Muğla
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

NE ÜRET­MEK ?

17 Ağustos 2023, Perşembe 11:25

Bu kö­şe­den zaman zaman tek­rar­la­dı­ğım bir ko­nu­yu yi­ne­le­mek etmek is­ti­yo­rum.

Ül­ke­miz­de her­ke­sin yap­tı­ğı­nı yapma has­ta­lı­ğı­na Datçamızda tu­tu­lan­lar ço­o­o­ok. Son yıl­lar­da da hiz­met sek­tö­rün­de APART yapma çıl­gın­lı­ğı­na ka­pı­lanlar, ne zaman du­va­ra çar­pa­cak, bil­mi­yo­rum.?Evini yıkıp APART' a dö­nüş­tü­ren­le­rin tar­la­sı­nı to­ka­dı­nı sa­ta­rak hiç bil­me­dik­le­ri bu alana ya­tı­rım yap­tık­la­rı­nı gö­rü­yo­rum. Be­ton­la kal­kın­ma eko­no­mik rüz­ga­rı, ne za­ma­na kadar eser bi­lin­mez ama, tarım ve top­rak­tan uzak­laş­ma­mı­zın fa­tu­ra­sı­nı öde­me­ye baş­la­dık bile.
İki tarım hav­za­mı­zın (Ka­ra­köy/Kız­lan) imara açıl­ma­sı­nı bek­le­yen­ler, el­le­ri­ni ovuş­tu­ra­rak ,ka­za­na­cak­la­rı ne­ma­la­ra ağız­la­rı­nın suyu aka­dur­sun, mülk sa­hip­le­ri­nin el­le­ri­ne tu­tuş­tu­ru­lan elma şe­ke­ri mi­sa­li pa­ra­nın de­ğe­ri­nin düş­me­si ile kendi tar­la­la­rın­da ki­ra­cı / amele ola­rak ya­şa­mak zo­run­da ka­la­cak­la­rı gün­ler pek uzak değil.

Geçen haf­ta­lar­da da yaz­dı­ğım gibi, çe­şit­li ne­den­ler ve eko­no­mik ko­şul­lar se­be­bi ile hatta iklim şart­la­rı ne­de­niy­le ,ta­rım­sal üre­tim yok gibi. Bu Yıl ku­rak­lık da buna ek­le­nin­ce, hafta son­la­rı ilçe pa­za­rı­na meyve sebze dı­şa­rı­dan gel­me­se, aç ka­la­ca­ğız.

Diğer bir ko­nu­da ener­ji.? Elekt­rik ener­ji­si için neden rüz­gar ve güneş se­çe­nek­le­ri­ni gün­de­mi­mi­ze al­ma­yız.? Son haf­ta­lar­da bunun sı­kın­tı­sı­nı tüm ya­rı­ma­da halkı çekti.?Elekt­rik yoksa, suda yok.?Bu ko­nu­da il­gi­li yet­ki­li­le­re, hatta ya­tı­rım­cı­la­ra çe­şit­li öne­ri­ler­de bu­lun­dum.

Isın­ma­da elekt­rik se­çe­ne­ği­ne çok yük­len­dik. Aylık gelen elekt­rik fa­tu­ra­la­rı, her­ke­si mem­nun eder gö­rü­nü­yor ol­ma­lı. Şi­ka­yet ol­ma­dı­ğı­na göre..!!!!

PELET son yıl­lar­da yaşam ala­nı­mı­za giren yeni bir konu. Çevre kir­li­li­ği ya­rat­ma­dan ,ça­lı-çır­pı odun­su atık­la­rın öğü­tü­le­rek ,sı­kış­tı­rı­la­rak gra­nül ha­lin­de, ısın­ma­da ve gıda sek­tö­rün­de (fırın VB) ya­ka­cak ola­rak kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­ma­sı bence dev­rim ni­te­li­ğin­de bir buluş. Bu ko­nu­da­ki atık­la­rı top­la­ya­rak ,PELET ha­li­ne dö­nüş­tür­mek için Be­le­di­ye­miz ne bek­li­yor.? Hey sev­gi­li Dat­ça­lı­lar, APART dan daha ga­ran­ti­li bir ya­tı­rım. Ku­la­ğı­nız­da olsun..?Hem çevre te­miz­li­ği­ne katkı, de­po­la­ma ve ta­şı­ma ko­lay­lı­ğı ya­nın­da , hiç hava kir­li­li­ği yap­ma­yan aynı za­man­da ce­bi­ni­zi­de yak­ma­ya­cak bir yakıt.
Bu ko­nu­da ya­tı­rım des­te­ği de var el­bet­te, ha­be­ri­niz olsun is­te­dim.?Aynı za­man­da ih­ra­cın­da bir engel ol­ma­dı­ğı­nı sa­nı­yo­rum.
Ha­be­ri­ni olsun is­te­dim, sağ­lı­cak­la....


Okunma Sayısı: 237

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.