Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

" O R M A N C I " TÜR­KÜ­MÜ­ZÜN ÖY­KÜ­SÜ… (3)

18 Temmuz 2023, Salı 16:03
" O R M A N C I " TÜR­KÜ­MÜ­ZÜN ÖY­KÜ­SÜ… (3)

"Çık­tım belen gay­fe­si­ne bak­tım ovaya..
Bay Mus­ta­fa ça­ğır­dı dama oy­na­ma­ya
Or­man­cı da gelir gel­mez yıkar ma­sa­ya
Laf an­la­maz or­man­cı çek­miş ka­fa­ya.."
Foto : Ola­yın geç­ti­ği b e l e n kah­ve­sin­den G e v e n e s kö­yü­ne bakış...?Orası da be­ton­laş­ma­ya, sı­ra­dan­laş­ma­ya baş­la­mış..?Nede olsa tu r i z m - m o d e r n i z m gir­miş..
Hadi ba­ka­lım, ora­dan bu­ra­dan, ondan bun­dan, ya­zı­lı kay­nak­lar­dan der­le­ye­bil­di­ği­miz ka­da­rıy­la kıy­tı­rık di­li­miz ve ma­hal­li üs­lu­bu­muz­la an­lat­ma­ya ça­lı­şa­lım bu dil­le­re des­tan tür­kü­mü­zün öy­kü­sü­nü..
G e v e n e s köyü, Ya­ta­ğan il­çe­siy­le Muğla ara­sın­da adeta ka­bu­ğu­na çe­kil­miş basit ve mü­te­va­zi, tipik bir Muğla köyü iken; son yıl­lar­da ya­kı­nın­da ku­ru­lan ter­mik sant­ra­lin zul­mü­ne ve bu tür­kü­müz ne­de­niy­le tu­rist akı­nı­na uğ­ra­mış gü­zel­ce ve özel­ce bir kö­yü­müz...
1946 yı­lı­nın Tem­muz sı­ca­ğın­da bu kö­yü­müz­de öyle bir ci­na­yet iş­le­ni­yor ki...?Sor­ma­yın git­sin...
Tür­kü­nün söz­le­rin­den de an­la­şı­la­ca­ğı gibi "Or­man­cı­ya atı­lan kur­şun T e v f i k 'e de­ği­yor.."
Şim­di­ki adıy­la Ç a y b ü k ü köyü halkı 1940'lı yıl­lar­da kendi ya­ğıy­la kav­rul­mak­ta , aya­ğı­nı yor­ga­nı­na göre uzat­mak­ta. Tek parti dö­ne­mi­nin dev­let zul­mün­den müm­kün ol­du­ğu kadar ken­di­si­ni ko­ru­ma­ya, dev­let adam­la­rın­dan, dev­let da­ire­le­rin­den ola­bil­di­ğin­ce uzak dur­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır..
Ama dev­let köye kadar ulaş­mış ve or­man­la zi­ra­at ara­zi­le­ri ara­sı­na sı­kı­şıp kal­mış bu köye kerli ferli, af­ra­lı taf­ra­lı bir dev­let me­mu­ru gön­der­miş­tir..
Yüzü asık, söz­le­ri kasık, ba­kış­la­rı kısık o yıl­la­rın tipik bir dev­let me­mu­ru gö­rü­nüm­lü "Sarı Memed " la­kab­lı ;
o r m a n c ı - M e h m e t -İ n ... (sü­recek)


Okunma Sayısı: 259

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.