Muğla
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

ÖZEL­LEŞTİRMEK Mİ ? ÖZ ELEŞTİRMEK Mİ..?

02 Kasım 2023, Perşembe 17:11

Bana göre son yıl­lar­da şu iki kav­ra­mı ka­rış­tı­rı­yo­ruz. ÖZEL­LEŞTİRMEK- ÖZ ELEŞTİRMEK...

Kamu hiz­met­le­ri­nin, kamu hiz­met­li­le­rin­ce değil, özel bir (kamu gö­rev­li­le­ri ol­ma­yan) kişi ve ku­rum­lar­ca ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si son yıl­lar­da ter­cih edi­len bir yön­tem/çıkış yolu oldu. Karma eko­no­mi­yi bir kal­kın­ma mo­de­li ola­rak kabul etmiş bir dev­let an­la­yı­şın­dan uzak­la­şı­yor muyuz acaba ? Ne der­si­niz.? Hele bir so­nuç­la­rı­na ba­ka­lım.?

İlk defa TV ya­yın­la­rın­da özel TV ka­nal­la­rı­nın ya­yı­na baş­la­ma­sıy­la, siyah beyaz TV ya­yın­la­rın­da, renk­li ya­yın­lar, yüz­ler­ce TV ka­na­lı ve tüm bun­la­rı de­net­le­yen bir dev­let ku­ru­mu­nun yani ( RTÜK) Radyo Te­le­viz­yon Üst Ku­ru­lu iyimi oldu.? İşle­yi­şi /ka­nu­nu/diğer mev­zu­atı hak­kın­da eleş­ti­ri olu­yor­sa, bir kulak ve­ril­me­li din­le­nil­me­li. Kamu hiz­me­ti ve­ri­len dev­let sis­te­mi için­de el­bet­te yeri ol­ma­lı . Ancak de­nin­ce, söy­le­necek pek çok şeyin ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­rum. Bence her şey­den önce ast olan :DEV­LET VE KAMU HİZMETİ OL­MA­LI.

Sağ­lık ko­nu­su­na ge­lin­ce: Emek­li San­dı­ğı, Sos­yal Si­gor­ta­lar, Bağ- ­kur ku­rum­la­rı ,SOS­YAL GÜ­VENLİK KU­RU­MU adı al­tın­da bir­le­şin­ce, Dev­let ve Si­gor­ta Has­ta­ne­le­ri gibi iki Dev­let baş­lı­lı­ğı ol­maz­dı. İyi oldu ancak, mev­cut hiz­met ve­ri­len sağ­lık bi­rim­le­ri­nin (Has­ta­ne­le­rin) hiz­met dı­şın­da bı­ra­kı­la­rak, Şehir Has­ta­ne­le­ri­nin hiz­me­te alın­ma­sı, çözüm ol­du­mu acaba.? Bunu birde bu hiz­me­ti ver­me­ye ça­lı­şan­la­ra sor­ma­lı. Ül­ke­miz ge­ne­lin­de te­le­fon veya İnter­net ka­na­lıy­la ran­de­vu almak iyi güzel de, bu ta­le­bi ya­pa­ma­yan­lar ne ya­pa­bi­lir. ? Üni­ver­si­te Has­ta­ne­le­ri ve Özel Has­ta­ne­ler ti­ca­ri bir kurum gi­bi­mi ol­ma­lı.? Hani Sos­yal Dev­let de­nin­ce, ce­va­bı­mız hazır mı. acaba.?

Ener­ji; bil­has­sa elekt­rik üre­tim/da­ğı­tım hiz­met­le­ri­nin özel­leş­ti­ril­me­si , bazı ser­ma­ye grup­la­rı­na bu kamu hiz­me­ti­nin bı­ra­kıl­ma­sı ,kamu de­ne­ti­mi­nin ya­pıl­mak­ta ol­du­ğu söy­len­se ­de ,beni pek tat­min et­mi­yor. Ça­lı­şan­la­rı­nın sen­di­ka­laş­madaki sı­kın­tı­la­rı, yerel yö­ne­tim­ler­le ,fa­ali­yet alan­la­rın­da­ki ortak ça­lış­ma­la­rın­da­ki ko­or­di­ne­siz­lik ,hiz­met alan­la­rı bık­tır­mak­ta. Hiz­me­tin fi­yat­lan­dı­rıl­ma­sı ayrı bir hi­ka­ye. Yerel uç alan­lar­da, küçük yer­le­şim­le­re şe­be­ke gö­tür­me­nin dı­şın­da, yoğun ya­pı­laş­ma­ya ye­tiş­me­me­si ,uzman ele­man ek­sik­li­ği, az/ye­ter­siz ele­man­lar­la hiz­me­tin ve­ril­me­ye ça­lı­şıl­ma­sı ,hiz­me­tin ak­sa­ma­sı­nın en büyük ne­de­ni. Ener­ji­yi Dev­let üre­tir, da­ğı­tım özel bir ke­sim­le kamu hiz­me­ti­ni ver­me­ye ça­lı­şı­lır. Garip de­ğil­ mi.?

Ya­pı­laş­ma/imar ise ayrı bir hi­ka­ye. Tapu / Ka­dast­ro, dev­let hiz­me­ti Ap­li­kas­yon özel, İmar ruh­sat onayı; Dev­let (yerel yö­ne­tim) yapı de­ne­ti­mi ,beton vs. de­ne­tim özel, yapı şan­ti­ye kont­rol özel, ben buna ,davul kimde, tok­mak kimde derim. Fo­toğ­raf­tan ya­pı­lan yapı de­ne­ti­mi­ni görüp du­yar­sa­nız, şa­şır­ma­yın. Usu­len atı­lan imzalar.?Usulden­dir efen­dim !!!

Ha­ber­leş­me / te­le­fon ayrı bir hi­ka­ye. Ko­nu­yu uz­man­la­rı­na bı­rak­ma­lı.
Bu alan­da ço­o­o­ok rek­lam dö­nü­yor­sa, bunun tatlı bir rantı ol­ma­lı mı der­si­niz.?

Özel­leş­tir­me kar­şı­tı bir dü­şün­ce için­de de­ği­lim. Kamu de­ne­ti­mi­nin ıs­ka­lan­dı­ğı ,gör­me­mez­lik­ten ge­lin­di­ği ,kamu hiz­me­ti alan­la­rın şi­ka­yet­le­ri­nin umur­san­ma­dı­ğı. Ku­rum­la­rı­ da eleş­tir­mek, hiz­met alan­la­rın hakkı ol­ma­lı. De­ğil ­mi..? Çünkü hiç kimse bu hata benim de­mi­yor.
İhmali ne­de­ni ile çöken bir yapı ha­ta­sın­dan do­la­yı ha­ya­tı­na son veren bir Japon Mü­hen­dis du­yar­sı­nız, ül­ke­miz­de ise is­ti­fa eden bir kamu gö­rev­li­si bul­mak müm­kün mü.?
ÖZEL­LEŞTİRMEY­LE ÖZ ELEŞTİRİDE YAPABİLİRMİYİZ.  Sağ­lı­cak­la...


Okunma Sayısı: 222

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.