Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

MALIMI SATMAM DİYEMEZSİNİZ

08 Şubat 2021, Pazartesi 17:25
 
 
Gazetelerde ve sosyal medyada yeni okudum. Oyal şu:
…Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu(TİHEK) Kadın Hakları, kadına şiddete karşı eylem yaparken, bir kadının orada bulunan Efe Gıda Kuruyemiş(Datça'daki Efe Market değil) adlı büfeden su istiyor. Satıcı “VERMEM” diyor. 
Haber bu. Nasıl, niçin dediği belli değil. Sadece” SATMIYORUM”dediği ifade ediliyor.
Kadın olayı mahkemeye taşıyor. Onu da bilmiyoruz. Bir tartışma sonucu mu, yoksa “..ben sizin gibilere su satmam!” gibi  bir ifade mi kullanıldı bilmiyorum. Davayı kaybediyor…
Eğer, “ben sizin gibilere su satmıyorum diyorsa, bir ayrımcılık söz konusu. Davanın bir başka yerde açılması gerekir. Eğer, sadece, Satmıyorum , demişse. Bunu diyemeyeceğini anlatacağım. Cezasını da
TCK nun 240.maddesine göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var.
Bu durumda şikayet, Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve gözetimi Genel Müdürlüğüne yapılacak. Eğer dava edilecekse, Tüketici mahkemesine dava açılacak…Ki, bu durumda bu esnaf müsveddesinin cezasının ağırlaşması için bir de avukat tutup, bedelini de ondan almak gerekiyor.
Peki bu konuda bir yasa maddesi var mı? İşte bu giriş o yasa maddesi içindir…
SATIŞTAN KAÇINMA:
1“Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz…”
2-Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz
3-Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa;bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz. 
En az 300 TL dan başlayan cezası var…
*Pazara, dükkana veya bir yere satılmak için konulmuş bir malı kimse satmıyorum diyemez. Ancak”NUMUNEDİR”, “BU SATILIK DEĞİLDİR” gibi bir ibare varsa, o malı illaki satın alamazsınız. Kimse size o vitrinde kalacak... satmıyorum diyemez. Kimse size o hıyarı, domatesi, ayakkabıyı satmıyorum diyemez. 
*Aynı şekilde,ben senin dişini çekmiyorum. Ben seni muayene edemem. Bir taksici ben seni taşımam diyemez(Tabii aykırı durumları anlattık)   Bir toplu taşıma aracı,sebep yokken, araçta yer varken, sizi yoldan almamazlık edemez. 
*Bir ayakkabı almak için bir yere gittiniz, size şunu diyemezler”Terlik almazsanız ayakkabı satmıyoruz…” Bunların ayrı ayrı suçları var. 
Tüketici Hakları deyip geçmeyiniz. Datça'da da bir Tüketici Derneği olduğunu unutmayın!

Okunma Sayısı: 5664

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.