Muğla
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

PAZAR ARA­BA­SI­NI NASIL SÜRELİM?

08 Nisan 2019, Pazartesi 20:13

-Sağ­dan mı sol­dan mı?
Durun! durun!Bu kö­şe­de Sağ,Sol kav­ga­sı,po­le­mi­ği ya­pa­cak durum yok.
Benim de öyle bir ni­ye­tim yok.
Benim bah­set­ti­ğim,Pazar(mar­ket) ara­ba­sı.
Hani şu AVM lerde he­pi­mi­zin sür­dü­ğü.Ba­zı­la­rın­da da ço­cuk­la­rı­mı­zı eğ­len­dir­di­ği­miz ara­ba­lar var ya,işte on­lar­dan söz edi­yo­rum.
Na­sıl­sa,AVM ye girer gir­mez,ara­ba­yı ala­ca­ğız.Hemen de sü­re­ce­ğiz.
Peki AVM nin sa­ğın­dan mı,so­lun­dan mı sü­re­lim?
So­lun­dan…
Niye mi? Size daha önce bu kö­şe­de an­lat­mış­tım. AVM ye gir­di­ği­niz ilk yer “Taz­yik Böl­ge­si”dir. İşte alış­ve­riş­te­ki taz­yi­ğin baş­la­dı­ğı yer­dir. Orada durup dü­şü­ne­ce­ğiz.
Liste yap­mış­tık değil mi?
Lis­te­mi­ze şöyle bir göz ata­lım mı?Hızlı bir şe­kil­de ge­çe­lim:
“Do­ma­tes,hıyar,elma,may­da­noz,havuç,pa­ta­tes,(evde soğan vardı!),tavuk(piliç),yufka,(ak­şa­ma kom­şu­lar ge­lecek) kuru pasta(her ne kadar kısır da ya­pa­cak­sak)kısır de­miş­ken,bul­gur,git­miş­ken,yarım kilo da kıyma,pey­nir,zey­tin,çay,kahve de bit­miş­ti,haaa yu­mur­ta,sıvı yağda ala­lım.yo­ğurt(hazır yo­ğurt ye­mi­yo­ruz ama,sen yine pro­bi­yo­tik yo­ğurt bu­lur­san al. Bu­la­şık de­ter­ja­nı bit­miş,bu­la­şık de­ter­ja­nı ye­ri­ne sirke va Arap sa­bu­nu alsak da olur,sonra ça­ma­şır de­ter­ja­nı,kireç çö­zü­cü,bu­la­şık de­ter­ja­nı,kireç çö­zü­cü,ça­ma­şır suyu,şam­pu­an,sabun,ko­lon­ya…Bir ufak­lık(rakı) iki de bira,ço­cuk­la­ra da meyve suyu,çi­ko­la­ta…
İnsan ya­zar­ken yo­ru­lu­yor değil mi?
Ben yaz­sam da,siz bil­di­ği­ni­zi oku­ya­cak­sı­nız.Ama din­le­yen bir­kaç kişi bu­lu­nur belki…
Siz,meyve sebze re­yo­nu­na koş­tu­nuz bile! Yani ara­ba­yı sağ­dan sür­dü­nüz. Ben ara­ba­sı­nı SOL­dan sü­ren­le­re ya­zı­yo­rum. Niye sini de an­lat­mış­tım,daha ön­ce­ki ya­zı­la­rım­da.
Sol­dan sür­dük sür­dük ara­ba­yı,gidip ön­ce­lik­le ça­ma­şır su­yu­nu alıp koy­duk ara­ba­ya,ya­nı­na ça­ma­şır de­ter­ja­nı­nı…Orada biraz ge­ve­ze­lik ede­lim.?Fi­yat­la­ra bir bak­tı­nız şöyle ;1,5-2 kg lık de­ter­jan­lar 9-10 TL ara­sın­da.5 Kg lık de­ter­jan­lar 15 Tl. Bir hesap ya­pı­yor­su­nuz ;küçük boyda ola­nın ki­lo­su 5 TL na ge­li­yor. 5 ki­lo­luk olan 3 TL ye.?Neden fazla öde­ye­ce­ğim di­yor­su­nuz değil mi? Hatta 10 kilo,20 ki­lo­ya çı­kın­ca daha da ucuz olu­yor,hatta bir de ya­nın­da he­di­ye ve­ri­yor­lar.?So­ru­yo­rum,her­kes 5 ki­lo­luk de­ter­ja­nı alır değil mi? Ev­ve­ettt! Diye bir ses duy­dum.
