunu, derhal kandırılması gerektiği kararını veriyor.
Bunun üzerine banka ve avukatları(zaten bu işleri çok iyi bilirler!) Yargıtay 13. Hukuk Dairesine taşıyorlar. Oradan çıkan karara göre, Feryal Atay kararı bozuluyor, dosya iade ediliyor. Fakat hakim Feryal Atay, direniyor, dosyayı bu kez YARGITAY GENEL KURULUNA taşıyor. 
Yargıtay Genel Kurulu tüm emeklilere nefes aldıracak bir karar veriyor. "Emekli maaşı bloke edilemez…"Daha fazla ayrıntı için karar tarih ve sayısını da veriyorum. 2021/829 Karar ve 24/06/2021 tarihli karar…
Olayın emekliler açısından bir haklı yanı bu…
Şimdi emekliler ne yapmalı?
1-Bu taşımayı kabul etmeyen bankaya yazılı olarak başvuru yapılmalı. Bunu bizzat bankaya gidip, dilekçenizi kayıt altına aldırıp, tarih ve sayısı ile takip edebilirsiniz.
2-Olumsuz yanıt geldi, ya da yanıt gelmedi. Daha önce bankaya yaptığınız başvuru dilekçesinin örneği ile, CİMER'e şikayette bulunun.
3-BDDK'ya başvuru yapın.
4-Bulunduğunuz yerdeki Tüketici Sorunları Hakem heyetine başvurun. 
Son bir not daha; bazı bankalar, promosyon verirken, bir şart ileri sürmekteymiş. Şöyle; kredi kartı  kullanma(şu kadar TL) ya da otomatik ödeme talimatı istemeleri gibi. Banka ek hizmet almaya zorlayamaz. Aynen durum şudur"Pantolon şu fiyat, ancak şu gömleği de alırsanız, " diyemeyecekleri gibi… Böyle durumlarda da BDDK'ya mutlaka şikayette bulunun.
Sevgili Emekli arkadaş; şununla bitirmek istiyorum(anlayanlara, anlamak isteyenlere,,,)
Karanlığa küfredeceğine bir mum yak" demiş KONFÜÇYÜS

Okunma Sayısı: 5562

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.