Muğla
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PA­LA­MUT BÜKÜ ADA­SI­NIN ÖY­KÜ­SÜ (9)

19 Haziran 2023, Pazartesi 16:43


Sara Esin­le, dağ­la­rın do­ruk­la­rın­da bir kel pa­la­mu­dun (Çı­tır-Pıy­nar) ka­lın­ca göv­de­si­ne sır­tı­mı­zı da­ya­mış, ak­şa­mın alaca ka­ran­lı­ğın­da önü­mü­ze se­ri­len mu­ci­ze­vi gü­zel­lik­le­rin ta­dı­nı­ çı­ka­rı­yor, yak­laş­mak­ta olan ge­ce­nin ses­siz­li­ği­nin se­si­ni din­li­yor­duk.. Bu ses­siz­li­ğin se­si­ne uzak­lar­da in­le­yen dağ bül­bül­le­ri­nin hü­zün­lü nağ­me­le­ri ka­rı­şı­yor­du..
Pa­la­mut bükü adası uzak­lar­dan bize göz kır­pı­yor, bir ­şey­ler an­lat­ma­ya ça­lı­şı­yor­du.
Ada­mız dert­liy­di..
"..?Neler gör­düm neler..?Ne kan­lar dö­kül­dü, ne can­lar alın­dı bu de­niz­ler­de.. Ne can­lar... Hadi size 1670' ?li yıl­lar­da Girit har­bin­de bur­nu­mun di­bin­de ce­re­yan eden olay­la­rı, Os­man­lı do­nan­ma­sı ile küf­fa­rın (Malta şö­val­ye­le­ri) ka­pış­ma­sı­nı Girit'te sa­va­şan Os­man­lı or­du­su­na erzak gö­tü­ren ge­mi­de bu­lu­nan E v l i y a -Ç e l e b i an­lat­sın " di­yor­du..
Saz ve söz E v l i y a - Ç e l e b i 'ye ka­lı­yor­du..(Se­ya­hat­na­me-Cilt:8)
"...?Ka­dır­ga burnu denen yere va­rın­ca R o d o s gö­rün­dü. Uygun hava ile üç mil daha gidip T e k i r (Kni­dos) bur­nu­na var­dık. Tekir bur­nun­da birde bak­tık ki.. Ar­ka­mız­dan üç adet z a ğ r a - ş a y k a s ı uça­rak gelir..?Bun­la­rın arka sı­ra­sı sekiz parça k a f i r ge­mi­le­ri gel­mek­te...Şay­ka­la­ra yak­la­şıp, bir yay­lım top ateşi et­ti­ler. B e d y e açık­la­rın­da der­hal şay­ka­lar­dan bi­ri­ni ya­ka­la­dı­lar..?Diğer ikisi cenge baş­la­dı."
"... İki küf­far kan­yo­nu bizim f ı r k e t e üze­ri­ne geldi..?Bizde çabuk dav­ra­nıp S ö m b e k i li­ma­nı­na gir­dik.
Cengi uzak­tan sey­ret­tik...İki küf­far kan­yo­nu da diğer altı kan­yo­na im­da­da git­ti­ler. İki şayka da M ı s ı r as­ke­ri var­mış .İki şayka yedi küf­far kan­yo­nu ile cenk eder­ken bize yak­laş­tı­lar.. T e m a ş a ettik. İki küf­far kan­yon büyük Os­man­lı şay­ka­sı­nın iki ta­ra­fı­na ya­na­şıp asker dök­tü­ler.
Kılıç şa­kır­tı­sı, barut du­ma­nı her ta­ra­fı sardı.."(Sü­recek)
K a y n a k :
S e y a h a t n a m e -Cilt: 8
E v l i y a - Ç e l e b i
 


Okunma Sayısı: 392

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.