Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ (10)

22 Haziran 2023, Perşembe 17:09


Bin­ler­ce yıl­dır dün­ya­nın bu ta­raf­la­rın­da olup biten bin­ler­ce olaya ta­nık­lık eden, gelip geçen bir çok me­de­ni­yet­le­ri uzak­tan ya­kın­dan sey­re­den pa­la­mut bükü adası ef­kar­lan­mış, dile elmiş, içini dö­kü­yor­du..
" ..M.Ö.300' lü yıl­lar­da, Atina fi­lo­su, Pers­ler­le iş­bir­li­ği yaptı diye bu­ra­la­rı ba­sa­rak yakıp yıktı..?Halk Ko­um­ya (kum­yer) ka­le­si­ne çe­ki­le­rek bu be­la­yı sa­vuş­tur­du.. Bütün bu olay­la­rı en ince de­ta­yı­na kadar o dö­ne­min ta­rih­çi­le­ri­nin ağ­zın­dan siz­le­re an­la­ta­ca­ğım da..
Hele durun.. 1660' lı yıl­lar­da G i r i t h a r b i sı­ra­sın­da Os­man­lı do­nan­ma­sı ile Malta kor­san­la­rı­nın gö­zü­mün önün­de ce­re­yan eden kanlı ka­pış­ma­sı­nı an­la­ta­yım siz­le­re ...
Hadi ben an­lat­ma­ya­yım da. Os­man­lı erzak ge­mi­sin­de bu­lu­nan E v l i y a -Ç e l e b i an­lat­sın.."(Se­ya­hat­na­me-cilt:8)
"...?Kafir ge­mi­le­ri­ni gö­rün­ce Bedye kı­yı­la­rı­nı terk edip, S ö m b e k i li­ma­nı­na sı­ğın­dık. Cengi sey­ret­tik.. Kılıç şa­kır­tı­sı ,barut du­ma­nı her ta­ra­fı sardı. Bir ara gör­dük ki, ş a y k a 'dan ka­fir­ler de­ni­ze at­la­mak­ta­lar. Bizim ga­zi­ler hemen de­niz­de­ki ka­fir­le­ri top­la­yıp ş a y k a 'ya çık­tı­lar. Biz de at­la­rı­mı­zı f ı r k e t e miz­den çı­ka­rıp avan­ta direk üzer­le­ri­ne im­da­da var­dık.  Büyük şay­ka­ya ye­ti­şip içine gir­dik.
Gör­dük ki.. Her taraf kan için­de..
"...?Bizim ga­zi­ler küf­far kan­yon­la­rın­dan yedi san­dık kuruş, yüz­ler­ce silah,26 mah­bub frenk o ğ l a n ı ,75 esiri bizim ge­mi­ye ta­şı­dı­lar.
Diğer küçük küf­far kan­yo­nu­nun kap­ta­nı­nı ya­ra­lı ola­rak ve 30 fi­renk mah­bu­bu ile ge­mi­mi­ze dol­du­rup ,ye­de­ğe aldık.?Diğer küf­far kan­yo­nun­dan bol ga­ni­met ak­ta­rıp,150 fi­renk esir alıp, di­rek­siz, yel­ken­siz S ö m b e k i 'ye yol­lan­dık..Küf­fa­rın diğer altı ge­mi­si ar­ka­mız­dan bizi topa tuta tuta takip etti..
Al­la­ha şükür...
D a d y a kı­yı­la­rı­nı ta­kip­le ka­za­sız, be­la­sız S ö m b e k i li­ma­nı­na gir­dik..(sü­recek)
K a y n a k :
Se­ya­hat­na­me -Cilt;8
Ev­li­ya Çe­le­bi..


Okunma Sayısı: 302

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.