Sakın bunu yap­ma­yın! Bu şuna ben­zer,hanım efen­di siz­den 1 kg pa­ta­tes is­ti­yor,siz de pa­za­ra gi­din­ce,1 kg pa­ta­tes 1 Tl,3 kg ise 2 Tl.?Ulan di­yor­su­nuz,neden bir kilo ala­cak­mı­şım…-Ver kar­de­şim şu­ra­dan 3 kilo..Eşi­niz bir kilo pa­ta­te­si kul­la­nı­yor,hatta hep­si­ni de kul­la­na­mı­yor,ge­ri­si çü­rü­yor.Şimdi bir daha so­ru­yo­rum:-Siz bir kilo pa­ta­te­si kaç li­ra­ya almış olu­yor­su­nuz?
De­ter­jan­da da durum budur. Ben en küçük pa­ke­ti alı­yo­rum. En fazla pa­ra­yı öde­ye­rek. Ve kısa sü­re­de tü­ke­tip,ye­ni­den alı­yo­rum.
De­ğer­li dost­lar;Ça­ma­şır de­ter­ja­nı,ok­si­jen­le temas edin­ce en çabuk çö­zü­len mad­de­ler­den bi­ri­dir.?Kimyager­ler der ki;de­ter­ja­nı hem am­ba­la­jın­dan çı­kar­ma­yın,hem de ikin­ci bir kutu(mu­ha­fa­za­lık) için­de daha sak­la­yın. Hatta ku­tu­dan hızlı bir şe­kil­de alıp,ka­pa­ğı hemen ka­pa­tın…Bazı ka­dın­lar”-Şe­ke­rim hep aynı şe­kil­de yı­kı­yo­rum,aynı öl­çek­te de­ter­jan ko­yu­yo­rum,son za­man­lar­da bir şey oldu,göm­lek­le­rin ya­ka­sı yine kirli ka­lı­yor sanki.”Kar­deş senin yı­ka­man­da bir sorun yok. De­ter­ja­nın bir­kaç aylık,gücü bitti.Tıpkı pa­ta­tes ör­ne­ğin­de ol­du­ğu gibi,bir­kaç ölçek fazla koy­san da na­fi­le! Demek ki ney­miş:
Demek ki ney­miş,,de­ter­ja­nı kul­la­na­ca­ğı­mız kadar,çabuk tü­ke­ti­lecek şe­kil­de ala­ca­ğız. Haa,ote­li­niz,lo­kan­ta­nız varsa,o başka.?Orada bile tü­ke­ti­lecek kadar alın­ma­lı.
Ça­ma­şır ma­ki­ne­si ki­reç­len­me­sin diye,ma­ki­ne tuzu alı­na­cak­tı….Al­ma­yın!So­da­ma­tik 1,5-2 Tl ve­rin­ce kra­lı­nı alır­sı­nız-ay­rı­ca ça­ma­şır­la­rı­nı­zı sağ­lam­laş­tı­rır.)alın. Zaten tüm de­ter­jan­la­rın için­de kireç çö­zü­cü olmak zo­run­da,niye dün­ya­nın pa­ra­sı­nı ve­re­cek­si­niz!
Ça­ma­şır su­yu­nun müm­kün­se,yo­ğun­laş­tı­rıl­mış ola­nı­nı kul­la­nın.Hiç kul­lan­ma­sa­nız iyi ama,siz de biz de kul­la­na­ca­ğız nasıl olsa!
Şam­pu­ana ka­rış­mı­yo­rum. Ama sı­ra­ya koy­muş­tuk. Hatta ko­lon­ya ve sa­bun­la­rı da bu­ra­ya ek­le­ye­bi­li­riz.
Bu­la­şık de­ter­ja­nın­da biraz du­ra­lım mı? Bu­la­şık­la­rı yı­kar­ken öyle köpür köpür kö­pür­mez ama,or­ga­nik bir bu­la­şık yı­ka­ma­ya ne der­si­niz? Bizim bu­ra­da an­la­ta­ca­ğı­mız bu­la­şık ma­ki­ne­si için ge­çer­li de­ğil­dir. Biz bu­ra­da her­ke­sin evin­de bu­la­şık ma­ki­ne­si yok­tur dü­şün­ce­siy­le yaz­mak zo­run­da­yız. Bu­la­şık de­ter­ja­nı en ucuz kim­ya­sal,ama en teh­li­ke­li­le­rin­den biri. Siz beni din­le­yin,bir Arap sa­bu­nu(Javel suyu da de­ni­yor),sirke(elma,üzüm fark et­mez-üzüm daha iyi),li­mo­nu­muz da varsa tamam. Biraz arap sa­bu­nu,bir iki damla limon,biraz da sirke,alın size or­ga­nik bu­la­şık de­ter­ja­nı.
