MEKANLARIN İNSAN PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDE Kİ ETKİSİ
18 Şubat 2021, Perşembe 17:20İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma, ilk çağlarda mağaralarda başlamış olup zamanla çadır, sonrasında ise taş, betonarme olarak devam etmiştir. Mağaralarda insanlar barınma, korunma ve günlük ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bir alanda kendi hayatlarını idame ediyorlar ve bu da algısına yetiyordu. İnsanlar yaşam alanlarını daha ilk başlangıçtan itibaren öncelikle iç mekanlarını korunma ve barınma ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bu iç mekanlarda günlük yaşantılarını kolaylaştıracak kullanışlı,konforlu ve sanatsal iç mekanlara ihtiyaç duydular. Böylece iç mekanlarda başlayan ustalıklarındaki birikim, tecrübe ve sanatı dışa aktrımla birlikte ''mimarlık'' mesleği ortaya çıktı. Mimarlık ve içmimarlık meslekleri sayesinde mağarlarda yaşayan insanoğlu daha sağlıklı mekanlarda yaşamaya başladı. Oysa ki mağarada ki ve çadırda ki insana göre tüm düzenlemeyi kendisinin yapmasında hiç sorun yoktu, çünkü gördüğü ve bildiği bu kadar ve olan da ona yetiyordu.Fakat günümüzde teknoloji ile donatılmış dünyada yapılan binalarda yaşamanın farkını yaşıyoruz. Yaşadığımız evlere bir içmimarın dokunuşu ile hem fiziksel hemde ruhsal anlamda olumlu değişimler görüyoruz.
İçmimarlık günümüz insanların mekan ile olan ilişkisini uyum içinde yaratan meslek dalıdır. Bir insanın bulunduğu mekan sosyolojik ve psikolojik anlamda hayatında etkilerde bulunabilir. Bu mekan müşteri ağırladığımız bir ofis, dükkan, kafe olup müşteri ilişkilerimizi etkileyebilir yada kendi evinizde sizin ruhunuzu da etkileyebilir. Beynimizde daha çok görsel uyarılara ve algılara geniş alan ayrılmıştır. İlk önce görüp sonra onu bütünüyle algılamamız sağlanır. Bu duyum ve algılama aynı zamanda duygusal değişikliklere de yol açtığı için insanı hayatında yaşadığı mekan son derece etkilemektedir. Evimizde yada çalışma alanlarımızda içmimarlardan yardım almanız mekanı kullanacak bireylerin çalışma alanlarında daha verimli olması; evlerinde ise birlikte yaşadığı insanlar ile uyum içinde yaşamasını sağlayacaktır. Bilinçaltı algı, zamanla mekansal psikolojinin sirayetlerini kişinin hal ve davranışlarına yansıtmaya başlar. Sıcak renklerin ev ortamında kullanıldığında daha nostaljik evleri hatırlatması ve kendimizi annemizin evinde gibi rahat hissetmemizi sağlarken soğuk renklerin tercih edildiği evlerde ise daha genç ve modern çizgilerin olduğunu gözlemleriz. Çalışma alanlarında ise ofislerde veya resmi kurumlarda daha soğuk renkler görürken kafe ve restoranlarda sıcak renkler insanların uzun süre oturup rahat hissetmesini sağlayan bir his oluşturur. Bununla birlikte yaşadığımız alanlarda tercih ettiğimiz mobilyalar, objeler, renkler ve daha bir çoğu için size en iyi tercihi ancak bir İçmimar sunabilecektir.
Tadilatların yoğunlukta olduğu Datça'da tadilatlarımızda bir İçmimarın bulunması size hem dış cephede yaptığınız işlemlerde hemde iç mekanlarda yaptığınız seçimlerde çok büyük farklılıklar yaratacaktır.Datça gibi karakteri ve geçmişi olan ilçe ve illerde bu dokuya uygun tadilatların yapılması da yine İçmimarlar sayesinde mümkündür. Çünkü İçmimarlık eğitiminde aynı zamanda sanat tarihi dersi alan İçmimarlar çevreye uygun tasarım yapmaları için eğitilmişlerdir. İçmimarlar size hem çevreye zarar vermeden hem yaşam alanlarımızın tarihi güzelliklerini bozmadan hemde içmekanlarda da ruhunuza hitap eden tasarımlarıyla sizi birçok açıdan mutlu edecek projelere imza atarlar.Hem kendimizi hemde çevremizi düşünmek için yaptıracağımız tüm işlemlerde( ister tadilat, ister basit bir mekan değişikliği ) bir İçmimara danışarak daha güzel sonuçlar alacağınızı göreceksiniz. Çünkü mekanlar hem psikolojik hemde ergonomik olarak bir İçmimar tarafından projelendirdiğinde daha sağlıklı sonuçlar alınır.
Okunma Sayısı: 7268
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.