Şimdi gı­da­la­ra doğru yol alı­yo­ruz;ra­kı­yı,bi­ra­yı zev­ki­ni­ze göre alın.?Bi­ra­nın mal­tı­nı,ra­kı­nın bir iki kez dist­ri­le edil­mi­şi­ni,ben de kime an­la­tı­yo­rum,an­za­rot­çu­lar zaten bi­li­yor!
60 gram­dan büyük yu­mur­ta alın.50 gram­lık yu­mur­ta al­ma­yın!
Ta­vu­ğun 2 ki­lo­luk veya daha büyük ola­nı­nı alın.Küçük tavuk 40-45 gün­lük­tür.Risk­li­dir!
Eğer yo­ğurt almak zo­run­day­sa­nız,pro­bi­yo­tik ola­nı­nı,bu­la­maz­sa­nız,raf ömrü en kısa ola­nı­nı alın.?Raf öm­rü­nü uzat­mak için içine so­li­tin ka­tıl­dı­ğı­nı daha önce an­lat­mış­tım.Bir gıda mü­hen­di­si an­lat­mış­tı;sıvı yağı tek ba­şı­na kul­lan­ma diye.?Yani çi­çek­ya­ğı,fın­dık yağı,zey­tin­ya­ğı­nı ka­rış­tı­ra­rak kul­lan! De­miş­ti. Ben de öyle ya­pı­yo­rum. Size de öyle yapın de­mi­yo­rum. Bu damak zevki. Ama ar­ka­da­şın an­lat­tı­ğı­na göre,böyle olun­ca vü­cut­ta par­ça­lan­ma­sı ve hazım işi daha iyi olur­muş. Ben de ak­ta­rı­yo­rum. Haa zey­tin­ya­ğı­nın içine kekik,pul biber döküp ekmek ba­na­cak­sa­nız o ayrı.Afi­yet olsun!
Çayın iyi har­man­lan­mı­şı­nı,kah­ve­nin üze­rin­de­ki üre­tim ta­ri­hi­ni dik­ka­te ala­rak alın. Siz zaten ma­hal­le­de­ki kah­ve­ci­den hazır çe­kil­miş kahve alı­yor­su­nuz­dur.
Şeker ku­tu­su veya am­ba­la­jı­nın üze­rin­de şu ya­zı­yı ara­yın%100 ŞEKER PAN­CA­RIN­DAN ÜRETİLMİŞTİR Bunu gö­re­mez­se­niz bu şe­ke­ri al­ma­yın!
Zey­ti­nin sa­la­mu­ra için­de ola­nı­nı sakın al­ma­yın. Müm­kün­se sele zey­ti­ni,tabii en iyisi yeşil zey­tin ya.
Pey­nir zev­ki­ni­ze kal­mış. Son yıl­lar­da ül­ke­miz­de PAÇAL(ka­rı­şım) denen pey­nir­ler üre­til­me­ye baş­lan­dı(keçi+koyun+inek sü­tün­den ya­pı­lan) Bun­lar­dan bu­lur­sa­nız alın. Taze pey­nir risk­li­dir. Ama Çer­kez Pey­ni­ri gibi pey­nir­ler piş­miş süt­ten ya­pıl­dı­ğı için çok risk­le­ri yok­tur.
Kıy­ma­yı sakın hazır al­ma­yın.Gü­ven­di­ği­niz ma­hal­le ka­sa­bı varsa ora­dan alın
Do­ma­te­si,hı­ya­rı,diğer mey­ve­le­ri geç­ti­ği­miz ya­zı­la­rı­mız­da uzun uzun an­lat­mış­tık.
Ancak,AVM lerde şu ya­zı­yı ara­yın”BU­RA­DA PESTİSİT(İlaç ka­lın­tı­sı)YA­PIL­MAK­TA­DIR. Yasa ge­re­ği bunu ya­pan­lar yaz­mak zo­run­da­lar. Ya­za­mı­yor­sa şüp­he­le­nin!
Haydi çı­ka­lım artık.?Zaten hep sol­dan sür­dü­nüz ara­ba­yı,iş­ta­hı­nız öyle ka­bar­ma­dı.Acık­ma­dı­nız yani.?Taz­yik böl­ge­sin­den uzak alış­ve­riş yap­tı­nız.Geç­miş olsun.


Okunma Sayısı: 5706

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.